BACK TO
TOP
Εργασιακά

Σε ισχύ η συμφωνία για καλύτερες συνθήκες εργασίας των αλιέων

Νομική ισχύ αποκτά η συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ (Cogeca, ETF και Europêche) στον τομέα της θαλάσσιας αλιείας, μετά την οδηγία την οποία εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου το Συμβούλιο. Δυνάμει της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση της ΔΟΕ του 2007 σχετικά με την εργασία στον τομέα της αλιείας.

1
0

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας της Σλοβακίας Jan Richter δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αλιέων και ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχούς κοινωνικού διαλόγου. Σήμερα, εξασφαλίσαμε την ένταξη της εργασίας στον αλιευτικό τομέα στη νομοθεσία της ΕΕ, προς όφελος όλων των αλιέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Στόχος της συμφωνίας είναι να εξασφαλισθούν στους αλιείς καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπής εργασία επί των αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία κράτους μέλους της ΕΕ, εντός και εκτός των υδάτων της. Η οδηγία καλύπτει τις στοιχειώδεις απαιτήσεις όσον αφορά τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των αλιέων ανοικτής θαλάσσης, τους όρους παροχής υπηρεσιών, την επαγγελματική ασφάλεια, την προστασία σε περίπτωση ασθενείας που συνδέεται με την εργασία, τις διαδικασίες σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου, την ιατρική περίθαλψη επί του πλοίου, τις αμοιβές των αλιέων, καθώς και τα θέματα στέγασης και διατροφής.

Η οδηγία αυτή ευθυγραμμίζει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ με τις νέες διατάξεις της Σύμβασης της ΔΟΕ.

 

Το ιστορικό

Η Σύμβαση σχετικά με την εργασία στον τομέα της αλιείας (C188) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) υπεγράφη το 2007. Ισχύει για παντός είδους ποντοπόρα αλιευτικά σκάφη, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, ορίζει δε τους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας των αλιέων στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Το 2007, η Επιτροπή κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους της ΕΕ να «διερευνήσουν τις δυνατότητες κοινής πρωτοβουλίας για την προώθηση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης C 188 στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τον Μάιο του 2013, οι κοινωνικοί εταίροι σε επίπεδο ΕΕ - η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), η Ένωση Εθνικών Οργανώσεων Επιχειρήσεων Αλιείας (EUROPECHE) και η Γενική Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) - συνήψαν συμφωνία. Αυτό έγινε με σκοπό να συγχωνευθούν οι διατάξεις του κεκτημένου της ΕΕ με τις διατάξεις της Σύμβασης C188 της ΔΟΕ. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να μεταφέρει στη νομοθεσία της ΕΕ τις διατάξεις της συμφωνίας με τη μορφή οδηγίας. Στις 28 Απριλίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας στο Συμβούλιο.

 

Τα επόμενα στάδια

Η συμφωνία θα εγκριθεί τυπικά σε προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία