BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στη Βάθη οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι την Τετάρτη

Το δικό τους μέτωπο συγκροτούν οι Θεσσαλοί ενάντια στην ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκότοπων. Μάλιστα την Τετάρτη 27 Μαιου κατεβαίνουν σε σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου και τους Θεσσαλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καθώς και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Επανεκλογή Παλάσκα στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων

6
0

Τα αιτήματά της, ενόψει της σημερινής συνάντησής της στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου γνωστοποιεί, με επιστολή προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Παλάσκας «ο σκοπός της επείγουσας επίσκεψης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο υπουργείο σας, αφορά τα λάθη που περιέχει η νέα ΚΥΑ και τα οποία αν δεν τα κατανοήσετε δεν θα μπορέσετε να τα διορθώσετε. Η Ομοσπονδία εδώ και αρκετά χρόνια φωνάζει για την τακτοποίηση του μεγάλου θέματος της διαχείρισης των βοσκοτόπων το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για την επιβίωσή του κτηνοτρόφου, διότι καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί για την επόμενη πενταετία. Προσπαθούμε χρόνια τώρα, πάντα με αναπτυξιακές προτάσεις να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Όμως ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι τωρινοί που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα δεν μας ακούνε. Αρχικά ζητούμε να διασφαλιστεί στην ΚΥΑ το χρηματικό ποσό των 450 εκατ. το οποίο έχει οριστεί να απορροφηθεί από τον πυλώνα της κτηνοτροφίας και να μην γίνει καμία μεταφορά σε κανένα άλλο πυλώνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αντί για 25 ευρώ το στρέμμα να πάει στα 31 ευρώ το στρέμμα.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά ότι η νέα ΚΥΑ θα πρέπει να πρεσβεύει την ανάπτυξη όλων των Π.Ο.Π προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και φυσικά έχουν τεράστια ζήτηση και για την εγχώρια κατανάλωση και για τις εξαγωγές με φυσικό ακόλουθο να κερδίζει η ελληνική οικονομία. Η κορυφή από τα 21 Π.Ο.Π. προϊόντα είναι η φέτα όπου καλύπτει το 95%. Η Λάρισα παράγει το 14% της φέτας πανελληνίως και η Θεσσαλία το 33%. Τη στιγμή που μας μειώνετε τις επιδοτήσεις στις παραγωγικές περιοχές, μας αποδυναμώνετε και φρενάρετε την παραγωγή των Π.Ο.Π. τυροκομικών προϊόντων που έχει αποδειχθεί ως ο λευκός χρυσός και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για την οικονομία της χώρας μας. Το λάθος όμως είναι διπλό. Ταυτόχρονα ενισχύετε και διπλασιάζετε τις επιδοτήσεις σε περιοχές που δεν παράγουν Π.Ο.Π. προϊόντα και κατά συνέπεια δεν εξάγουν. Αυτό αποτελεί τραγική ειρωνεία και καταστροφική πορεία για την ελληνική κτηνοτροφία. Ο κίνδυνος, ο οποίος ελλοχεύει είναι μεγάλος. Οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν από την υπερβόσκηση και τέλος από την ερημοποίηση. Δεν υπάρχει καμία λογική σ' αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν, διότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί εντελώς με θύμα τον Έλληνα κτηνοτρόφο και ιδιαίτερα τον μετακινούμενο κτηνοτρόφο.

Ακόμη σας τονίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνετε πράξη αυτά που πρεσβεύατε προεκλογικά σε σχέση με τη φορολογία. Οικογενειακό αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί καθώς και την κατάργηση των βιβλίων σε παραγωγούς που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Γιατί όπως γνωρίζετε στη χώρα μας υπάρχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δουλεύει όλη η οικογένεια και λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν ως επιχειρήσεις από τη μια οι κακές πληρωμές και από την άλλη η υπερφορολόγηση ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής κάνοντας ασύμφορη την επιβίωσή της. Ενώ όταν ο παραγωγός οφείλει στην πολιτεία θα πρέπει να πληρώνει άμεσα και με οποιονδήποτε τρόπο (αρπαγή καταθέσεων χωρίς τη συναίνεσή μας).

Ζητούμε να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και στα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία εισάγονται και η τιμή τους διπλασιάζεται με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να θεωρούν πιο συμφέρον να καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για την αγορά τους. Ζητούμε να καταργηθούν όλα τα χαράτσια αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ. Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να προσέξετε τον συλλογισμό μας, ούτως ώστε να μπορέσετε να μπείτε στη λογική μας και να μπορέσετε να αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας.

Κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος μιας οικογενειακής κτηνοτροφικής επιχείρησης όπως αυτό άνετα μπορεί να υπολογιστεί σε μια οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση η οποία μπορεί και δικαιολογεί μέχρι και έξοδα διοίκησης και καλά κάνει. Για μια κτηνοτροφική επιχείρηση 400 ζωντανών είναι η καθημερινή απασχόληση τεσσάρων τουλάχιστον ατόμων (υπολογισμός μηνιαίου μισθού έστω και στον κατώτατο), το κόστος ασφάλισης όλων αυτών των ατόμων στον ΟΓΑ, είναι τα επιπλέον έξοδα σε εξοπλισμό.

Με το υπάρχον καθεστώς αυτές οι υποχρεώσεις είναι ανέφικτο να καλυφθούν. Ποιος θα καθόταν λοιπόν σε μια επιχείρηση που θα έπρεπε να δουλεύει πρωί- βράδυ κάθε μέρα όλο τον χρόνο και αντί να εισπράττει για τον ζήλο του να είναι συνεχώς χρεωμένος και κατατρεγμένος. Αυτό αποτελεί μια τεράστια αδικία για τον κτηνοτροφικό κλάδο στη χώρα μας. Ζητούμε να κινηθείτε άμεσα γιατί αυτό προτάσσει η κατάστασή μας».

Η ανακοίνωση του Χαρακόπουλου

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου θέμα της συνάντησης είναι ο καθορισμός των βοσκότοπων. Την είδηση έκανε γνωστή ο βουλευτής Λαρίσης και πρώην αναπληρωτής υπουργός κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου στην υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ (στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» και στην εκπομπή «Πολιτικοί Διάλογοι» του κ. Γιάννη Κολλάτου).

Ο κ. Χαρακόπουλος, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αποστόλου, θεωρεί ότι το θέμα είναι μείζον, καθώς από τον καθορισμό των επιλέξιμων βοσκοτόπων και την κατανομή τους θα εξαρτηθεί το ύψος των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι την επόμενη πενταετία. Για το θέμα είχε συνεργασία το Σάββατο, 23.05.15, στην Ελασσόνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα, τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Γιάννη Κόκορα και τον Πρόεδρο των Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Π.Ε. Λάρισας Γιάννη Πέτσα.

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ κορυφώνονται οι σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα, φορείς και απλούς κτηνοτρόφους που πυροδότησε η δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την Παρασκευή, χωρίς αλλαγές επί της ουσίας στο τελικό κείμενο που είχε διαρρεύσει ως σχέδιο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι που σχεδιάζουν τις συντονισμένες πλέον κινήσεις τους, προκειμένου να υπερασπιστούν το οικογενειακό τους εισόδημα, την αξιοπρέπειά τους και το δικαίωμα να παραμείνουν στην παραγωγή, με αφορμή την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, επισημαίνει η Ένωση Αγρινίου, η οποία δηλώνει παρούσα και ανησυχεί για μη πληρωμές το Φθινόπωρο.

Οξεία αντίδραση είχαμε και από το ΚΚΕ, βουλευτές του οποίου φέρνουν το θέμα με ερώτησή τους στο κοινοβούλιο. «Αυτό που υποστήριζε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ/ΥΠΑΑΤ, για να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει τους κομμένους κτηνοτρόφους, ότι "δεν είναι κάτι σοβαρό, θα λυθεί πολύ εύκολα με τη μεταφορά βοσκοτόπων σε δήμους που έχουν περίσσευμα", αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, τονίζουν οι βουλευτές και σημειώνουν πως «οι συνέπειες είναι δραματικές, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι στερούνται ενισχύσεων και λαμβάνουν πολύ λιγότερα ή καθόλου των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπαιρναν σταθερά μέχρι το 2012 με τους ίδιους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν και σήμερα! Στερούνται ενισχύσεων που αποτελούν βασικό πόρο για την αγορά ζωοτροφών, Ενέργειας, φαρμάκων, για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους κλπ».

Επιδοτήσεις για κάθε ζώο ζητά με τη σειρά της σε επιστολή προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Λαϊκή Συσπείρωση, κατηγορώντας μάλιστα τον Κώστα Αγοραστό.

«Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων με τα βοσκοτόπια και κατά συνέπεια με την ΚΑΠ υπάρχει εδώ και χρόνια. Ήρθε όμως στο προσκήνιο με τους απλήρωτους κτηνοτρόφους κυρίως για το 2014 (π.χ. εξισωτική) αλλά και από τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα έρχεται το θέμα των βοσκοτόπων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που δημιουργεί νέα μεγάλα προβλήματα εξ αιτίας του καθορισμένου πλαισίου από την ευρωενωσιακή νομοθεσία, την οποία έχουν διαμορφώσει όλες η κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ και βεβαίως και η ελληνική και η οποία βάζει συγκεκριμένους κανόνες που ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο εντός του οποίου κινείται και η σημερινή συγκυβέρνηση. Κατεύθυνση είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της κτηνοτροφίας αλλά και η αποδέσμευση σημαντικών εκτάσεων από την κτηνοτροφική δραστηριότητα για να εξασφαλιστεί φτηνή γη στο κεφάλαιο, επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Τέλος «Το Ποτάμι» με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, κάνει λόγο για διχαστικές λογικές και προχειρότητα της κυβέρνησης «στην προσπάθειά της να στριμώξει το ζωικό κεφάλαιο της χώρας στις επιλέξιμες εκτάσεις ανά χωρική περιφέρεια, δημιουργώντας έτσι πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και κτηνοτρόφους β’ και γ’ κατηγορίας.

Σύμφωνα με αρμόδιο υπουργείο πάντως, τη δυνατότητα σε όσους από τους κτηνοτρόφους των περιοχών που διαθέτουν λιγότερες από τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις κι επιθυμούν να κάνουν χρήση βοσκοτόπου μεγαλύτερου από αυτόν που τους αναλογεί, υποβάλλοντας σχετική αίτηση για επιπλέον εκτάσεις στις περιοχές όπου υπάρχει απόθεμα, δίνει η εν λόγω ΚΥΑ.

Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι θα υπόκεινται στους όρους των μετακινούμενων κτηνοτρόφων και συνεπώς θα πρέπει να αποδεικνύουν και τη μετακίνηση τους, επισημαίνει το υπουργείο για την ΚΥΑ, η οποία υπεγράφη από το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ και αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία