BACK TO
TOP
Φορολογικά

Έλεγχοι για τα τιμολόγια αγροτικών εργασιών ενόψει συλλεκτικής περιόδου

Στο άρθρο της προηγούµενης εβδοµάδας ξεκίνησα µία µικρή αναφορά στους ελέγχους. Είχαµε µέχρι τώρα τους ελέγχους των επιχειρήσεων. Φωνάζω πολύ καιρό ότι και οι αγρότες είναι επιχείρηση, αντιµετωπίζονται ως επιχείρηση, λειτουργούν ως επιχείρηση και οι έλεγχοι θα τους αντιµετωπίσουν ως επιχείρηση.

forologika_2

62
0

∆εν αλλάζει τίποτα απολύτως αν κάποιος έχει ή όχι βιβλία. ∆υστυχώς για όσους έχουν βιβλία, οι πιθανότητες ελέγχου γι’ αυτούς, είναι αυξηµένες σε σχέση µε τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Πλησιάζουµε για µία ακόµη χρονιά προς την ολοκλήρωση των καλλιεργειών και την έναρξη της περιόδου συλλογής. Αν συνεχίσουν οι ζέστες, θα βαµβακοσυλλεκτικές µηχανές θα µπουν στα χωράφια πριν τα τέλη Σεπτέµβρη, η συλλογή πιπεριάς βρίσκεται σε εξέλιξη, τα σιτάρια (όσα δεν έχουν πουληθεί κατευθείαν από το χωράφι ) έχουν µπει στις αποθήκες, τα καλαµπόκια θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, λίγο αργότερα οι ελιές και πάει λέγοντας.

Με εξαίρεση τις πιπεριές και τις ελιές, η συλλογή των οποίων γίνεται µε το χέρι (για τις ελιές έχω δει µηχάνηµα που τις µαζεύει, αλλά δεν το έχω δει µε τα µάτια µου στην πράξη), η συλλογή των υπολοίπων καλλιεργειών γίνεται µε µηχανήµατα. Π.χ., η θεριζοαλωνιστική άραξε στην αυλή του «κοµπινιέρη», κόψαµε το µαχαίρι, θα αλλάξουµε τις ρίγες στο λαιµό, τα κόσκινα, θα ελέγξουµε τα ανεβατόρια, θα ρυθµίσουµε τα κουζνέτα στα άλογα και θα κοτσάρουµε τον «καλαµποκά», για να είµαστε έτοιµοι για τον αραβόσιτο.

 Συντηρηση αγροτικων µηχανηµατων

Η συντήρηση φυσικά γίνεται σε όλα τα µηχανήµατα, ώστε να είναι έτοιµα για την περίοδο της συλλογής. Και βέβαια αφορά τους ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων. Γιατί δεν είναι όλοι. Οι υπόλοιποι καλλιεργητές που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, συνεννοούνται, προγραµµατίζουν και κανονίζουν τη σειρά µε την οποία θα έρθει το µηχάνηµα να συλλέξει την παραγωγή τους.

Η συµφωνία γνωστή: «τα λεφτά στη ρόδα», «χωρίς τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι να το µαζέψω» κλπ.

Ρωτάω πρώτα τον υπουργό κ. Στουρνάρα, τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο µε καταγωγή από Λαµία και Βέροια αντίστοιχα (κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές):

Αν εσείς είχατε ένα χωράφι και δεν είχατε δικά σας µηχανήµατα. Μου ζητούσατε να έρθω να αλωνίσω το σιτάρι, το καλαµπόκι, να κόψω το τριφύλλι, ή να ψεκάσω (γιατί δεν είχατε ψεκαστικό), να σπείρω γιατί δεν είχατε σπαρτική µηχανή) και σας έλεγα «..µάγκες 20 ευρώ/στρέµµα, αλλά δεν έχει τιµολόγιο, διαφορετικά δεν έρχοµαι καθόλου..», τι θα κάνατε;

∆εν θα µε αφήνατε να έρθω; ή θα µου λέγατε «έλα», θα ολοκλήρωνα τη συλλογή της παραγωγής σας και στη συνέχεια θα ψάχνατε να βρείτε άλλα έξοδα για να καλύψετε τα χρήµατα που εν τω µεταξύ µου δώσατε µαύρα; Προφανώς θα επιλέγατε το δεύτερο.

Τώρα λοιπόν που ξεκινήσατε τους ελέγχους των αγροτών, θα πρέπει (καλό είναι), ή καλύτερα είναι υποχρέωση σας, αντί να τιµωρήσετε τους λήπτες της υπηρεσίας, να τιµωρήσετε τους παρέχοντες την υπηρεσία, για άρνηση έκδοσης τιµολογίου παροχής.

 

∆εν πρεπει να τιµωρειται  εργατης

Κάνετε κι εδώ το ίδιο λάθος που κάνουν στο υπουργείο Εργασίας µε τα εργόσηµα: δεν τιµωρούν τον εργάτη που, ενώ πληρώνεται κανονικά, αρνείται να δεχθεί την ασφάλιση µέσω εργόσηµου. Απειλεί τον παραγωγό λέγοντας του «…ή θα µου δώσεις τα λεφτά στο χέρι, ή αλλιώς δεν έρχοµαι,  δεν θα χάσω εγώ τα επιδόµατα εξαιτίας σου…» Αν είναι δυνατόν.!!!

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει λοιπόν αγαπητοί φίλοι αγρότες. Οι πρώτες γνωστοποιήσεις έχουν ήδη σταλεί, οι «δικαιούχοι» τα έχετε παραλάβει κι όταν θα έρθει η ώρα, θα ενηµερωθείτε από τον έλεγχο να προσκοµίσετε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χρειαστούν, προκειµένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Παρεµπιπτόντως, θέλω να ενηµερώσω τους αγρότες ότι τον έλεγχο δεν υπάρχει κανέναν λόγος να τον φοβάστε. Ο έλεγχος γίνεται µε βάση σειρά κριτηρίων. Σε καµία περίπτωση δεν ξεκινά µε σκοπό να πάρει κανενός το κεφάλι, αλλά για να ελεγχθεί αν τηρούνται οι διατάξεις. Συνεπώς, φροντίστε φέτος, να έχετε τιµολόγια παροχής για όλες τις αγροτικές εργασίες που σας παρείχαν οι ιδιοκτήτες αγροτικών µηχανηµάτων, προκειµένου να µην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μην ξεχνάτε ότι όποια ευθύνη έχει όποιος δεν εκδίδει, την ίδια ευθύνη έχει και όποιος δεν λαµβάνει τιµολόγιο.

 

Εν αναµονή διαγραφής του
τέλους επιτηδεύµατος αγροτών

Αναµένεται να γίνουν διαγραφές τέλους επιτηδεύµατος των 650 ευρώ σε όσους αγρότες έχουν ήδη υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση. Η ΑΑ∆Ε περιµένουµε
να διαγράψει το τέλος και να µειωθεί η βεβαιωµένη οφειλή από την προσωποποιηµένη πληροφόρηση των αγροτών, ενώ για όσους έχουν ήδη πληρώσει, θα πρέπει να έχουν δηλώσει IBAN στο λογαριασµό τους για να τους επιστραφούν τα χρήµατα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία