BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Να στηρίξει το αίτημα των αποζημιώσεων λόγω εμπάργκο ζητά από το Σαμαρά ο Καραμίχας

Την υποστήριξη του αιτήματος της Copa-Cogeca προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ για στήριξη του αγροτικού τομέα που πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο, στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής, ζητά με επιστολή του από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Προσκύνησε το νόμο 4015/2011 ενώπιον του δικαστή ο Καραμίχας

0
0

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή Καραμίχα, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων που θα πληγούν από το εμπάργκο ανέρχεται σε 5 δις ευρώ.

Αναλυτικά η επιστολή των προέδρων των Copa-Cogeca αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Σαμαρά,

Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα, θα συζητηθούν οι διεθνείς εξελίξεις. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια σημασία του γεωργικού τομέα για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύνολο του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής αντιπροσωπεύει 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 40 % του καθαρού εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόσφατη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απαγορεύσει τις περισσότερες γεωργικές εισαγωγές της ΕΕ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εξαγωγές γεωργικών τροφίμων που θα απαγορευτούν είναι αξίας περίπου 5.000  εκατ. ευρώ από το σύνολο των συναλλαγών των γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που ανέρχεται σε  11δις ευρώ.

Χαιρετίζουμε την ταχεία ανταπόκριση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει να ανακουφίσει την κατάσταση της αγοράς για του τομείς των φρούτων, των λαχανικών και τα γαλακτοκομικών τομείς. Η Copa-Cogeca πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει όλα τα περαιτέρω απαραίτητα μέτρα για την εξισορρόπηση της αγοράς. Εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα της γεωργίας η ΕΕ πρέπει να στηρίξει, ιδιαίτερα για το χοίρειο κρέας και άλλα κρέατα που έχουν πληγεί από τις σοβαρές διαταραχές της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τις δράσεις προώθησης που απευθύνονται σε αναπροσανατολισμό των εξαγωγών της ΕΕ προς άλλους προορισμούς και, όταν είναι αναγκαίο, για την εφαρμογή εργαλείων διαχείρισης της αγοράς. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα, όπως η έρευνα αγοράς και η προσαρμογή των επιχειρηματικών στρατηγικών στις νέες πραγματικότητες της αγοράς. Ο κύριος στόχος αυτών των δράσεων πρέπει να είναι να αποφευχθεί η διατάραξη της αγοράς σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δράσει γρήγορα και να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Τα προβλήματα της αγοράς οφείλονται σε απρόβλεπτες περιστάσεις που οι αγρότες δεν έχουν κανένα απολύτως έλεγχο. Μέχρι στιγμής, ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων περιορίζεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει επί του παρόντος την πρόταση κινητοποίησης του περιθωρίου για απρόβλεπτες για το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Copa-Cogeca καλούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να υιοθετήσουν μια σαφή πολιτική απόφαση για τη στήριξη, κυρίως από τον τομέα της γεωργίας της ΕΕ, με την κινητοποίηση του 2014 για απρόβλεπτα περιθώριο.

Εν κατακλείδι, οι ευρωπαίοι αγρότες και οι γεωργικούς συνεταιρισμοί τους σας καλούν για την υποστήριξή σας για την εξισορρόπηση της αγοράς για να βοηθηθούν  άμεσα οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και γεωργικών συνεταιρισμών σε συγκεκριμένους τομείς και περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την απαγόρευση που επεβλήθη από τη Ρωσική Ομοσπονδίας σχετικά με τα προϊόντα της γεωργίας της ΕΕ.

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος της Copa, Albert Jan Maat

Πρόεδρος της Cogeca, Christian Pees

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία