BACK TO
TOP
Φορολογικά

Εν αναμονή διευκρινίσεων για τη λειτουργία της πλατφόρμας της συμβολαιακής γεωργίας

Στον νόµο 4935/2022, το Άρθρο 15: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελµα αγροτών» αναφέρει τα εξής: «1. Σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήµατος επί των πραγµατοποιούµενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατοµικής αγροτικής επιχειρηµατικής δραστηριότητας, µε βάση τη φορολογική νοµοθεσία, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

24_130

1915
11




Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας


α) είναι αγρότες µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και προµηθεύουν το νοµικό πρόσωπο ή τη νοµική οντότητα µε ποσότητες προϊόντων ίσες µε το εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους, ή

β) είναι αγρότες που έχουν συνάψει σύµβαση µε συγκεκριµένη επιχείρηση αγοραστή, µε αντικείµενο τη συµβολαιακή γεωργία, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 16, µε την οποία δεσµεύονται για την εισφορά ποσοτήτων προϊόντων ίσων µε εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων της παραγωγής τους.

  1. Η παρ. 1 εφαρµόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής».

Στις 9 Σεπτεµβρίου 2022 δηµοσιεύθηκε η απόφαση 127754 ΕΞ 2022, µε την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την απαλλαγή των αγροτών από το φόρο εισοδήµατος κατά 50%. ∆ιευκρινίζουµε ότι η απαλλαγή από το φόρο, εφαρµόζεται για τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν κατά τη χρήση 2022. Συνεπώς µιλάµε για τις πωλήσεις των προϊόντων, που θα διενεργηθούν εντός του τρέχοντος έτους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δηµιουργούν ανησυχία και προβληµατισµό στους αγρότες, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος και κυρίως χωρίς να προκύπτει αυτό από οποιαδήποτε διάταξη.

Εξηγώ τι εννοώ: πάει ο παραγωγός να πουλήσει την παραγωγή του, π.χ. λάδι και ο έµπορος του λέει ότι «πρέπει να µου πεις πόση παραγωγή πήρες από το κάθε αγροτεµάχιο». ∆εν έχω ακούσει πιο ηλίθια δικαιολογία.

Έχουµε κι άλλη αστεία ενηµέρωση: «η παραγωγή σου αυτή είναι φετινή ή περυσινή; Γιατί αν είναι περυσινή δεν έχεις την έκπτωση του 50% στο φόρο».

Για να το κάνω ξεκάθαρο προς όλους τους αγρότες:

  • Η πλατφόρµα δεν άνοιξε ακόµη.
  • Περιµένουµε διευκρινιστική απόφαση µε λεπτοµέρειες για την εφαρµογή της απόφασης.
  • Μέχρι τότε, δεν έχει δικαίωµα κανείς, είτε ελαιοτριβέας, είτε έµπορος, είτε εκκοκκιστής, είτε λογιστής, είτε συνεταιρισµός, είτε οµάδα παραγωγών, να διατείνεται και να λέει ανακρίβειες τροµοκρατώντας τον κόσµο.

Οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να προβληµατίσει όποιον το ακούσει και θα πρέπει ή να του ζητήσει εξηγήσεις.

Απαιτείται έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης

Θεωρείται δεδοµένη η έκδοση νέας διευκρινιστικής απόφασης, καθώς η αρχική [Αριθµ. 127754 ΕΞ 2022], δηµιουργεί αρκετές απορίες, ενώ παράλληλα αφήνει αναπάντητα ερωτήµατα επί των άρθρων 15 & 16 του νόµου, τα οποία είχε σκοπό να διευκρινίσει.

Στην απόφαση 127754 ΕΞ 2022, στο άρθρο 6 Μεταβατικές και λοιπές διατάξεις, ορίζεται ότι: 1. Η παρούσα εφαρµόζεται για κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής. Συνεπώς, ναι, λαµβάνονται υπόψη τα κέρδη που θα προκύψουν από τις πωλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Επιπλέον, στην ανωτέρω απόφαση στο άρθρο 1 §2 ορίζεται: Η απαλλαγή χορηγείται σε αγρότες της παρ. 1 οι οποίοι παράγουν προϊόντα της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), µε εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων)…»..

Σύµφωνα µε την περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010: «Αγροτικά προϊόντα είναι τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραµατοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών και τα προϊόντα που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας ή µεταποίησης αυτών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα».

Άρα, το εισόδηµα από φωτοβολταϊκά δεν συµπεριλαµβάνεται στο σύνολο των εισοδηµάτων, τα καθαρά κέρδη των οποίων θα τύχουν της έκπτωσης φόρου.

Σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας και χρόνος διαβίβασης

Σύµφωνα µε την τελευταία ενηµέρωση, η πλατφόρµα αναµένεται να είναι έτοιµη αρχές ∆εκεµβρίου. Ελπίζουµε ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος (τουλάχιστον µέχρι τις 28/2/23) για να γίνει η διαβίβαση της σύµβασης για τη συµβολαιακή γεωργία.

Γρήγορες διευκρινίσεις

Υπάρχουν παραγωγές που έχουν πωληθεί στις αρχές του έτους, άλλες που θα πωληθούν το προσεχές διάστηµα, ενώ οι αγοράστριες εταιρείες συνάπτουν συµφωνητικά µε τους αγρότες χωρίς να γνωρίζουµε τι θα γίνει τελικά. Πρέπει να βγουν διευκρινίσεις, γιατί οι παραγωγοί κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

16-01-2023 17:17Νικος

Εαν εχω καπνο (99%) της παραγωγης μου και κριθαρι 1% της παραγωγης μου πρεπει να κανω συμβολαιο και για τα δυο προιόντα; Η το συμβολαιο που εχω για τον καπνο αρκει για να παρω την εκπτωση φορου; Ευχαριστω

Απάντηση

13-12-2022 20:25ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ΜΕΊΩΣΗ 50% ΤΟΥ ΦΌΡΟΥ ΕΙΣΟΔΉΜΑΤΟΣ ΑΦΟΡΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ ΦΌΡΟΥ;

Απάντηση

12-12-2022 14:36ΣΤΑΥΡΟΣ

..

Απάντηση

12-12-2022 14:35ΣΤΑΥΡΟΣ

Kαλησπέρα, σε πρωτη φαση και χωρις να εχουν καλυφθει ολες οι ερωτησεις αυτης της φοροαπαλλαγης. Καθαρα επιχειρηματικα και χρηματοοικονομικα πιστευετε οτι αξιζει να δεσμευτεις σε εναν αγοραστη να πουλησεις την σοδια σου εκ των προτερων χωρις να ξερεις πως θα κινηθει και που θα αξιζει τον οκτωβριο του 2023 με κερδος μονο τον φορο σου? (παραγωγος βαμβακιου) ευχαριστω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-12-2022 09:46Χρίστος

Κύριε Γιώργο μια ερώτηση στην τιμολογιερα (που περνούμε από το βιβλιοπωλείο την χάρτινη )που κόβουμε τα τιμολόγια και τα κίτρινα τα κρατάμε εμείς μπορώ να κόβω τα κίτρινα χαρτιά και να φυλάω σε έναν φάκελο η πρέπει να μένουν επάνω;; ευχαριστώ

Απάντηση

08-12-2022 13:05THEODOR

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ...Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ...ΕΝΑΣ ΠΑΘΩΝ..

Απάντηση

07-12-2022 18:22Β.Α.

Γνωρίζουμε αν η έκπτωση φόρου θα εφαρμοζεται για το σύνολο του φορολογούμενου εισοδήματος η για κάθε προϊόν συμβολαιακης ξεχωριστά... (παραγωγός εσπεριδοειδων και ελαιολάδου με συμβόλαιο μόνο για το λαδι)?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-12-2022 15:01Σωτήρης

Ειμαι ετεροεπαγγελματίας παραγωγός ελαιολάδου. Παρέδωσα το 77% της παραγωγής μου σε συν/σμό του οποιου δεν ειμαι μέλος. Χρειάζομαι συμβαση με τον συν/σμό για να έχω την εκπτωση του 30%? Ευχαριστώ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία