BACK TO
TOP
Φορολογικά

Φόρος «τριών ταχυτήτων» για τα αγροτεμάχια των αγροτών

Από 1 μέχρι 3 ευρώ το στρέμμα θα είναι ο φόρος που θα καταβάλουν το 2014 οι επαγγελματίες αγρότες για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους, ενώ διπλάσιοι θα είναι οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν οι ετεροεπαγγελματίες. Αυτό προκύπτει από το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το οποίο, αφού έλαβε το «πράσινο φως» της τρόικας, αναμένεται να κατατεθεί το Σεπτέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε 9 δικαιούχους 21 αγροτεμάχια στην Καβάλα

4
0

Όπως είχαν γράψει σε παλαιότερα ρεπορτάζ το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και, γενικά, των εκτός σχεδίου εκτάσεων θα γίνει με βάση το στρέμμα. Για εκείνα που ανήκουν (πλήρης κυριότητα) σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, ο φόρος θα ξεκινάει από 1 ευρώ και θα φθάνει μέχρι τα 3 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου.

Συγκεκριμένα,

-1 ευρώ το στρέμμα θα είναι ο φόρος για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

-2 ευρώ το στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά

-3 ευρώ το σρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες (ετεροεπαγγελματίες) ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με εκείνο των αγροτών.

Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες, ο φόρος θα κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα, όπως είχε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ το Agronews, , δε θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα κτίσματα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές θα διαμορφώνονται, επίσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (π.χ. παλαιότητα, όροφος, αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.).

Tέλος να σημειωθεί ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων –από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 2,7 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο- δε θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως το τωρινό «τέλος ακινήτων» (το γνωστό μας «χαράτσι») αλλά μέσω των εφοριών.

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία