BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Διευκρινίσεις για ενεργούς συνεταιρισμούς και την ασφάλισή τους ζητά ο Καραμίχας

Παρεμβάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε εκκαθάριση, αναφορικά με ημερομηνίες που «τρέχουν» και διευκολύνσεις στο θέμα της ασφάλισης μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών ζητά με δύο επιστολές του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Διοικητικό Συμβούλιο και ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον νόμο 4015/2011

1
0
Αναλυτικά οι επιστολές έχουν ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο ν. 4277/1-8-2014, ο οποίος τροποποιεί τους ν. 4015/2011 και 2810/2000, στο άρθρο 19, μετά την παράγραφο 10 του ν. 4015/2011 προστέθηκαν οι παράγραφοι 11,12,13, 14 και 15.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 12 προβλέπεται:

«12. Ανενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να αποφασίσουν τη λύση τους και τη θέση τους σε εκκαθάριση σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του ν. 2810/2000.

Για τη διευκόλυνση της εκκαθαρίσεως αυτής, οι συνεταιρισμοί αυτοί, αφού υποβάλουν φορολογική δήλωση για την τρέχουσα οικονομική χρήση εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, απαλλάσσονται για τις παρελθούσες οικονομικές χρήσεις από κάθε προσαύξηση ή πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε λόγω της μη υποβολής παντός είδους φορολογικών δηλώσεων, όπως εισοδήματος, Φ.Π.Α., ακινήτου περιουσίας, παρακρατούμενων φόρων, μεταβολών μητρώου, μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών δηλώσεων.

Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγχωνεύονται, καθώς επίσης και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι δεν συγχωνεύθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου αυτού, οι οποίοι όμως -συνεταιρισμοί, οφείλουν εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, να υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές, για την τακτοποίησή τους.»

Με βάση τα παραπάνω οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν προθεσμία έως 30 Σεπτεμβρίου 2014 να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Ο.Υ. δεν έχουν λάβει ακόμα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών  και ως εκ τούτου δεν μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας

 

Η επιστολή στο Γ. Βρούτση

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τα περιλαμβανόμενα στο άρθρο 56 του ν 3996/2011 καθώς και στην εγκύκλιο 20/10.04.2012 του Ο.Α.Ε.Ε. τα σχετικά με την ασφάλιση μελών αγροτικών συνεταιρισμών επισημαίνονται τα εξής:

Η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. μελών αγροτικών συνεταιρισμών, που είναι συνταξιούχοι (πλην συνταξιούχων ΟΓΑ) μη αγρότες και μη εργαζόμενοι, στην περίπτωση που τα ετήσια εισοδήματά τους (μέσος όρος τριετίας) από την συμμετοχή τους στο συνεταιρισμό υπερβαίνουν το 400πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 10.500 ευρώ) δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητα και λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας μας.

Πράγματι σε μια περίοδο που γίνεται πλέον καθολικά αντιληπτή η αναγκαιότητα ανάπτυξης δυναμικών οργανώσεων των παραγωγών, αναγκαίων για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας, η συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο αποτρέπει την ένταξη νέων μελών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά αντίθετα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες αποχώρησης σοβαρού αριθμού υφιστάμενων μελών, δεδομένων και των υψηλών για τις δυνατότητές τους εισφορών που θα πρέπει να καταβάλλουν στον Ο.Α.Ε.Ε.

Με βάση τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητες οι άμεσες ενέργειές σας, ώστε η παραπάνω υποχρεωτική υπαγωγή των συγκεκριμένων μελών των αγροτικών συνεταιρισμών στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ να τροποποιηθεί σε δυνατότητα υπαγωγής τους σε αυτήν.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τζανέτος Καραμίχας

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία