BACK TO
TOP
Φορολογικά

Μία υπενθύμιση για αλήθειες και ψέματα σχετικά με τις αμοιβές των εργατών γης

Θυµάµαι τη 10ετία του ’80, µαθητής τότε, να µε ξυπνά η συγχωρεµένη η µάνα µου παρακαλώντας µε γλυκά, να πάµε στο χωράφι γιατί «σπάζαµε» καπνό.

24_33

Γιώργος Παπαδημητρίου

25
6


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας

Θυµάµαι τη 10ετία του ’80, µαθητής τότε, να µε ξυπνά η συγχωρεµένη η µάνα µου παρακαλώντας µε γλυκά, να πάµε στο χωράφι γιατί «σπάζαµε» καπνό. Από 04:30-04:45, ξαπλωµένος στην πλατφόρµα (καµία σχέση µε τις ηλεκτρονικές πλατφόρµες που µας έχουν πρήξει σήµερα), προλάβαινα να κοιµηθώ µερικά λεπτά ακόµη µέχρι να φτάσουµε στο χωράφι.

Ο Θεός βέβαια τον έκανε ύπνο αφού η πλατφόρµα χωρίς αµορτισέρ, χοροπήδαγε στο χωµατόδροµο, ξυπνώντας µε οριστικά και αµετάκλητα. Η δική µου εµπειρία, αποτελεί κοινή εµπειρία µε εκατοντάδες άτοµα της γενιάς µου, οι οποίοι µεγαλωµένοι στην επαρχία θεωρούσαµε δεδοµένη την εργασία µε τους γονείς µας καθώς, η δουλειά δεν έβγαινε και τα χέρια δεν επαρκούσαν.

Ο εργάτης για ολα

Από τη 10ετία του ’90, πάρα πολλοί αλλοδαποί εγκαταστάθηκαν -κυρίως στην Περιφέρεια- και ξαφνικά, ο κάθε ιδιοκτήτης µικρής ή µεγάλης έκτασης γης, βρέθηκε να απασχολεί πολλά περισσότερα εργατικά χέρια από όσα πραγµατικά χρειαζόταν για τις αγροτικές του εργασίες. Μαζί µε την αθρόα εισαγωγή εργατικών χεριών, άρχισε να αλλάζει και η νοοτροπία των αγροτών και των εχόντων αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Λιγότερες ώρες στο χωράφι, ο εργάτης να πάει να κάνει τις αλλαγές, ο εργάτης να «τραβήξει» το καρούλι, να ψεκάσει, να κουβαλήσει... Όλα τα παραπάνω αλλοίωσαν την πραγµατική οικονοµία στα χωριά αφού πολλοί χρησιµοποιούσαν κάθε χρόνο περισσότερα εργατικά χέρια για λιγότερα στρέµµατα.

Αφορµή για το σηµερινό άρθρο στάθηκε ένας συγχωριανός µου, ο οποίος ερχόµενος στο γραφείο, µε ρώτησε αν αυξήθηκαν τα εργόσηµα από 10% σε 25%. Τον ρώτησα τι εννοεί και µετά από ώρα κατάλαβα ότι εννοούσε τις κρατήσεις που γίνονται στους εργάτες γης, όταν πάνε να εξαργυρώσουν τα εργόσηµα που τους έχουν βάλει οι εργοδότες παραγωγοί στους οποίους εργάστηκαν.

Κι έρχοµαι για µία ακόµη φορά στον τρόπο λειτουργίας των εργατών γης. Κανείς δεν λέει ότι η εργασία στα χωράφια είναι η πιο εύκολη. Σπάνιες όµως περιπτώσεις να µείνει εργάτης γης απλήρωτος.

Τα δεδοµένα που έχουµε είναι τα κάτωθι:

Οι περισσότεροι άνεργοι στη χώρα είναι Έλληνες καθώς είναι ζόρι το χωράφι, ή «σιγά µην πάει το δικό µου το παιδί να δουλέψει στα χωράφια» κλπ.

Σπάνια περίπτωση να βρεις αλλοδαπό άνεργο. ∆εν αναφέροµαι σε λαθροµετανάστη ή νόµιµο µετανάστη, αλλά σε όλους γενικώς τους αλλοδαπούς καθώς δεν απαξιώνουν την δουλειά προκειµένου να βγάλουν και βγάζουν καλά µεροκάµατα.

Στους εργαζόµενους λαθροµετανάστες, δεν µπορούν να µπουν εργόσηµα καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ). Άρα, παρότι πληρώνονται, δεν µπορούν να εµφανιστούν έξοδα αφού δεν µπορούν να αγοραστούν εργόσηµα.

Οι νόµιµοι παραµένοντες στη χώρα, όπως και οι ηµεδαποί που εργάζονται, δεν δέχονται να τους κολληθούν εργόσηµα διότι «αδερφέ θα έρθω να δουλέψω αλλά δεν θα µου βάλεις εργόσηµο γιατί θα χάσω τα επιδόµατα».

Ο παραγωγός, µπροστά στην πιθανότητα να καεί η παραγωγή του στο χωράφι, πληρώνει όποιον αποφασίζει να πάει να δουλέψει, εν γνώση του ότι δεν θα έχει παραστατικό δαπάνης για τα χρήµατα που θα τους πληρώσει.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο κάθε παραγωγός ψάχνει να βρει ανθρώπους (πολλοί από τους οποίους δεν ξέρουν καν που πέφτουν τα χωράφια του) οι οποίοι θα δεχθούν να τους βάλει εργόσηµα ο παραγωγός, ο οποίος πληρώνει ξανά το 10% της εργοδοτικής εισφοράς. Ο δε εργάτης για να τον «εξυπηρετήσει», θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση να µην µπουν πολλά εργόσηµα και χαθούν τυχόν επιδόµατα.

Και τελικά, οι µόνοι που λαµβάνουν τα επιδόµατα πάσης µορφής είναι όσοι συνήθως δεν δικαιούνται ούτε ένα ευρώ, µόνο και µόνο επειδή τα δεδουλευµένα τους χρήµατα δεν φαίνονται πουθενά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Και για όλα τα παραπάνω, οι αρµόδιοι του Υπουργείου Εργασίας δείχνουν να µη τα γνωρίζουν καν λες και βρίσκονται σε παράλληλο σύµπαν. Γράφουµε, ξαναγράφουµε, συµφωνούµε όλοι ότι αυτά συµβαίνουν, αλλά το Υπουργείο Εργασίας στον κόσµο του. Κι όταν διαπιστώνεις ότι υπάρχουν ανεγκέφαλοι άνθρωποι σε νευραλγικές θέσεις., το µόνο που νιώθεις είναι θλίψη απογοήτευση.

Κατάργηση του χειρόγραφου πίνακα προσωπικού για εργάτες γης

Αυτό το παραµύθι επιτέλους να σταµατήσει. ∆εν είναι εφικτή η υποβολή χειρόγραφου πίνακα προσωπικού, εξαιτίας της αδυναµίας προσδιορισµού του πραγµατικού χρόνου εργασίας. Η προηγούµενη Υπουργός Εργασίας νόµισε ότι βρήκε την πηγή της παρανοµίας στα χωράφια. Σήµερα, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαµβάνονται ότι πρόκειται περί ηλιθιότητας;

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

20-04-2020 17:56Κώστας

Μπράβο σου!!! Τα έγραψες όπως είναι στην πραγματικότητα!!! Τα επιδόματα ζούνε τους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς και οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων!!! Χρήματα που παίρνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, από το υστέρημα του!!! Ελπίζω να ακούσουν από τα υπουργεία και να διορθώσουν την κατάσταση που επικρατεί.

Απάντηση

14-04-2020 17:06Τάκης

Ο μόνος αρθρογράφος που λέει αλήθειες μπράβο Γιώργο.

Απάντηση

14-04-2020 09:02Κώστας

Η πικρή αλήθεια που μάλλον δεν συμφέρει πολλούς να διορθωθεί.

Απάντηση

14-04-2020 07:21ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΠΕΤΑΣ

Συγχαρητήρια ια τα άρθρα που ανεβάζετε για τους αγρότες _παραγωγους. Έτσι είναι τα πράγματα. Οι Ελληνες που δουλευουν στα χωραφια ζουν με επιδοματα και δε θέλουν εργόσημο και οι Αλβανοι το παιρνουν πέραν της αμοιβής, όιαν και αυτοι δεν είναι ασφαλισμέκοι στο ικα ως εργατες τουριστικων επιχειρησεων οπότε σου λενε οτι δεν το θελουν. Ισως κάποιος τεκμαρτος τροπος, ανα στρεμα και καλιεργεια , ωστε να υπαρχουν δηλωμενα εξοδα για τον παραγωγό, αλλά να μην τα αξιοποιούν για ασφαλεια και φορολογικη δηλωση ανθρωποι που δε δουλεψαν αλλα και αποκτουν και ασφαλιστικά και φορολογικά δικαιώματα χωρις να τα αιζουν.

Απάντηση

13-04-2020 17:44Πάνος Καρρας

Μάλλον έμεινες στο χρόνο πίσω εκεί πριν ανέβεις στην πλατφόρμα. Όνειρα θερινής νυκτός. Αλήθεια ποια είναι τα αίτια της σημερινής αγροτικής οικονομίας, οι δύο τρεις που πήραν επιδότηση από τα καπνά που ανέφερες ή τα καλά μεροκάματα των ανασφάλιστων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία