BACK TO
TOP
Φορολογικά

Η διαδικασία επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου

Στις 24.08.22 δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1115 σχετικά µε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α’ 265) που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2022.

24_13

13449
8



Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


Στην ίδια απόφαση περιγράφονται οι δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, τα κριτήρια για τον προσδιορισµό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, η αρµόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόµιµης χρήσης αυτού.

Στο παράρτηµα της ανωτέρω απόφασης περιλαµβάνονται σε αναλυτικό πίνακα τα λίτρα που αντιστοιχούν σε κάθε καλλιέργεια. Π.χ. 30 Lt / στρέµµα για το βαµβάκι, 29 Lt / στρέµµα για το ρύζι, 16Lt/ στρέµµα για το σιτάρι κλπ. Το ιδανικό φυσικά θα ήταν, να υπάρχει χορήγηση πετρελαίου µε µειωµένη τιµή στον πρωτογενή τοµέα, για να µη  χρειάζεται κάθε φορά να γίνονται υπολογισµοί µηνών για να βρεθεί τι δικαιούται να εισπράξει ο κάθε παραγωγός.

Όπως επίσης καλό θα ήταν, κάποια στιγµή, ο υπουργός Ενέργειας να µπορέσει να εξηγήσει µε απλά λόγια, πως είναι δυνατόν να έχει επιτρέψει τις εταιρείες ενέργειας να έχουν ανεβάσει την τιµή του ρεύµατος στο Θεό, για να έρθει µετά να διανείµει βοήθηµα κάνοντας χρήση από τις εισπράξεις των φόρων που προορίζονταν για άλλη χρήση. Είναι η απορία µου αυτή, γιατί τη διανοµή του βοηθήµατος δεν την κάνει φυσικά σε καµία περίπτωση από τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας…Άλλη φορά αυτά…

Επανέρχοµαι στο πετρέλαιο

Σύµφωνα µε την απόφαση, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει ΟΣ∆Ε για τα έτη 2021 και 2022, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 15η Ιουλίου 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελµατία αγρότη» ή του «επαγγελµατία αγρότη ως νεοεισερχόµενου στον αγροτικό τοµέα».

Την 1η Σεπτεµβρίου εκδόθηκε δελτίο τύπου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε το οποίο διευκρινίζονται τα εξής: «Όσοι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, έως τις 15 Ιουλίου, στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων, δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, ώστε να λάβουν, ακολούθως, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που τους αναλογεί».

Υπάρχουν πολλοί αγρότες οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει τον ΕΦΚ που τους αναλογεί µε βάση την καλλιέργεια. ∆ύο είναι οι βασικοί λόγοι που συνέβη αυτό:

  1. ∆εν είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων και
  2. ∆εν εµφανίζονται στο σύστηµα ως επαγγελµατίες αγρότες.

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, το ∆ελτίο Τύπου την έχει καλύψει ήδη: Όσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι µπορούν να εγγραφούν µέχρι τις 30/10/2022 και θα αποκτήσουν το δικαίωµα στην είσπραξη του ποσού.

Η δεύτερη περίπτωση τυγχάνει να ταλαιπωρεί πολλούς αγρότες, άλλες φορές  για τους σωστούς και άλλες φορές για τους λάθος λόγους. Φέτος κατά την υποβολή των δηλώσεων, βρέθηκαν πολλοί οι οποίοι δεν είχαν τσεκαρισµένο τον κωδικό 037 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους και 15-20 µετά την έκδοση της βεβαίωσης του επαγγελµατία αγρότη, να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση για να δικαιούνται το αφορολόγητο.

Σε επικοινωνία που υπήρξε µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκε ότι όσοι δεν εισέπραξαν το πετρέλαιο µέχρι τώρα δεν θα το εισπράξουν στη συνέχεια. Λανθασµένη ενηµέρωση σύµφωνα µε τα ανωτέρω διότι, σύµφωνα µε το ∆ελτίο τύπου, έως τις 30/10/22 θα µπορεί κάποιος να εγγραφεί στο ΜΑΕ. Αυτό σηµαίνει ότι θα γίνει εκ νέου έλεγχος, εκκαθάριση και θα δοθεί εντός του Νοεµβρίου το ποσό που τους αντιστοιχεί σύµφωνα τις καλλιέργειες τους, όπως αυτές περιγράφονται στο παράρτηµα της απόφασης.

Ζητείστε τη βεβαίωση του επαγγελµατία αγρότη

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, κάποιοι δεν εµφανίζονται επαγγελµατίες αγρότες στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, επειδή όµως δεν προκύπτει φόρος δεν κάνουν κάτι. Προτείνω να αιτηθούν µέσω των γραφείων που συντάσσουν τη δήλωση ΟΣ∆Ε προς το ΚΕΠΠΥΕΛ χορήγηση βεβαίωσης, ώστε λίγο αργότερα να ενηµερωθεί το από το σύστηµα του ΥΠΑΑΤ η ΑΑ∆Ε και το φορολογικό τους αρχείο. ∆εν θα χάσουν έτσι τον δικαιούµενο από τις καλλιέργειες τους ΕΦΚ.

Παραµένει η υποχρέωση του πίνακα, για να βεβαιώνονται πρόστιµα

Το ότι δεν καταργείται η υποχρέωση υποβολής πίνακα προσωπικού για τους αγρότες, µόνο εκ του δολίου µπορεί να πει κανείς ότι διατηρείται: µόνο σκοπό έχει την επιβολή προστίµων. Γιατί; ∆ιότι όταν ζητάνε πίνακα και δεν υπάρχει (κανείς δεν έχει γιατί δεν µπορεί να υποβληθεί), σου καταλογίζουν πρόστιµο 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία και ψάξε εσύ µετά ταλαίπωρε αγρότη να βρεις την άκρη.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

07-01-2023 19:45zettyteno

Nous avons pondéré toutes les estimations afin que les données soient représentatives de la population canadienne adulte vivant en logement privé dans l une des 10 provinces et ayant déclaré avoir reçu un diagnostic de troubles de l humeur et ou d anxiété <a href=https://doxycycline.world/>doxycycline with alcohol</a>

Απάντηση

09-09-2022 21:31Μαρίνος

Εγώ και κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είμαι και σωστά o αριθμός τράπεζας και τίποτα δεν πήρα

Απάντηση

07-09-2022 17:10Γιωργος

Και αφου δεν ειναι γραμμενοι στο μητρωο αγροτων,τοτε πως η εφορια τους λαμβανει υπ'οψιν σαν αγροτες και τους φορολογει σαν αγροτες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Απάντηση

06-09-2022 22:58Κρητικος

Την αγροτιά την ρημαξαν ουλα τα απαλειφαδια! Και τώρα εκαμωνονται πως είναι παλικάρια. Νομίζουν πως είναι έξυπνοι και με τα λίγα γρόσια το κόσμο θα γελασουνε οσαν να ήτανε κολλιγοι.

Απάντηση

06-09-2022 22:38Μαvωλης

οι μελισσοκομοι ειδικου καθεστωτος αγροτωv κατα επαγγελμα αγροτες δικαιουvτε απο ποιο αριθμο μελισσιωv και αvω τηv επιστροφη του φορου καυσιμου?

Απάντηση

06-09-2022 19:14Βαγγελης

Υπάρχει και άλλη περίπτωση σαν την δικη μου που βάλανε λιγότερα χρήματα.80στρβαμβακι,70στρΣιταρι σκληρό,9,5στρΚριθαρι,3,5στρΕλιες 407,6€

Απάντηση

06-09-2022 12:30Τασος

Υπάρχει και τρίτη περίπτωση Εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά το ποσό κατά στρέμμα 2,7απο 6,15 ευρώ στο βαμβάκι η διόρθωση όπως γίνεται

Απάντηση

06-09-2022 05:49Χαριλαος

Η επιστροφή στης ελιες ανά στρέμμα πόσο είναι Χαχα 40 στρεματα 60 ευρώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία