BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ξανά οι ATAK για τα αγροτεμάχια στο προσκήνιο με τις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ

Το 2018, κατά τη διάρκεια της υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣ∆Ε, ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από τους φορείς υλοποίησης των αιτήσεων (Πύλες), η αναγραφή του ΑΤΑΚ των αγροτεµαχίων στα συµφωνητικά.

24_2

Γιώργος Παπαδημητρίου

157
8

Έγινε ένας κακός χαµός, κάτι απόλυτα λογικό, αφού δεν µπορείς να ζητάς κατά την έναρξη της εργασίας αυτής, ένα διόλου εύκολο στην ανεύρεση  δικαιολογητικό. Ο ΑΤΑΚ εύκολα µπορεί να βρεθεί σε ένα ακίνητο που είναι καταχωρηµένο στο Ε9 του ιδιοκτήτη. Πολύ δύσκολα όµως αυτό µπορεί να γίνει όταν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό ή υπάρχουν πολλοί κληρονόµοι ενός αγροτεµαχίου.



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Σωστά λοιπόν πέρυσι αποφασίστηκε να διευκολυνθούν οι αγρότες-παραγωγοί στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και δόθηκε παράταση για ένα έτος. Οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε µπόρεσαν να ολοκληρωθούν µε την προϋπόθεση ότι, πριν από τις νέες δηλώσεις -αυτές του 2019- θα έχουν βρεθεί όλοι οι ΑΤΑΚ όλων των αγροτεµαχίων και θα καταχωρηθούν στο σύστηµα διαφορετικά οι φετινές δηλώσεις καλλιέργειας δεν θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν. Και µη ολοκλήρωση δήλωσης ΟΣ∆Ε σηµαίνει µη λήψη επιδότησης. Πέρασε γρήγορα ο χρόνος, άλλωστε αυτός ο «ρηµάδης» ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα που  το νερό µπροστά του κινείται απελπιστικά αργά.

Πλησιάζουµε στην έναρξη των δηλώσεων καλλιέργειας έτους 2019, Το σύνηθες διάστηµα σύνταξης τους είναι 15 Μαρτίου µε 15 Μαΐου, µε τυχόν παρατάσεις µπορεί να φτάσουµε και φέτος µέχρι τέλος Ιουνίου. ∆υστυχώς όµως δεν έχει γίνει καµία βελτίωση στο θέµα των ΑΤΑΚ. ∆εν είναι δυνατόν να θεωρήσω πως όλοι οι άνθρωποι είναι αδιάφοροι –αυτό µπορεί να το ισχυριστεί µόνο κάποιος πολιτικός και φυσικά είναι ψέµατα όταν ακούγεται από το στόµα του.

 

Δεν µπορεσαν άκοµα να βγάλουν ακρη

Αν εξαιρέσω τους κλασικούς τεµπέληδες (σβαρνιάρηδες τους λένε στον κάµπο [σβαρνιά = ίσασµα, σε ελεύθερη µετάφραση είναι σβαρνιάρης = είναι τσαπατσούλης, τα έχει όλα πεταµένα κάτω], οι οποίοι όπως κάθε φορά, αφού έκαναν τη δουλειά τους πέρυσι τα άφησαν στο έλεος του Θεού, σε στυλ «του χρόνου θα δούµε τι θα γίνει», οι περισσότεροι άνθρωποι είµαι σίγουρος, προσπάθησαν να βγάλουν άκρη µε τα ΑΤΑΚ.

Από τις µέχρι τώρα οχλήσεις στα γραφεία συναδέλφων σε όλη τη χώρα, διαπιστώνουµε ότι όση προσπάθεια κι αν κατέβαλαν, δεν µπόρεσαν να βγάλουν άκρη, καθώς τα προβλήµατα που προκύπτουν στην αναζήτηση είναι πολλά: Οι κληρονόµοι είναι πολλοί και δεν µπορούν να συνεννοηθούν, είτε αδιαφορούν, είτε είναι χρόνια εγκατεστηµένοι στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν καν πως έχουν γίνει ιδιοκτήτες αγροτικής γης. Πάρα πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, επειδή δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονοµιάς, δεν έχουν αναγράψει στο ποσοστό που τους αναλογεί, τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονοµιά.

 

διευκρινησεις, δικαιολογητικα και συµφωνητικα

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάµε τις πάµπολες περιπτώσεις στις οποίες, το συµφωνητικό που έχει δοθεί σε περασµένη δήλωση ΟΣ∆Ε περιλαµβάνει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ο οποίος εν τω µεταξύ έχει αποβιώσει. Αυτό θα πρέπει άµεσα να αντικατασταθεί από νέο συµφωνητικό µε τα στοιχεία των κληρονόµων.

∆ιευκρινίζω επίσης ότι όταν ένα αγροτεµάχιο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτη, τότε το ποσοστό του καθενός έχει δικό του ΑΤΑΚ, άρα δεν φτάνει που θα πρέπει το αγροτεµάχιο να είναι αναγραµµένο (όπως οφείλουν όλοι) στο Ε9 του καθενός, ο µισθωτής (αυτός που το νοικιάζει από τους ιδιοκτήτες) θα πρέπει να αναγράφει δύο, τρεις ή και περισσότερους ΑΤΑΚ σε κάθε συµφωνητικό.

Αναρωτιέµαι όλο αυτό το διάστηµα, ποιος ο λόγος που ξαφνικά πέρυσι αποφασίστηκε να ζητηθεί ο ΑΤΑΚ των αγροτεµαχίων. Μη βιαστεί κανείς να πει «για τη διασφάλιση του να µην δηλώνονται δύο φορές τα χωράφια», γιατί δεν στέκει. Κατά τη δήλωση ΟΣ∆Ε, αν το χωράφι που θα πάει κάποιος να το δηλώσει στη δήλωση καλλιέργειας του είναι ήδη δηλωµένο από άλλον, δεν επιτρέπεται από το σύστηµα που χρησιµοποιούν οι φορείς, να δηλωθεί ξανά.

Πιο πιθανό είναι, όποιος το πρότεινε, να µην κατάλαβε τι είδους προβλήµατα δηµιουργεί ή ότι δεν χρειάζεται καν κάτι τέτοιο, αφού ο ψηφιακός χάρτης διασφαλίζει το απαγορευτικό της διπλής καταχώρησης.

Ας φροντίσουν εποµένως, άµεσα, να ενηµερώσουν τους ανθρώπους τι θα γίνει φέτος, γιατί βλέπω τον Μάρτη να πάµε σε νέα παράταση. ∆ιαφορετικά, εκατοντάδες χιλιάδες κόσµου θα επιφορτιστούν µε ανούσιες ενέργειες γεµάτες άγχος και θα ταλαιπωρούνται αναζητώντας ΑΤΑΚ που δεν υπάρχουν για διάφορους λόγους.

Oι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ

Η εκκαθάριση του 2018, παρότι την περιµένουµε από τον Αύγουστο, αναµένεται στις αρχές Μάρτη (µε επιφύλαξη). Μέχρι τότε µπορείτε

ή να συνεχίσετε να πληρώνετε το µηνιάτικο της ασφάλισης σας ή να µην πληρώσετε µέχρι να γίνει η εκκαθάριση. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα χρειαστείτε ασφαλιστική ενηµερότητα.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

18-02-2019 12:51Αγροτης

ΑΤΑΚ = κομμουνιστικά τερτιπια

Απάντηση

18-02-2019 10:26Αγροτης

Το ΑΤΑΚ ηρθε για να χουμε αλλο ενα προβλημα στο σβερκο μας, θελοντας η κομμουνιστικη κυβερνηση να "πιασει" τους ιδιοκτητες τον αγρων αν δηλωνουν το μισθωμα ...κιαν δε βρεις ΑΤΑΚ δε υα πληρωθεις ..γιατι ρε γ###μενε;;; εχεις 1002 τροππυς για να βρεις ποιος δε δηλωνει μισθώματα....τον έρμαιο Αγροτη βαζεις στη μεση;;;

Απάντηση

16-02-2019 22:06Πουρλιωτης ηλιας

Ο ατακ μπήκε για να ταλεπορουνται η αγρότες γιατί με η χωρίς το ατακ υπάρχει ένας μοναδικός κοδικός για το αγροτεμάχιο ,και δεν γίνεται το ίδιο αγροτεμάχιο να δηλωθεί, γιατί το οσδε τον π εταει έξω!! Αυτός που το έβαλε είναι χαζός!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

16-02-2019 12:07Γιάννης

Το ΑΤΑΚ ήταν ότι καλύτερο,σε όλη αυτη την ασυδοσία που υπήρχε και δήλωνε ο καθένας ότι ήθελε. Μπήκε μια τάξη.Αλλά να τα λέμε με το ονομά τους.Έχουν μπει τόσα ψεύτικα ΑΤΑΚ ή ίδια ΑΤΑΚ για πόσα αγροτεμάχια που κάποιοι θα βρεθούν προ εκπλήξεως. Νομίζουν κάποιοι ότι όλα αυτά γίνανε από μόνα τους,ή ήρθε η γνώση από το Υπουργείο έτσι.? Όταν είχαμε ταράξει την Κομισιόν σε αιτήματα που υπήρχε καταπάτηση των δικαιωμάτων.Αυτοί στείλανε 90 τεχνοκράτες και τους ξεσκονίσανε. Και επιβάλανε το ΑΤΑΚ. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Απάντηση

15-02-2019 21:31Νικος

Το ΑΤΑΚ οπως και πολλα αλλα ωραια που εχουμε δει ειναι μια φαεινη ιδεα των κυβερνωντων,που δεν εχουν αλλη δουλεια να κανουν παρα το οπως λεει και ο λαος:( δουλεια δεν ειχε ο διαολος,γα#####σε τα παιδια του)

Απάντηση

15-02-2019 20:36Στέλιος

Ο λόγος που χρειάζεται ο ΑΤΑΚ είναι : 1. αφενώς η καταβολή ένφια απο τους ιδιοκτήτες που το έχουν δηλώσει στο Ε9. 2. ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου επιθυμεί να δώσει το δικαίωμα σε κάποιον αγρότη να αιτηθεί δικαιώματα για το αγροτεμάχιο του και ότι είναι σύμφωνος με τη μίσθωση. 3. να καταχωρείτε σωστά στο έντυπο Ε2 οι μισθώσεις (ασχέτως αν είναι δωρεάν παραχώρηση ή ενοικιαζόμενα). 4. στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πραγματοποιήσει αποδοχή κληρονομίας και γενικά δεν έχουν τακτοποιήσει τα αγροτεμάχια θα πρέπει να το κάνουν.

Απάντηση

15-02-2019 18:29johngats

ο λόγος που ζητάνε τα ΑΤΑΚ είναι για να διασταυρώνουν την ορθή έκταση του αγροτεμαχίου και φυσικά για τη διασφάλιση του να µην δηλώνονται δύο φορές τα χωράφια. διότι όσοι γνωρίζουν από ΟΣΔΕ ξέρουν ότι αρκετά μισθωτήρια είναι μαϊμού και δηλώνονται αγροτεμάχια που δεν υφίστανται, σε άλλη φυσικά θέση (όπου υπάρχει κενό στο χάρτη). οπότε μην γράφετε ανακρίβειες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία