BACK TO
TOP
Φορολογικά

«Σε άλλο κόσμο ζει η διοίκηση του ΟΓΑ» λένε για τη ρύθμιση οφειλών οι αγρότες

Δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες στη ρύθμιση των οφειλών που ανακοίνωσε ο ΟΓΑ. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η υποχρέωση της εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών του 2013 που για τα δύο εξάμηνα είναι στη χαμηλή κατηγορία 680 ευρώ, αλλά και η υποχρέωση μηνιαίας καταβολής των δόσεων της ρύθμισης.

«Σε άλλο κόσμο ζει η διοίκηση του ΟΓΑ» λένε για τη ρύθμιση οφειλών οι αγρότες

4
1

«Όπως φαίνεται η διοίκηση του ΟΓΑ ζει σε άλλο κόσμο. Οι αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν μία εισφορά εξαμηνιαία, θα πληρώσουν τώρα δύο συν τις δόσεις της ρύθμισης;» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Προτείνει μεταξύ άλλων να υπαχθεί στη ρύθμιση το σύνολο των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων και του 2013 και να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής.

Ως γνωστό ο ΟΓΑ ανακοίνωσε τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών υπό προϋποθέσεις. Προαπαιτούμενο είναι η  καταβολή των  ασφαλιστικών εισφορών του 2013, με το σκεπτικό να μη δημιουργούνται νέες οφειλές. Οι οφειλέτες θα πρέπει να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 46 μηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ. Ρυθμίζονται οι οφειλές άνω των 500 ευρώ, σύμφωνα με την αρ. 6/28.8.2013 εγκύκλιο του Οργανισμού. 

 

Όσοι υπάγονται στη ρύθμιση θα παίρνουν βιβλιάριο υγείας διάρκειας έξι μηνών, εφόσον τηρούν τους όρους της ρύθμισης. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας μόνο δόσης. Η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Η εξόφληση των δόσεων  γίνεται με πάγια εντολή χρέωσης λογαριασμού ή με απλή εντολή σε πιστωτικό ίδρυμα.

 

«Για άλλες εποχές καλή η ρύθμιση!»

Όπως σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης,  η ΟΑΣΝΗ πρότεινε εδώ και χρόνια να γίνονται ρυθμίσεις και για ποσά άνω των 2500 ευρώ.  «Το μόνο θετικό είναι ότι η ρύθμιση αυτή τη φορά συμπεριλαμβάνει και χαμηλά ποσά. Αλλά οι τώρα αγρότες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν» επισημαίνει.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον κ. Τζωρτζάκη οι αγρότες δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές του 2013, πράγμα που αποτελεί την προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Παράλληλα, δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν έστω και 20 ευρώ το μήνα συν τις εισφορές του 2013.

«Πώς να πληρώσει ένας αγρότης άμεσα 680 ευρώ στη μικρή κατηγορία και άλλα 240 ευρώ ανά έτος; Μπορεί να το κάνει αυτό ένας ασφαλισμένος που δεν μπορούσε να πληρώσει 340 ευρώ το εξάμηνο; Πού ζούνε αυτοί που τα καθορίζουν όλα αυτά;» σχολιάζει ο κ. Τζωρτζάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ακόμα ότι οι δόσεις για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ είναι εξαμηνιαίες επειδή οι αγρότες δεν έχουν μηνιαίο εισόδημα. «Γιατί μας περάσανε; Για μισθωτούς, που μπορούμε να δίνουμε ένα ποσό κάθε μήνα; Εμείς έχουμε εισοδήματα, όταν έχουμε, μια ή δυο φορές το χρόνο. Μη ζητούν λοιπόν κάθε μήνα χρήματα, διότι δεν τα έχουμε» λέει. Ο ίδιος τονίζει ότι οι εξαμηνιαίες δόσεις ορίστηκαν κατά το παρελθόν επειδή τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα καταβάλλονταν αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο κ. Τζωρτζάκης λέει ότι χρειάζεται καταρχήν να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής και στη ρύθμιση να περιλαμβάνονται οι εισφορές του 2013. Οι δόσεις να μην είναι μηνιαίες και το συνολικό ποσό τους να μην ξεπερνάει τις ετήσιες  τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. «Πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Οι αγρότες έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες τους σε όλη την Ελλάδα και τα προϊόντα δεν έχουν τιμές» καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αγρότες το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων καταλήγει σε τραπεζικά δάνεια και το υπόλοιπο στην καθημερινή επιβίωση των αγροτικών οικογενειών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2013 22:43Αγρότης

Η διοίκηση του ΟΓΑ ,είναι εκτός πραγματικότητας (βάζοντας τον όρο να καταβληθούν, οι εισφορές του 2013, για υπαχθούμε στη ρύθμιση )εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει, και αυτοί αρμενίζουν . Άραγε οι ποιο πάνω από αυτούς, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ!!!!!!!!! Με τις αποφάσεις αυτές

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία