BACK TO
TOP
Φορολογικά

Πίνακες προσωπικού για τους εργάτες γης άμεση κατάργηση της υποβολής τους

Επανέρχοµαι για πολλοστή φορά (και θα το κάνω µέχρις ότου κατανοήσουν το πρόβληµα στο Υπουργείο Εργασίας), στο θέµα της ασφάλισης των εργατών στις αγροτικές εργασίες.

forologika-705

Γιώργος Παπαδημητρίου

777
0


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας)

Η δηµοσίευση της 39391/838/2018 απόφασης του Υπουργείου Εργασίας, έγινε µε σκοπό να δώσει διευκρινήσεις και να «τακτοποιήσει» τις εκκρεµότητες στην ασφάλιση των απασχολούµενων στις αγροτικές εργασίες. Φυσικά µόνο διευκρινήσεις δε δόθηκαν.

Η Υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου προφανώς επειδή δεν γνωρίζει καν το θέµα, είχε δηλώσει από το βήµα της Βουλής: «θα δίνεται η δυνατότητα στην Επιθεώρηση εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο». Σύµφωνα µε το άρθρο 74 του ν. 4144/2013 που αντικατέστησε τα άρθρα 20 και 21 του νόµου 3863/2010, υπάγονται υποχρεωτικά και οι απασχολούµενου ως εργάτες γης, εργασίες καλυπτόµενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ και τα οριζόµενα στο άρθρο 27 του ν.2639/1998. Σύµφωνα µε τα παραπάνω, οι απασχολούµενοι εργάτες γης, που περιστασιακά παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εργάτες γης πρέπει οι εργοδότες τους να υποβάλουν τον Ενιαίο Πίνακα πρόσληψης προσωπικού ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ στις αρµόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕ∆, µε την ένδειξη εκ περιτροπής εργασία. Τον πίνακα αυτό ο υπεύθυνος των επιδεικνύει στον έλεγχο.

Τότε δεν το πίστευα ούτε καν εγώ που το έγραφα, ότι θα µπορούσε να συµβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και πρόβληµα όχι απλώς δε λύθηκε, αλλά έχει γιγαντωθεί.

Στο διάστηµα που έχει µεσολαβήσει, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν αναθαρρέψει και άρχισαν να ξεχύνονται στα χωράφια. ∆εν το λέω εγώ, αλλά τα κατά τόπους καταλογισµένα πρόστιµα από τους επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια.

Ο έλεγχος (είτε µικτό συνεργείο [ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνοµία κλπ], είτε το ΣΕΠΕ µόνο του), «πηδάει» το αυλάκι και µπαίνει στα χωράφι όπου βρίσκονται οι εργάτες γης.

Ζητάνε τον χειρόγραφο πίνακα προσωπικού κι εφόσον δεν υπάρχει (δηλαδή σχεδόν πάντα), αρχίζουν µετράνε κεφάλια και «κόβουν» πρόστιµα 10.550 ευρώ ανά άτοµο. Κι αν οι εργάτες τη συγκεκριµένη στιγµή είναι αλλοδαποί (δυστυχώς οι περισσότεροι απασχολούµενοι εργάτες γης είναι τέτοιοι), τότε το πρόστιµο πηγαίνει στα 15.500 ευρώ ανά άτοµο. Π.χ. αν βρεθούν 3 άτοµα χωρίς πίνακα προσωπικού, αυτό θεωρείται αδήλωτη εργασία και πέφτει το πρόστιµο. Ακόµη και στην περίπτωση που τα εργόσηµα είναι προαγορασµένα, ισχύει το ίδιο.

Πολλοί νοµίζουν ότι όποιος αναλαµβάνει κάποια θέση ως Υπουργός οφείλει να γνωρίζει τα πάντα γύρω από το Υπουργείο του. Λάθος. Οφείλει να έχει γύρω του ανθρώπους που να τους «κόβει» το κεφάλι, να αντιλαµβάνονται τα προβλήµατα και να προωθούν άµεσα τη λύση τους µε σκοπό την ικανοποίηση του κοινού αισθήµατος περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι σύµβουλοι της Υπουργού οφείλουν να γνωρίζουν ότι αυτό το θέµα µε τους πίνακες προσωπικού για εργάτες γης, δεν µπορεί να εφαρµοστεί. ∆ιαφορετικά, ας µας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς θα γράψει ένας αγρότης όσον αφορά το ωράριο εργασίας για έναν εργάτη γης που απασχολεί στο χωράφι του. Ποιες ώρες θα εργαστεί; Ποιες µέρες; Μήπως να προσκοµίσει και δελτίο καιρού, ώστε να πάρουν ρεπό τις ηµέρες που προβλέπεται βροχή; Μην τρελαθούµε τελείως.

Πρόκειται για µία ανόητη υποχρέωση που εκ των πραγµάτων είναι αδύνατο να γίνει σωστή χρήσης της. Το ίδιο ανόητη µε τη συµπλήρωση του βιβλίου ηµερήσιων δελτίων απασχολούµενου προσωπικού, µε το οποίο θα ασχοληθούµε σε επόµενο άρθρο.

Μακάρι το θέµα του πίνακα προσωπικού να ήταν αρµοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είχε ήδη λυθεί. ∆υστυχώς δεν είναι.

Πριν από λίγο καιρό, στην περιοχή της Αχαϊας & της Ηλείας, τα 10χίλιαρα έδιναν κι έπαιρναν. Αν συνεχίσουν έτσι, καταλαβαίνουµε όλοι ότι δεν θα υπάρχει κανείς να συνεχίσει να καλλιεργεί οτιδήποτε.

Καλούνται οι σύµβουλοι του Υπουργείου Εργασίας, να φέρουν το θέµα στον Υπουργό άµεσα και να σταµατήσει αυτό τα τερατούργηµα που µόνος του σκοπός είναι η επιβολή προστίµων. Εκτός και αν συνειδητά παραµένει, οπότε αλλάζει το θέµα.

Οι δε συνδικαλιστικοί φορείς των αγροτών, οι Συνεταιρισµοί, Οµάδες παραγωγών και όλοι όσοι έχουν την δυνατότητα παρέµβασης προς τα πάνω, να κάνουν σηµαία τους το εν λόγο θέµα ώστε να πάψει να υφίσταται η αιµορραγία λόγω προστίµων.

Υπάρχουν πολλά θέµατα που έχουµε εντοπίσει αλλά δεν έχει έννοια να τα αναφέρουµε. Ας λυθεί πρώτα το ένα και µετά βλέπουµε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία