BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η φορολογία πισωγυρίζει τη γεωργία

Βίαιη προσαρµογή των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου σε ένα νέο φορολογικό περιβάλλον στο οποίο είναι αµφίβολο αν ένα µεγάλο ποσοστό εξ αυτών θα µπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιµότητά του απαιτεί η «επόµενη µέρα» της συµφωνίας µεταξύ Ελλάδας και θεσµών που καθαρογράφεται αυτές τις µέρες στις Βρυξέλλες.

Η φορολογία πισωγυρίζει τη γεωργία

5
2
Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από την πρωτεύουσα της Ε.Ε., η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να δεχτεί το µεγαλύτερο µέρος των ριζικών ανατροπών στη φορολογική αντιµετώπιση του αγροτικού επαγγέλµατος που µετ’ επιτάσεως και σε βαθµό εµµονής ζητούν οι δανειστές µε αντάλλαγµα το «ξεκλείδωµα» της χρηµατοδότησης και την παραµονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα. Το εύρος των αλλαγών είναι σαρωτικό κι έρχονται σε µια στιγµή που η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» µε την πλειοψηφία τους να περιµένει εκκρεµείς πληρωµές και επιστροφές φόρων προκειµένου να καλύψει τρέχοντα έξοδα

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των τελικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσµών βασικά σηµεία των οποίων δηµοσιεύει σήµερα η Agrenda, στο τραπέζι της διαπραγµάτευσης που φτάνει στο τέλος της  βρίσκεται η πλήρης και δίχως εξαιρέσεις εξοµοίωση των αγροτών µε τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελµατίες του ιδιωτικού τοµέα. Εξέλιξη που συνεπάγεται καταρχήν το διπλασιασµό (ή, σε κάθε περίπτωση, την αύξηση) του συντελεστή (13%) µε τον οποίο φορολογούνται σήµερα τα κέρδη των αγροτών. Οι δανειστές δε δείχνουν να λαµβάνουν καθόλου υπόψη -και η κυβέρνηση, όπως εξ αντικειµένου προκύπτει- ούτε την ιδιαίτερη φύση του αγροτικού επαγγέλµατος αλλά ούτε και τα προβλήµατα που συνδέονται µε την αποτύπωση και την καταχώρηση των δαπανών των εκµεταλλεύσεων και τα οποία, όπως ανέλυσε στο προηγούµενο φύλλο η Agrenda, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.

Από την εξίσωση αγροτών-ελεύθερων επαγγελµατιών προκύπτουν ακόµα η πολλαπλάσια προκαταβολή φόρου -σε ποσοστό που ενδέχεται να φτάσει και το 100%-, η κατάργηση των επιστροφών ΦΠΑ ενώ ασφυκτικές είναι τέλος, όπως όλα δείχνουν, µπαίνει και στις επιστροφές του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου το οποίο αντιµετωπίζεται από τους πιστωτές ως «προνοµιακή φοροαπαλλαγή» των επαγγελµατιών του πρωτογενούς τοµέα.

Το κύµα των αλλαγών συµπαρασύρει ακόµα και πρόσφατα ψηφισµένες διατάξεις: Προτού καλά καλά στεγνώσει το µελάνι, η κυβέρνηση ανακαλεί τις ρυθµίσεις Βαλαβάνη µε τις οποίες απαλλάσσονται από τη φορολογία οι επιδοτήσεις εφόσον το άθροισµά τους δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.  Με απλά λόγια, ενιαία ενίσχυση, εξισωτική και ποιοτικά πριµ πριµ παύουν να έχουν οποιαδήποτε προστασία και τίθενται προς φορολόγηση µε το συντελεστή που θα προκύψει από τη διελκυστίνδα Αθήνας- θεσµών.

Όλα αυτά τη στιγµή που µε τις σχεδιαζόµενες µετατάξεις στο ΦΠΑ το άµεσο κόστος των εφοδίων παίρνει την ανιούσα ενώ αυξήσεις στο αγροτικό ρεύµα προοιωνίζεται η επιµονή των δανειστών να καταργηθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις των τιµολογίων της ∆ΕΗ.  

Βρείτε εδώ όλο το φάκελο από το 502ο φύλλο της Αgrenda: forologiko paketo.pdf
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2015 21:32Agrotis

Στειλτε το στον υπουργο γεωργιας μηπως και ξυπνησει!

Απάντηση

29-06-2015 15:51agrotis

Τσιπρα αν συμφωνησετε στη φορολογηση των αγροτων πραττετε μεγα λαθος! Ενα παραδειγμα στη παραγωγη σιτου.. 33% φορο 100% προκαταβολη φορου 20% η θεριζοαλωνιστικη εχει φυγει ηδη πανω απ το μισο της παραγωγης.. ξυπνηστε γιατι θα τα παρατησουν ολοι με αντιθετα αποτελεσματα!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία