BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μέτωπο 14 Ενώσεων Νέων Αγροτών κατά της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Για αδικία 15 ετών, που συνεχίζεται, με κραυγαλέες ανομοιομορφίες βάσει της επιλογής της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων, μιλούν 14 οργανώσεις Νέων Αγροτών, που ζητούν επανεξέταση της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη.

Με πέντε αγκάθια κλείνει η νέα ΚΑΠ

1
3

Μάλιστα, στη σχετική επιστολή τους, με αφορμή όσα λέγονται στις κατά τόπους ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, χαρακτηρίζουν την ΚΑΠ «νεοκτόνο» και ζητούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.   

Στα αίτημά τους συγκαταλέγονται τα εξής:

-Κανένας αγρότης-κτηνοτρόφος από το 2015 να μην λαμβάνει ενίσχυση μικρότερη του ποσού κάθε περιφέρειας (αρόσιμες 43, δενδρώδεις 50, βοσκότοποι 24)

- Όλες οι επιδοτήσεις να ενισχύσουν τον πραγματικό αγροτικό παραγωγικό ιστό δηλαδή το 5% να αλλάξει σε 70% επί του εξωγεωργικού εισοδήματος.

- Να επιδοτούνται κάθε χρόνο μόνο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς το δικαίωμα της ακαλλιέργητης γης.

Πιο αναλυτικά, η σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ
Από τις εκδηλώσεις που γίνονται από διαφόρους φορείς με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020 και από όσα με έκπληξη ακούσαμε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΑΤ, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής ΥπΑΑΤ και τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια συνέχισης και διαιώνισης τον ήδη καταγεγραμμένων αδικιών της ΚΑΠ των προηγούμενων ετών 2000-2014
Όλοι οι υπεύθυνοι προσδιορίζουν ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης την γεωργοκτηνοτροφία και θεωρούν τους νέους αγρότες το μέλλον αυτής. Ακούγοντας προσεκτικά αρκετές ημερίδες φαίνεται ότι η ΚΑΠ 2015-2020 θα είναι «νεοκτόνος». Συνεχίζεται η αδικία 15 ετών με κραυγαλέες ανομοιομορφίες σύμφωνα με την επιλογή της ασφάλειας απώλειας μόνο μέχρι 30% επί των ιστορικών δικαιωμάτων. Επίσης θεωρούμε ότι το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματος επιλέχτηκε σκόπιμα ώστε να μην αποκλειστούν μη ενεργοί αγρότες με μεγάλα εισοδήματα διατηρώντας τα ιστορικά δικαιώματα. Η επιλογή του δικαιώματος του 50% ακαλλιέργητης γης χαϊδεύει τους αγρότες του καναπέ και αφήνει αναξιοποίητη την ελληνική γη
Για να μην συνεχιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος απαιτούμε τα εξής
  • Κανένας αγρότης-κτηνοτρόφος από το 2015 να μην λαμβάνει ενίσχυση μικρότερη του ποσού κάθε περιφέρειας (αρόσιμες 43, δενδρώδεις 50, βοσκότοποι 24).
  • Όλες οι επιδοτήσεις να ενισχύσουν τον πραγματικό αγροτικό παραγωγικό ιστό δηλαδή το 5% να αλλάξει σε 70% επί του εξωγεωργικού εισοδήματος.
  • Να επιδοτούνται κάθε χρόνο μόνο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς το δικαίωμα της ακαλλιέργητης γης.
Οι συγκεντρωθέντες στην Βέροια στις 1 Νοεμβρίου 2014, μετά τις διευκρινήσεις των ομιλητών για την ΚΑΠ 2015-2020, αιτούνται συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 το μεσημέρι (γύρω στις 12:30) για την εξεύρεση λύσης επανεξέτασης της ΚΑΠ 2015-2020

Οι αιτούντε
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕΡΡΩ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΙΛΚΙ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΧΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ «ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΗΜΑΘΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

16-11-2014 10:32Μια από τα ίδια

Θέλω όμως να εκφράσω κάποιες σκέψεις σχετικά με μια μερίδα παραγωγών που δεν απέκτησαν ποτέ ιστορικά δικαιώματα. Την πενταετία 1999-2003, κρίσιμη για τη χορήγηση ιστορικών δικαιωμάτων, δεν παρήγαγαν ελαιόλαδο. Είχε προηγηθεί (με τις ευλογίες της Ε.Ε.) ανανέωση των παλιών και γερασμένων ελαιόδεντρων (χονδρολιές) με ελαιόδεντρα ποικιλίας κορωνέικη (μουρέλα) τα οποία δεν είχαν μπει εκείνη την κρίσιμη περίοδο στην παραγωγική διαδικασία. Μετά λύπης μου παρατηρώ μεθοδεύσεις να παραμείνουν οι παραγωγοί αυτοί και με τη νέα ΚΑΠ εκτός απόκτησης δικαιωμάτων. Δρομολογείται να αποκτήσουν δικαιώματα ΜΟΝΟ όσοι έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ το 2013. Γιατί άραγε αποκλείουν αυτούς που έκαναν δήλωση το 2014 ή και άλλα παλαιότερα χρόνια; Μήπως λόγω της αναμενόμενης ανανέωσης των δικαιωμάτων από 1/1/2015, προσήλθαν πολλοί και έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ το 2014 κάτι που για προφανείς λόγους δεν συμφέρει τους κατέχοντες ιστορικά δικαιώματα; Μήπως το παλιό κατεστημένο που νέμεται για μια δεκαετία τώρα τις επιδοτήσεις (παράγει δεν παράγει), επιθυμεί να μην εντάξει άλλους παραγωγούς στη διαδικασία απόκτησης δικαιωμάτων;(η πίτα μικραίνει, γιατί να τη μοιράζονται περισσότεροι;). Επίσης ακούγεται ότι οι εκ νέου αποκλεισμένοι θα μπορούν όπως συνέβαινε μέχρι τώρα να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ το 2015 και να αιτούνται ενίσχυσης από το αποθεματικό. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι οι αιτούντες από το αποθεματικό όχι μόνο δεν λαμβάνουν ποτέ τίποτε, αλλά υποχρεούνται να καταβάλλουν κάποιο ποσό για τα έξοδα της αίτησης και παράλληλα να πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ συν την ταλαιπωρία, κάτι που αποθαρρύνει τους περισσότερους στο να προβούν στις παραπάνω διαδικασίες. Συνοψίζοντας θεωρώ ότι εφ όσον η Ε.Ε. αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών- μελών τη διαχείριση των πόρων για την ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων, δεν έχει κανείς να περιμένει κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί απλά λόγω συμφερόντων, τίποτε δεν αλλάζει.

Απάντηση

12-11-2014 09:34ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

Αιτουμαστε και εμεις για την εξεύρεση λύσης επανεξέτασης της ΚΑΠ 2015-2020 τηλ.. επικοινωνιας 6977416587.

Απάντηση

11-11-2014 15:31Marino

Καλα αυτοι οι νεοι αγροτες ειναι αλλου κι αλλου.ΔΕν τους βλεπω να προκοβουν στη ζωη τους , διαβαζοντας για αυτα που ζητανε ,σχετικα με τα δικαιωματα.ΝΕαρε, εγω για να γινω μεγαλοαγροτης το καταφερα μετα απο χρονια δουλειας και υψηλο ρίσκο.ΠΟτε δεν κλαφτηκα σε κανενα υπουργο , σε κανενα θεσμο.Ασε, τις αμπελοφιλοσοφιες λοιπον και αν εχεις κοτσια δουλευε και ρισκαρε.ΕΓω δεν πηρα ουτε πριμ, ουτε 25% που σου δινουν προσαυξηση στα δικαιωματα.Αντε γεια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία