BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ισχυρές Ομάδες Παραγωγών σε ρόλο «εργοδότη» της ελληνικής οικονομίας

Η αποδυνάμωση των ενδιάμεσων κρίκων της αγροδιατροφικής αλυσίδας (μεσάζοντες), μέσα από ένα νέο πλαίσιο σύστασης και οργάνωσης των Ομάδων Παραγωγών, προκειμένου τα αγροτικά προϊόντα να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη καταρχήν στον αγρότη και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία τονίστηκε μεταξύ άλλων στη διημερίδα που οργάνωσε η Gaia Επιχειρείν.

Ισχυρές Ομάδες Παραγωγών σε ρόλο «εργοδότη» της ελληνικής οικονομίας

10
1

Μάλιστα, τη δυναμική των Ομάδων Παραγωγών, που αποτελούνται κυρίως από Νέους Αγρότες, έρχεται να ενισχύσει και η πρόταση του CEJA (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών), την οποία δρομολογεί ήδη η ιταλική προεδρεία,  για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης Νέου Αγρότη,  με τη συμμετοχή της ΕτΕΠ, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας της Οργάνωσης Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου.   

Όπως είπε χαρακτηριστικά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στο Καστρί, ο Γιάννης Τσιφόρος, μέλος του Δ.Σ.  της GAIA ΕΠΙΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε. και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, «μικρός αριθμός παιχτών έχει τεράστια διαπραγματευτική ισχύ με αποτέλεσμα τη χρήση θεμιτών αλλά πολλές φορές και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Αποτέλεσμα είναι η συμπίεση του κέρδους του αγρότη, ο οποίος πρέπει να αρχίσει να οργανώνεται διαφορετικά».

Σημαντικό εργοδότη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τον αγροδιατροφικό τομέα, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΔΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, δεδομένου ότι πάνω από 1 εκατ. απασχολούνται σε αυτόν, ενώ μέσα από την ενίσχυσή του η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μονοπάτια ανάπτυξης.

Πάνω από 500 σύνεδροι από Οργανώσεις Παραγωγών, από εταιρείες της Βιομηχανίας Τροφίμων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκαν στο συνεδριακό κέντρο, δίνοντας το στίγμα της νέας ελληνικής αγροτικής πραγματικότητας.

Χαιρετισμό απηύθυναν στο συνέδριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Καρασμάνης, ο κ. Κανέλλης, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, o Τζανέτος Καραμίχας, Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο κ. Πίττας εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει εθνική αναπτυξιακή πολιτική για την γεωργία, ακόμα και εάν οι καρποί της θα φανούν σε μερικά χρόνια. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, λέγοντας ότι «δεν περισσεύει κανείς και ότι η ΚΑΠ πρέπει να συμπληρώνει την εθνική αγροτική πολιτική και όχι το αντίθετο».

Ο κ. Πίττας τονίζοντας την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων δήλωσε ότι αυτή αποτελεί κύριο παράγοντα για την επιτυχία και την ενίσχυση των εθνικών εξαγωγών.

Ο κ. Κουφουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην παρουσίαση του οράματος της εταιρείας στάθηκε στο ρόλο του στρατηγικού συνεργάτη που μπορεί να αποτελέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αλλαγή του τοπίου της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα αναγέννησης του συνεταιριστικού κινήματος δια μέσου της παροχής υπηρεσιών που βελτιώνουν την προστιθέμενη αξία του αγροτικού προϊόντος.

Σημαντικές ήταν και οι δηλώσεις του κου Pesonnen, Γενικού Γραμματέα COPA-COGECA ο οποίος υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες τόσο στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας όσο και στην ανανέωση του αγροτικού κλάδου.

Ακόμη, ο κ. Μελάς, Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ ανέπτυξε τις βασικές επιλογές εφαρμογής του πρώτου πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

 

Η συγκρότηση των Ομάδων Παραγωγών

Η εισήγηση του κ. Τσιφόρου επικεντρώθηκε στη συγκρότηση των νέων Οργανώσεων Παραγωγών για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Η διέξοδος από την κρίση του αγροδιατροφικού τομέα βασίζεται στην ανάπτυξη του κίνητρου, την αλλαγή της οργάνωσης και τη μεταρρύθμιση των θεσμών προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Τσιφόρος και συνεχίζει με συγκεκριμένες προτάσεις επί της μορφής που θα πρέπει να πάρουν από εδώ και στο εξής οι οργανώσεις των παραγωγών.

 «Η λύση για ένα νέο μοντέλο Οργάνωσης Παραγωγών (Ο.Π.) βασίζεται σε έξι κεντρικούς άξονες:

1. Αναγνώριση των Ο.Π. που θα τηρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (αλλαγή των προϋποθέσεων για την σύσταση των νέων ομάδων και επανεξέταση των ήδη υπαρχόντων Ο.Π.)

2. Ενίσχυση της δομής των Ο.Π. (να υπάρχει ισχυρή αντιπροσώπευση των ενώσεων των Ο.Π. και να αυξηθεί η εμπορεύσιμη αξία των προϊόντων των ενώσεων)

3. Ανάπτυξη Κινήτρων Ελκυστικότητας των νέων Ο.Π.

(ευνοϊκή φορολόγηση, απαλλαγή από τέλη, απαλλαγή από τους φόρους που αφορούν τα εν χρήσει παραγωγικά ακίνητα, αποσβέσεις των παγίων εντός 5ετούς επιχειρηματικού προγράμματος).

4. Επιχειρησιακά Προγράμματα των Ο.Π. (για τα οποία απαιτείται η απλοποίηση των διαδικασιών και ο προσδιορισμός απλών και συγκεκριμένων στόχων).

5. Αξιοποίηση των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 

(να δοθεί προτεραιότητα στην κτηνοτροφία, να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στα προγράμματα ποιότητας και να δοθεί βάρος στην προβολή και της προώθηση των προϊόντων, απαραίτητη η απόκτηση γνώσης και παραγωγή καινοτομίας και χρήση υπηρεσιών για την τήρηση και την πολλαπλή συμμόρφωση των γεωργικών πρακτικών)

6. Παρέμβαση Ελέγχου και Εποπτείας Αγοράς

(να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αθέμιτες πρακτικές και να θεσπιστεί νομοθεσία για την προστασία από τέτοιου είδους εκροές)

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γ.Τσιφόρος τόνισε ότι προκειμένου να τεθούν νέες βάσεις για την ανανέωση  του αγροδιατροφικού τομέα και να μπορέσουμε σαν χώρα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση να συγχρονιστούμε με την πραγματικότητα και να φτάσουμε τις μελλοντικές παγκόσμιες απαιτήσεις στην αγροτική παραγωγή (+70% στην παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2050), οφείλουμε να ανατρέψουμε τις ανισορροπίες μεταξύ παραγωγών και μεγάλων αλυσίδων εμπορίας.

Καρασμάνης : Το «στοίχημα» ανάπτυξης θα κερδηθεί και από τον αγροτικό τομέα

Στην αξία των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο και την αύξηση του εισοδήματος και της απασχόλησης στην ύπαιθρο, επικεντρώθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, στην ομιλία του στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργάνωσε η GAIA Επιχειρείν.

Ο αγροτικός τομέας, επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, είναι ο τομέας εκείνος στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε, εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς τα όποια χρήματα και προσπάθειες επενδυθούν στην πρωτογενή παραγωγή θα είναι άμεσα ανταποδοτικά, καλύπτοντας αφενός τις ανάγκες της χώρας σε αγροτο-διατροφικά προϊόντα, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές και ενισχύοντας το εξαγωγικό εμπόριο και άλλους οικονομικούς τομείς, όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός.

Εάν κερδίσουμε το «στοίχημα» της ανάπτυξης στην αγροτική μας παραγωγή, τότε θα έχουμε κερδίσει το μισό «στοίχημα» της ανάπτυξης της χώρας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας πως, προϋπόθεση αποτελεί η ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αδυναμιών μας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσοι δραστηριοποιούνται ενεργά, επαγγελματικά και δημιουργικά στον πρωτογενή τομέα.

 Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει προς την κατεύθυνση αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε ότι, στόχος αποτελεί να διατηρηθεί η ελληνική ύπαιθρος ζωντανή, ακμαία και προσοδοφόρα και ο αγροτικός τομέας να μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς στυλοβάτες για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Με τις αποφάσεις για τον Εθνικό Φάκελο εφαρμογής από 1.1.2015 της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, το νέο Πρόγραμμα Αλιείας και τις επιμέρους παρεμβάσεις που έγιναν και θα γίνουν, διαμορφώσαμε, είπε, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική αγροτική οικονομία την προσεχή δεκαετία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος.

Δώσαμε τον τόνο, είπε ο κ. Καρασμάνης, προς τα πού πρέπει να κινηθεί η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία τα προσεχή χρόνια. Σηματοδοτήσαμε την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του αγροτικού μας τομέα και της στήριξη των νέων αγροτών. Υπογραμμίσαμε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στον κτηνοτροφικό τομέα. Υποδηλώσαμε την ανάγκη για ασφαλή, επώνυμα, τυποποιημένα και ανταγωνιστικά αγροτο-διατροφικά προϊόντα. Για νέες μορφές παραγωγικών και συλλογικών δραστηριοτήτων. Για καινοτόμες δραστηριότητες.

Θέσαμε, έτσι, τις βάσεις για έναν βιώσιμο και παραγωγικό αγροτικό τομέα, που στο προσεχές μέλλον θα εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις και θα στηρίζεται περισσότερο σε προϊόντα ανταγωνιστικά στην αγορά, με αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Εκείνο που απομένει, κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αγρότες, παραγωγικοί φορείς, τραπεζικός τομέας, κοινωνία και πολιτεία να προχωρήσουν στην έμπρακτη  κατοχύρωση των προσδοκιών τους, στο πλαίσιο πάντα ενός ειλικρινούς, οργανωμένου και αποτελεσματικού διαλόγου, με πνεύμα εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης.

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2014 20:14ΑΝΤΩΝΗΣ

Είχα καλεστεί σε αυτό το συνέδριο σαν Πρόεδρος Συνεταιρισμού και αναγνωρισμένης Οργάνωσης Παραγωγών, που διανύει το τέταρτο έτος του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Ευτυχώς που δεν πήγα. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ομιλητές που βλέπουν το μέλλον της Ελλάδος να αναπτύσσεται μέσα από την αγροτιά και θέλουν την δημιουργία νέων Οργανώσεων, μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ήδη υπάρχουσες; Με την πολιτική που ακολουθούνε, έχουν καταλάβει ότι αποδυναμώνουν τις Οργανώσεις; Έχουν κάτσει να μιλήσουν με τα Μέλη των Οργανώσεων για να δουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Στην διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος, έχω ενημερώσει προσωπικά τον Κο Τσαυτάρη (δις) για προβλήματα που αντιμετωπίζομε. Έχω στείλει επανειλημμένος έγγραφα τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στο Υπ. Οικονομικών, (υπογεγραμμένο από Ο.Π. από όλη την χώρα) με προτάσεις τεκμηριωμένες για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση τόσο στα Μέλη, όσο και στις Οργανώσεις. Απαντήσεις αποκαρδιωτικές. Ανταπόκριση μηδέν. Τις ίδιες προτάσεις και προβληματισμούς κατέθεσα για άλλη μια φορά στον Κο Κουκουλόπουλο, προχθές στο Ηράκλειο Κρήτης. Για άλλη μια φορά στο περίμενε. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα, κακής αντιμετώπισης των Ο.Π. και των Μελών τους, αλλά δεν μπορώ να καπηλεύομαι τον χρόνο και το χώρο σας. Πάντως σας ευχαριστώ που μας δίνεται βήμα να εκφραστούμε και συγνώμη από αυτούς που θα διαβάσουν την μακροσκελή μου αυτή τοποθέτηση. Αντώνης

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία