BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Ξεκάθαρες απαντήσεις για την «τύχη» του ΑΤΑΚ ζητά η ΝΔ 

Το μείζον θέμα της αναγραφής του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου-ΑΤΑΚ στις νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ επαναφέρει με Ερώτησή της στη Βουλή, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή με την συνυπογραφή 28 συνάδελφων της.

foteini-arampatzi_2

8
0

Η Σερραία Βουλευτής στηλιτεύει την ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του φλέγοντος θέματος της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ, που προέκυψε πέρυσι και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι παρά τα τεράστια προβλήματα, που δημιουργήθηκαν το 2018 και τα οποία ανάγκασαν τον πρώην Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε παράταση της υποχρέωσης αναγραφής, σήμερα και πριν την έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2019, καμία βελτιωτική και οριστική ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Μάλιστα η κυρία Αραμπατζή και οι συνυπογράφοντες συνάδελφοί της συμπληρώνουν ότι ακόμη και οι πρόσφατες διφορούμενες δηλώσεις του κ. Αραχωβίτη μετά την πολύωρη συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου με τους αγρότες «περί θέσεως του ΑΤΑΚ ως πληροφοριακού στοιχείου αρκεί να δηλώνεται κανονικά η ιδιοκτησία» εντείνουν την ανησυχία των αγροτών και χρήζουν διευκρινίσεων.

Η Τομεάρχης της ΝΔ αναλύει τις εγγενείς δυσκολίες, που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραγωγός σε σχέση με τον ΑΤΑΚ.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης, να υποκαταστήσει το κτηματολόγιο ή να συντελέσει στην ολοκλήρωσή του, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και όταν η ολοκλήρωση του κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει σε όλη την επικράτεια. Αφού σε εκκρεμότητα βρίσκονται 50 ακόμη περιοχές της χώρας, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας καθώς μόλις τον Νοέμβριο του 2018 ξεκίνησε η διαδικασία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021».

Η δε ανάρτηση των οριστικών δασικών χαρτών σε αρκετές περιοχές και η μερική κύρωση πολλών εξ αυτών, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τη χρήση γης αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ άφησε απλήρωτους πολλούς από τους ενιστάμενους παραγωγούς από την πληρωμή των επιδοτήσεων του 2018, συμπληρώνει η κυρία Αραμπατζή.

Αναφερόμενη στα συναρτώμενα Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, στηλιτεύει τη σκανδαλώδη μη ολοκλήρωση όχι μόνο των οριστικών αλλά ούτε καν των προσωρινών Σχεδίων και την πρόσφατη, νέα διετή παράταση που έδωσε η Κυβέρνηση μέχρι τις 31.1.2021, αποτελώντας καραμπινάτη  ομολογία ανικανότητας.

Η κυρία Αραμπατζή και οι 28 συνυπογράφοντες βουλευτές αναφέρουν και το πρόβλημα πολλών κληρονόμων αγροτικής γης, που δεν έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα πολλά αγροτεμάχια να δηλώνονται από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές καλλιέργειες η αναγραφή του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι πρακτικά αδύνατη, δίνοντας ως παράδειγμα το βαμβάκι.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αραχωβίτη ξεκάθαρες απαντήσεις για το τί μέλλει γενέσθαι με την αναγραφή του ΑΤΑΚ φέτος καθώς και τις ενέργειές του με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να διευθετηθεί σειρά προβλημάτων, ώστε να μην χάνονται πολύτιμες κοινοτικές επιδοτήσεις και να μην ελλοχεύει  ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στους αγρότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία