BACK TO
TOP
Εργασιακά

Σύνταξη ΟΓΑ με νομιμοποίηση χρόνου διακοπτόμενης ασφάλισης ως 31/12/16

Τροπολογία με την οποία νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, κατατέθηκε από 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε δεκτή την Πέμπτη από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του εν λόγω υπουργείου.

Σύνταξη ΟΓΑ με νομιμοποίηση χρόνου διακοπτόμενης ασφάλισης ως 31/12/16

4
2
Στην τροπολογία, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, επισημαίνεται ότι υπάρχει ένας αριθμός ασφαλισμένων του Οργανισμού, που είτε δεν πληρούσαν εξ αρχής τις προϋποθέσεις νόμιμης ασφάλισης, είτε έπαψαν κάποια στιγμή να τις πληρούν και δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της.

Έως τώρα ο ΟΓΑ προχωρούσε σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ατόκως.

Με τον τρόπο αυτό όμως, οι ασφαλισμένοι των παραπάνω κατηγοριών έχαναν το δικαίωμα της σύνταξης, αν και είχαν καταβάλλει επί σειρά ετών εισφορές, με την προσδοκία της σύνταξης.

Για το λόγο αυτό, οι 63 βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία, ζήτησαν να νομιμοποιηθεί ο χρόνος που διανύθηκε μέχρι 31/12/2016 στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ασφαλισμένοι αυτοί κατά το ίδιο διάστημα δεν είχαν ασφαλιστεί ή δεν υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή έχουν ασφαλιστεί αλλά δεν δικαιούνται σύνταξης.

Όσοι από τους ασφαλισμένους έχουν υποβάλλει έως την παραπάνω ημερομηνία αίτημα συνταξιοδότησης που εκκρεμεί, θα θεωρείται ότι καλώς ασφαλίστηκαν για όσο χρόνο έχουν καταβάλλει ή θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30/6/2017, καθώς έως τότε παρέχεται το δικαίωμα να καταβληθούν οι εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016.

Στον ως άνω χρόνο ασφάλισης συμπεριλαμβάνεται και ο εξοφλημένος μέχρι τις 30.6.2017 χρόνος ασφάλισης λόγω υπαγωγής σε ρύθμιση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

«Το πνεύμα είναι όταν ασφαλισμένος ΟΓΑ συμπληρώσει 67ο έτος και κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση αν ο ΟΓΑ διαπιστώσει ότι κακώς ασφαλίστηκε αρχικά στον ΟΓΑ ή στην πορεία διέκοψε το αγροτικό του εισόδημα πχ. κάποιος καλλιεργεί ένα χωράφι για 10 χρόνια και μετά το νοικιάζει, αλλά συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ – όμως  με τα μέχρι τώρα ισχύοντα ο ΟΓΑ του κόβει την ασφάλιση - του επιστρέφει τα λεφτά, αλλά δεν παίρνει σύνταξη ο άνθρωπος. Αυτό θέλουμε να λύσουμε», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας

Αλέξανδρος Μπίκας
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-02-2017 21:39Θωμας

Ξέρει κανεισ τι έγινε με αυτή την τροπολογία;

Απάντηση

22-01-2017 09:54ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σας παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το εξης¨; ήμουν ασφαλισμένη στο ΟΓΑ απο τις 1/3/2000 έως 1/6/2002 , εν συνεχεία ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ απο 2/6/2002 έως 30/6/2010 και από 1/7/2010 έως και σήμερα συνεχίζω να ασφαλίζομαι στον ΟΓΑ . Το ερώτημά μου είναι οτι λόγω σοβαρών οικονομικών καταστάσεων δεν μπορώ να συνεχίσω να πληρώνω τις ασφαλιστικές εισφορές , εαν κάνω διακοπή απο την ασφάλιση του ΟΓΑ θα μπορώ να εισπράττω την επιδότηση ελαιολάδου η δεν έχει καμία σχέση ; σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία