BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Τρεις μήνες περιθώριο για δικαιολογητικά ζυθοποιίων που θα εμφιαλώνουν και νερό

Περιθώριο τριών μηνών έως ότου καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την λήψη της απαραίτητης έγκρισης λειτουργίας δίνει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ σε όσους ζυθοποιούς ξεκίνησαν ή επιθυμούν να ασχοληθούν και με την παραγωγής ποτών ελεύθερων αλκοόλης ή την εμφιάλωση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης .

zithos_nero

Χρήστος Διαμαντόπουλος

12
0

Επιπλέον στο ίδιο έγγραφο της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι δύνεται περιθώριο δύο ετών, για τις ογκομετρήσεις των δεξαμενών τους. Χαρακτηριστικά η εγκύκλιος αναφέρει: « σύμφωνα το εν λόγω άρθρο παρέχεται στους νομίμους λειτουργούντες ζυθοποιούς, προκειμένου για την ογκομέτρηση των οικείων δεξαμενών η προβλεπόμενη, στις σχετικές διατάξεις [άρθρο 9, παρ. 1 (γ)] της ΑΥΟ υπ’ αριθ. 30/003/000/1614/2018 (Β’ 1624), κοινοποιηθείσας με την υπ’ αριθ. ΔΕΦΚΦ Β 1090857ΕΞ2018/05-06-2018 Εγκύκλιό μας, προθεσμία, ήτοι δύο έτη από την έναρξη ισχύος της εν λόγω ΑΥΟ».

Όπως έχει ήδη γράψει το Agronews με διάταξη που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι η Κατερίνα Παπανάτσιου επιτρέπεται πλέον η συστέγαση και λειτουργία των ζυθοποιείων µε µονάδες παραγωγής ποτών από ζύµωση (κωδικός ΣΟ 22.06) οι οποίες λειτουργούν σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 3 του νόµου 2969.2001, καθώς και µε µονάδες παραγωγής ποτών ελεύθερων αλκοόλης και εµφιάλωσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Απαγορεύεται ωστόσο η λειτουργία και συστέγαση ζυθοποιείων µε οινοποιεία, ποτοποιεία, αποσταγµατοποιεία και γενικά µονάδες που χρησιµοποιούν αιθυλική αλκοόλη.

Η δυνατότητα των ζυθοποιείων να παράγουν αλκοολούχα ή µη ποτά µε τη διαδικασία της ζύµωσης ήταν διαχρονικό αίτηµα των επιχειρήσεων του κλάδου που έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε αυτού του είδους τα προϊόντα, ενώ η διάταξη διευκολύνει πλέον και όσες εταιρείες εµφιαλώνουν πόσιµο νερό και έχουν παράλληλες δραστηριότητες παραγωγής µπίρας κλπ.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει:

Ειδικότερα και αναφορικά με τις ρυθμίσεις της κοινοποιούμενης Απόφασης, επισημαίνονται τα ακόλουθα: 

Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 αυτής, η κατά τα ανωτέρω συστέγαση και συλλειτουργία αφορά αποκλειστικά και μόνον μονάδες που ανήκουν στο ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, απαιτουμένης προς τούτο, για μεν τη συστέγαση και συλλειτουργία ζυθοποιείων με μονάδες παραγωγής ποτών από ζύμωση του κωδικού ΣΟ 22.06 της ειδικής αδείας που χορηγείται από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 της ΑΥΟ υπ’ αριθ. 30/003/000/2030/18-05-2018 (Β’ 2161), για δε τη συστέγαση και συλλειτουργία με μονάδες που παράγουν και εμφιαλώνουν ελεύθερα αλκοόλης ποτά/ή και εμφιαλώνουν νερό ανθρώπινης κατανάλωσης ειδικής έγκρισης που χορηγείται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία του ΓΧΚ, τηρουμένων των διατυπώσεων και διαδικασιών που προβλέπονται στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου

Για τις χορηγούμενες, κατά τα ανωτέρω, ειδική άδεια παραγωγής ποτών από ζύμωση και ειδική έγκριση χρησιμοποιούνται τα οικεία υποδείγματα που περιλαμβάνονται, αντιστοίχως, στο Παράρτημα της υπ’ αριθ. ΔΕΦΚΦ Β 1108111ΕΞ2018/11-07-2018 Εγκυκλίου μας με την οποία κοινοποιήθηκε η προαναφερθείσα ΑΥΟ υπ’ αριθ. 30/003/000/2030/18-05-2018, ως και στο Παράρτημα της παρούσας. 2. Στο άρθρο 3 αυτής, καθορίζονται οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των συστεγαζόμενων και συλλειτουργουσών μονάδων , οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι ώστε να διατηρείται η αυτονομία της κάθε παραγωγικής δραστηριότητας - η οποία αφορά στην παραγωγή των οικείων προϊόντων (ζύθος & προϊόντα ζύθου, ποτά από ζύμωση του κωδικού Σ.Ο. 22.06, ποτά ελεύθερα αλκοόλης, νερό ανθρώπινης κατανάλωσης) - με εξαίρεση την περίπτωση της εμφιάλωσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιείται σε κοινή γραμμή, αποκλειστικά υπό τον όρο ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και όροι της ειδικής, κατά περίπτωση προϊόντος, νομοθεσίας και διασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός της γραμμής μέσω κατάλληλου προγράμματος που υποβάλλεται στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία Ελέγχου από τον ενδιαφερόμενο επιτηδευματία. Ακόμη, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του εν λόγω άρθρου 3, παρέχεται η δυνατότητα συναποθήκευσης των πρώτων υλών, των βοηθητικών υλών, ως και των προσυσκευασμένων τελικών προς διάθεση στην κατανάλωση προϊόντων, εκ των οποίων τα υποκείμενα σε Ε.Φ.Κ. αποθηκεύονται σε ιδιαίτερους αποθηκευτικούς χώρους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία