BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πρέπει να καταργηθεί «χθες» η υποβολή πινάκων προσωπικού για τους εργάτες γης

Επανέρχοµαι για πολλοστή φορά (και θα το κάνω µέχρις ότου κατανοήσουν το πρόβληµα στο υπουργείο Εργασίας), στο θέµα της ασφάλισης  των εργατών στις αγροτικές εργασίες. Η δηµοσίευση της 39391/838/2018 απόφασης του υπουργείου Εργασίας, έγινε µε σκοπό να δώσει διευκρινήσεις και να «τακτοποιήσει» τις εκκρεµότητες στην ασφάλιση των απασχολούµενων στις αγροτικές εργασίες. Φυσικά µόνο διευκρινήσεις δε δόθηκαν.

FOROLO_NEW_2

Γιώργος Παπαδημητρίου

57
3


 
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Το ∆εκέµβριο  2016, έγραφα σε κάποιο άρθρο µου:

«Πριν από λίγες µόλις ηµέρες, η  υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου δήλωσε από το βήµα της Βουλής: «θα δίνεται η δυνατότητα στην Επιθεώρηση εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο». Σύµφωνα µε το άρθρο 74 του νόµου 4144/2013 που αντικατέστησε τα άρθρα 20 και 21 του νόµου 3863/2010, υπάγονται υποχρεωτικά και οι απασχολούµενου ως εργάτες γης, εργασίες καλυπτόµενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ και τα οριζόµενα στο άρθρο 27 του νόµου 2639/1998. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, οι απασχολούµενοι εργάτες γης, που περιστασιακά παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εργάτες γης πρέπει οι εργοδότες τους  να  υποβάλουν τον Ενιαίο Πίνακα πρόσληψης προσωπικού  ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ στις αρµόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕ∆, µε την ένδειξη εκ περιτροπής εργασία. Τον πίνακα αυτόν ο υπεύθυνος των επιδεικνύει στον έλεγχο.

Τότε  δεν  το  πίστευα ούτε καν εγώ που το έγραφα, ότι θα µπορούσε να συµβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και πρόβληµα όχι απλώς δε λύθηκε, αλλά έχει γιγαντωθεί. Στο διάστηµα που έχει µεσολαβήσει, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν αναθαρρέψει και άρχισαν να ξεχύνονται στα χωράφια. ∆εν το λέω εγώ, αλλά τα κατά τόπους καταλογισµένα πρόστιµα από τους επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια.

Ο έλεγχος (είτε µικτό συνεργείο [ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνοµία κλπ], είτε το ΣΕΠΕ µόνο του, «πηδάει» το αυλάκι και µπαίνει στα χωράφι όπου βρίσκονται οι εργάτες γης.

Ζητάνε τον χειρόγραφο πίνακα προσωπικού κι εφόσον δεν υπάρχει (11 στις 10 φορές), αρχίζουν µετράνε κεφάλια και «κόβουν» 10χίλιαρα. Αν βρει τον αγρότη να απασχολεί π.χ. 3 άτοµα χωρίς πίνακα προσωπικού, αυτό θεωρείται αδήλωτη εργασία και πέφτει το πρόστιµο. Ακόµη και στην περίπτωση που τα εργόσηµα είναι προαγορασµένα, ισχύει το ίδιο.

Οι συνδικαλιστές αγρότες, κάθε φορά που αποφασίζουν να βγουν στους δρόµους να διεκδικήσουν, στα όποια αιτήµατα τους δεν έχουν συµπεριλάβει ποτέ αυτό: την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού.

Μία ηλίθια υποχρέωση που εκ των πραγµάτων είναι αδύνατο να γίνει σωστή χρήσης της, διότι:


Για να υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού, πρέπει να γνωρίζω τους εργάτες που θα απασχολήσω, πράγµα που πολλές φορές δεν είναι εφικτό. (όποιος από το υπουργείο Εργασίας έχει απορία, τον καλώ να έρθει να του εξηγήσω από κοντά για το ανέφικτο της υπόθεσης.

 Ακόµη και στην περίπτωση που είναι στάνταρ οι εργάτες γης, είναι αδύνατο να προσδιορίσεις το χρόνο εργασίας. Αν δηλώσεις π.χ. ότι θα τους απασχολήσεις ∆ευτέρα-Παρασκευή 06:00-14:00 και την Τρίτη και Τετάρτη βρέξει, δεν θα πάνε µία-δύο µέρες στο χωράφι, αλλά θα πάνε Σάββατο και Κυριακή. Γιατί τα χωράφι κύριοι, δεν είναι κατάστηµα που ανοίγεις και κλείνεις την ώρα που εσύ επιθυµείς.


Μακάρι το θέµα του πίνακα προσωπικού να ήταν αρµοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είχε ήδη λυθεί. ∆υστυχώς δεν είναι.Έστω ότι υποβάλλω τον πίνακα προσωπικού µε όλα τα στοιχεία. Εάν πάει το µικτό συνεργείο ελέγχου στο χωράφι και βρει να απασχολούνται εργάτες γης σε ωράριο εκτός από αυτό που είναι δηλωµένο στον πίνακα προσωπικού, τότε το πρόστιµο πέφτει κατά πολύ: 1.500 ευρώ το άτοµο. Τσάµπα πράγµα δηλαδή.

 

Πριν από λίγο καιρό, στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, τα 10χίλιαρα πήγαιναν γόνα. Αν συνεχίσουν έτσι, καταλαβαίνουµε όλοι ότι δεν θα υπάρχει κανείς να συνεχίσει να καλλιεργεί οτιδήποτε. Καλούνται οι σύµβουλοι του υπουργείου Εργασίας, να φέρουν το θέµα στον υπουργό άµεσα και να σταµατήσει αυτό τα τερατούργηµα που µόνος του σκοπός είναι η επιβολή προστίµων. Εκτός και αν συνειδητά παραµένει, οπότε αλλάζει το θέµα.

 

Οι δε συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών, οι συνεταιρισµοί, Οµάδες παραγωγών και όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα παρέµβασης προς τα πάνω, να κάνουν σηµαία τους το εν λόγο θέµα ώστε να πάψει να υφίσταται η αιµορραγία λόγω προστίµων.

Υπάρχουν πολλά θέµατα που έχουµε εντοπίσει αλλά δεν έχει έννοια να τα αναφέρουµε. Ας λυθεί πρώτα το ένα και µετά βλέπουµε.

Νωπά και ευαλλοίωτα προιόντα

Όλοι όσοι παράγουν µε σκοπό την πώληση και τα προϊόντα τους ανήκουν στον πίνακα των προκαθορισµένων από το νόµο 4492/2017 περί νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων,  θα πρέπει εντός 10 ηµερών από την έκδοση του τιµολογίου να προσκοµίζουν το τιµολόγιο στον λογιστή τους.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2019 21:39ΠΓ

Λυπάμαι αλλά σαν να εφεύρουμε τον κύκλο πάλι. Σε πολλές χώρες οι εργάτες γης δηλώνονται πριν την πρόσληψη και προσλαμβάνονται με συμβόλαια εργασίας ορισμένου χρόνου. Στη Γαλλία για παράδειγμα υπάρχουν οι εξής τύποι συμβολαίων: Ορισμένου χρόνου: - με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης - με λήξη όταν λήξουν οι εργασίες με ευελιξία στον αριθμό ωρών εργασίας Για απλοποιήση των εργασιών έχουν και το απλοποιημένο συμβόλαιο εποχιακής αγροτικής εργασίας (Titre Emploi Simplifié Agricole, TESA) Επίσης έχουν προβλέψει και ένα ειδικό συμβόλαιο για τον τρύγο. Όταν δεν υπήρχε το Internet (1990) οι αγρότες έπρεπε να στέλνουν με φαξ τις καταστάσεις μέχρι τις 11:00 το πρωί.. αρκετός χρόνος για να δεις πως θα πάει η μέρα. Και οι γάλλοι διαμαρτύρήθηκαν τότε για το διοικητικό βάρος αλλά από ότι φαίνεται τη βρήκαν τη λύση. Τώρα γίνονται όλα Online και το πρόβλημα άλλαξε ... δεν βρίσκουν εργάτες γιατί 11,2 €/ώρα είναι λίγα !!!! Εκεί ήταν άτυχοι ... δεν είχαν αρκετούς μετανάστες και αυτοί που είχαν ήταν από χώρες που τώρα πια έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο (κυρίως Πολωνοί) Τώρα μόνο Βούλγαρους βρίσκουν και προσπαθούν να τους κρατήσουν μη τους χάσουν κάθε χρόνο. Πηγές: https://paca.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Provence-Alpes-Cote_d_Azur/020_Inst_Paca/CA04/Documents/Dossiers_EA/ESPACE_ALPIN331_dossier.pdf https://www.msa.fr/lfy/embauche/travailleurs-occasionnels http://www.anefa.org/sites/default/files/saisonnier/Saisonniers%20Bbienvenue%20en%20agriculture%20HD.pdf https://www.msa.fr/lfy/embauche/tesa

Απάντηση

30-03-2019 19:20κυριακου γιωργος

και παλι μπραβο ειναι παρα πολυ σοβαρο προβλημα

Απάντηση

30-03-2019 19:05κυριακου γεοργιος

μπραβο στον παπαδημητριου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία