BACK TO
TOP
Κοινοβουλευτικά

Δάσος χωρίς κτηνοτροφία είναι δάσος-απειλή

«Όπως ο λύκος, έτσι και τα αιγοπρόβατα είναι ζωτικά στοιχεία για την ισορροπία του δασικού οικοσυστήματος» ανέφερε σε ομιλία που πραγματοποίησε ο Γιάννης Τσιρώνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα «Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα». Εκεί ο κ. Τσιρώνης αφού υπογράμμισε ότι δεν απελευθερώνονται λύκοι στο περιβάλλον, και πολύ περισσότερο δεν τους απελευθερώνουν οι οικολόγοι, επεσήμανε ότι συχνά δεν καταλαβαίνουμε τι πρόβλημα έχουν οι παραδασόβιοι πληθυσμοί, χωρίς εκτατική κτηνοτροφία και εμφανίστηκε σύμφωνος να τσιπάρονται τα αιγοπρόβατα στο κρανίο.

atsirwnhsdiadromosboulh

35
0

Αναλυτικά η ομιλία του Γιάννη Τσιρώνη:

«Θεωρώ ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο πρόβλημα και για να το αντιμετωπίσουμε, πρώτα από όλα, πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε μυθοπλασίες στο μυαλό μας. Γιατί υπάρχουν πολλές μυθοπλασίες και πολλές φορές, αναπαράγονται εκτεταμένα σε συζητήσεις με την κοινωνία.

Πρώτον, δεν απελευθερώνονται λύκοι στο περιβάλλον. Λέω ένα πολύ απλό παράδειγμα και πολύ περισσότερο δεν τους απελευθερώνουν οι Οικολόγοι. Γιατί, βασική αρχή της οικολογίας είναι να μην απελευθερώνεις τίποτα στο περιβάλλον, ούτε καν πέρδικα. Θεμελιώδες. Δεν απελευθερώνουν τίποτα στο περιβάλλον οι οικολόγοι. Αλλά ο λύκος, είναι αγελαίο ζώο, και ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα να εκτραφεί, που δεν υπάρχει, γιατί δεν είναι εξημερώσιμο ζώο, εάν το απελευθερώναμε στο περιβάλλον - και εδώ ας μας τα πει κάποιος που να ξέρει καλύτερα τη βιολογία του λύκου, δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε αγέλη και θα λιμοκτονούσε.

Έπειτα, να μιλάμε με στοιχεία. Μπορώ να ομολογήσω, ότι άκουσα στοιχεία, τα οποία εμένα δεν με καλύπτουν. Λυπάμαι που το λέω. Εμπιστεύομαι περισσότερο τους κτηνοτρόφους, ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορεί να έχουν μεγάλο πρόβλημα, από μια αύξηση 30% του πληθυσμού των λύκων την τελευταία εικοσαετία. Και χίλιους λύκους αν είχαμε στην Ελλάδα, κάποιο άλλο είναι το πρόβλημα. Και δεν μπορώ να δεχθώ ότι ξαφνικά οι κτηνοτρόφοι τρελάθηκαν και κοντεύουν να καταστραφούν από 1000 ζώα. Εγώ δέχομαι την μέτρηση, απλώς κάτι συμβαίνει.

Επίσης, νιώθω ότι έχουμε κρυφτεί λίγο, οι αστοί, οι άνθρωποι που είμαστε μέσα στο άστυ, με αυτή την έννοια, πίσω από στατιστικές και νούμερα και δεν καταλαβαίνουμε τι πρόβλημα έχουν οι παραδασόβιοι πληθυσμοί μας. Και θα το πω πολύ καθαρά. Για μένα, χωρίς εκτατική κτηνοτροφία, δεν υπάρχει δάσος, δεν υπάρχει οικοσύστημα δάσους. Και δεν υπάρχει οικοσύστημα, γιατί η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που το περιβάλλον είναι όπως είναι το περιβάλλον στον Αμαζόνιο. Είναι μια χώρα, που το περιβάλλον είναι, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ανθρωπογενές. Δεν έχουμε λοιπόν πολλά φυτοφάγα ζώα μέσα στο δάσος και τα φυτοφάγα ζώα μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Άρα, δάσος χωρίς κτηνοτροφία, για εμένα, είναι δάσος απειλή. Άρα, για μένα είναι κομμάτι του οικοσυστήματος το αιγοπρόβατο και δεν μπορούμε να λέμε ότι μόνο ο λύκος είναι κομμάτι του οικοσυστήματος. Αλλά υπάρχει και δεύτερο σημαντικό ζήτημα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ερημώσει το 60% της. Εάν δεν κατανοήσουμε, ότι για να πάει ξανά ο κόσμος πάνω στα βουνά, πρέπει να προστατευθεί αυτός ο κόσμος, όχι μόνο να του δώσουμε σχολείο ή υγεία, αλλά πρέπει να ξέρουμε, ότι ο κτηνοτρόφος σήμερα απειλείται. Και αναφέρομαι στον κτηνοτρόφο και όχι στον αγρότη γιατί πάνω από τα 200-300-400 μέτρα δεν είναι βιώσιμη η αγροτική παραγωγή. Δεν ήταν ανόητοι τόσα χρόνια οι άνθρωποι που είχαν αιγοπρόβατα. Δεν μπορεί, εκεί που τρώει το αιγοπρόβατο να βάλεις αγροτική παραγωγή. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έτσι είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα πρανή της, αυτό είναι το ανάγλυφο της χώρας μας και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε τις αγωνίες των ανθρώπων και γιατί  ο λύκος ξανάγινε πρόβλημα. Έχει πολλές αιτίες. Να παραδεχτώ, ότι μπορεί ο κτηνοτρόφος να έχει χάσει και την αρχαία γνώση ή και το σκυλί να έχει χάσει τη γνώση. Γιατί, επί δεκαετίες δεν υπήρχε λύκος και είναι πραγματικά παράδοξο, αλλά είναι πραγματικότητα να βλέπουμε θύματα λύκων, σκυλιά, τσοπανόσκυλο να το τρώει ο λύκος. Παλιά δεν γινόταν αυτό. Το τσοπανόσκυλο ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένο, από τη φύση του δηλαδή. Σήμερα όμως το έχουμε αυτό το φαινόμενο. Έχουμε πάρα πολλά ζώα ανεπιτήρητα και εδώ, είναι ευθύνη των κτηνοτρόφων. Δεν μπορούμε να λέμε ότι αμολάμε τα ζώα, όπως τα παλιά χρόνια πάνω στα ζωνάρια στον Ταΰγετο και δεν πειράζει. Αν υπάρχει λύκος πειράζει, προφανές είναι ότι πειράζει. Και τα ανεπιτήρητα να ξέρουμε πως κάνουν πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή. Δεν είναι καλό πράγμα τα ανεπιτήρητα ζώα.

Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι δεν είναι όπως παλιά τα πράγματα με τη φλογέρα, αλλά πρέπει να δούμε λιγάκι το πρόβλημα. Έχουμε ανεξέλεγκτες χωματερές που σημαίνει ότι τα ζώα τα άγρια κατεβαίνουν χαμηλά. Παλιά δεν κατέβαιναν τόσο χαμηλά. Βρίσκουν τροφή και κατεβαίνουν χαμηλά. Εγώ δεν θέλω να δίνω τροφή στα ζώα, η οποία δεν είναι η φυσική τους τροφή. Έχουμε υβρίδια από αγριόχοιρους, που είναι μια τροφή ανεξέλεγκτη αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό πολλαπλασιάζει και τα σαρκοφάγα ζώα. Επίσης τα υβρίδια αγριόχοιρων κατεβαίνουν χαμηλά. Κακό αυτό το πράγμα. Βέβαια έχουμε εκατομμύρια, λέγεται 2 εκατ., αδέσποτα σκυλιά. Για ποιους 1.000 λύκους μιλάμε;

Εδώ μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς το κρύβουμε διαρκώς κάτω από το χαλί ως κοινωνία. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω, γιατί υπήρξε και αντικείμενο άλλης κουβέντας και θα το συζητήσουμε και αύριο. Επίσης, έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα σημαντικό, όσο λιγοστεύουν τα κοπάδια γίνονται πιο εύκολος στόχος. Άλλο να έχω πάνω στα βουνά 30 εκατ. ζώα και άλλο να έχω 10 εκατ. ζώα. Άρα εδώ έχουμε πολλαπλά προβλήματα.

Θέλω να επισημάνω και κάτι άλλο, ότι δεν είναι το ίδιο το πρόβλημα στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, σε κάθε περιοχή έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα, που πάλι αγνοήθηκε από την κουβέντα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οριζόντια όλους τους κτηνοτρόφους, αυτό είναι ρίσκο. Προσωπικά νομίζω ότι τα έκτακτα κονδύλια, όπως ο εκσυγχρονισμός στάβλων, τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και επίσης για εμένα πολύ σημαντικό είναι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να αποτρέπουν την αναπαραγωγή σκυλιών που δεν είναι επιλεγμένα. Πολλά από τα αδέσποτα είναι πραγματικά ανεξέλεγκτα ζώα που ζουν γύρω από τους στάβλους, αλλά δεν είναι ζώα φύλακες και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Επίσης, και στο άστυ αναπαράγονται τρομακτικά τα ζώα και τα αμολάμε στην πρώτη ρεματιά που βρίσκουμε.

Έχουμε, όμως και τους κτηνοτρόφους, όχι ότι το κάνουν, δεν προσέχουν το ζώο το οποίο δεν είναι έτσι και αλλιώς τσοπανόσκυλο και το αφήνουν να αναπαράγεται και προφανώς δεν δημιουργεί ζώα τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους λύκους. Για εμένα τα αιγοπρόβατα, πρέπει να το ξαναδούμε, να τσιπάρονται στο κρανίο. Εάν τσιπάρονται στο κρανίο και αν τηρούνται αυτά, που πολύ σωστά είπανε, για τα ηλεκτροφόρα σύρματα και για τον εκσυγχρονισμό του στάβλου για μένα το ζώο πρέπει να αποζημιώνεται ακόμα και αν απολεσθεί το τσιπ, δηλαδή αν δεν φτάσει στο σφαγείο. Κατευθείαν να αποζημιώνεται το ζώο ή με μια απλή φωτογραφία με τα smart phones, τοποθεσία, ημερομηνία, είναι πάρα πολύ απλά πράγματα και όχι να πρέπει εγώ να βάζω τρία ζώα στο ψυγείο για να έρθει κάποιος να τα δει. Αυτά είναι πράγματα που δεν είναι πρακτικά ούτε για τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες τουλάχιστον οι κτηνοτρόφοι που έχουν τα τσιπαρισμένα ζώα θα μπορούσαν να αποζημιώνονται αυτόματα κατευθείαν.

Θα κλείσω με αυτό, πρέπει να παραδεχτούμε στον ΕΛΓΑ, και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι είναι αδικημένοι οι κτηνοτρόφοι. Είναι πλεονασματικός ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους, δεν μπορούμε να το κρύβουμε αυτό, και είναι ελλειμματικός ο ΕΛΓΑ για την αγροτική παραγωγή. Να το δούμε αυτό, γιατί δεν θα στηριχτεί ξανά η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, αλλιώς έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ως χώρα και ως κοινωνία. Ευχαριστώ πολύ.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία