BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αφετηρία νέας οργανωτικής δομής η Διεπαγγελματική Φρούτων στη Βέροια

Όχηµα για την αυτοοργάνωση του τοµέα των φρούτων, που θα προσπαθήσει να βάλει τάξη τον κύκλο παραγωγής και εµπορίας του κλάδου, δρώντας στα πρότυπα συνεργατικών σχηµάτων της Ε. Ε., αναµένεται να αποτελέσει η πρώτη εθνική ∆ιεπαγγελµατική Πυρηνοκάρπων, Γιγαντοκάρπων και Ακτινιδίων, που µπήκε στις… ράγες το βράδυ της Τετάρτης 24 Ιουνίου.

Αφετηρία νέας οργανωτικής δομής η Διεπαγγελματική Φρούτων στη Βέροια

1
0
Στην κατάµεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Βέροιας και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, περισσότερα από 400 στελέχη της «αφρόκρεµας» των οργανώσεων της χώρας, υποδέχθηκαν µε ενθουσιασµό το προσκλητήριο, αποδεικνύοντας ότι ο χώρος «διψάει» για µια νέα δοµή που θα συνενώσει όλα τα εµπλεκόµενη µέρη, από τον πρωτογενή έως τον τριτογενή τοµέα, αυξάνοντας την ισχύ και την αποδοτικότητά τους
«Ο σπόρος έπεσε στο χωράφι. Μένει να δούµε πώς θα καλλιεργηθεί, τι καρπούς θα βγάλει και πώς θα διοχετευτούν στην αγορά», τόνισε για το εγχείρηµα ο Αντώνης Μαρκοβίτης, ενώ ο πρόεδρος της «Venus», Θ. Καραϊνδρος, έκανε λόγο για ιστορική στιγµή και ευχήθηκε «µετά από λίγα χρόνια να λέµε ήµουν και εγώ εκεί».
Συµµετοχή «µε όλες µας τις δυνάµεις, τόσο µε προσπάθεια, όσο και µε χρηµατική συµβολή», υποσχέθηκε ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, ενώ ο ∆ηµήτρης Ντούρος, πρόεδρος του Α.Σ. Ράχης, µίλησε για «ουσιαστικό βήµα. Θα βρούµε δυσκολίες στο δρόµο, αλλά έγινε η αρχή».
Το παρών στις διεργασίες για τη συγκρότηση της ∆ιεπαγγελµατικής αποφάσισε να δώσει κι η «Ζεύς Ακτινίδια» µε τον ∆. Μανώση να υπογραµµίζει όµως ότι αν δεν αλλάξουν νοοτροπία όσοι αποφασίσουν να µετάσχουν, τότε το αποτέλεσµα θα είναι αρνητικό. «Χωρίς φιλοσοφία συνεργατισµού θα αποτύχουµε», είπε και συµπλήρωσε πως «πρέπει να να προχωρήσουµε σε επιλογές όσων συµφωνούν µε τη φιλοσοφία αυτή»

Μοχλός για την υλοποίηση του οράµατος η Ένωση Βόλο
Νικήτας Πρίντζος«∆εν µε ενδιαφέρει ο προσωπικός ρόλος σε µια τέτοια εξέλιξη» ξεκαθαρίζει εξ αρχής ο Νέστορας των συνεταιρισµών. «Φυσικά και η Ένωση του Βόλου είναι σε θέση να αποτελέσει µοχλό για την υλοποίηση του οράµατος της ενιαίας ένωσης που καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη τη Θεσσαλία, πάντα µε γνώµονα τα συµφέροντα των παραγωγών», τονίζει ο ίδιος και συµπληρώνει: «Αν η Πολιτεία πιστεύει στις δυνατότητες της συλλογικής δράσης και αν θέλει να γίνουν γρήγορα πραγµατικότητα οργανώσεις αυτής της µορφής», επισηµαίνει ο κ. Πρίντζος, «δεν έχει παρά να διευκολύνει θεσµικά τη διαδικασία συγκέντρωσης των περιουσιακών στοιχείων των χρεοκοπηµένων µονάδων παλιάς κοπής σε υγιείς Ενώσεις που διαθέτουν την έξωθεν καλή µαρτυρία και έχουν αντικειµενικά την εµπειρία και τη δυνατότητα να παίξουν αυτό το ρόλο»




Εθνικό Συµβούλιο για κάθε προϊόνΣε ό,τι αφορά στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα «χτιστεί» το καταστατικό, ο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας ΟΠ Ηµαθίας κι εκ των εµπνευστών του project, Χρήστος Γιαννακάκης, τόνισε
  • Η ∆ιεπαγγελµατική θα θεσµοθετηθεί µε βάση τον ΕΚ 1308/13 µε έδρα τη Βέροια.
  • Θα είναι αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία και οι µετέχοντες θα είναι 50% από τον πρωτογενή τοµέα.
  • Θα µετέχουν αναγνωρισµένες οργανώσεις των φρούτων και οι οργανωµένοι φορείς των υποστηρικτικών κλάδων, ενώ όπου δεν υπάρχουν θα µετέχουν µεµονωµένες επιχειρήσεις κατά κλάδο (ΣΕΒΕ, ΕΚΕ, ΚΑΘ ΑΕ κ.ά.).
  • Οι µη αναγνωρισµένες συνεταιριστικές οργανώσεις θα µπορούν να έχουν µια ειδική σχέση ως συνδεδεµένα µέλη.
  • Συνδεδεµένο µέλος θα µπορεί να γίνει και κάθε εταιρεία η οποία έχει υποστηρικτική σχέση µε τα προϊόντα που εκπροσωπεί η ∆ιεπαγγελµατική.
  • Στα πλαίσια της ∆ιεπαγγελµατικής θα λειτουργήσουν και τα εθνικά συµβούλια των προϊόντων, τα οποία θα εκπροσωπούν το προϊόν σε εθνικά και διεθνή όργανα.
  • Εποπτεύουσα αρχή είναι το ΥπΑΑΤ.

Στο πνεύμα του νέου νόμου για τις οργανώσειςΑναλύοντας τον «οδικό χάρτη» των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, ο κ. Γιαννακάκης, ανέφερε ότι µέχρι το τέλος Ιουλίου θα γίνουν επαφές µε φορείς, οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα που θα µετάσχουν στη ∆ιεπαγγελµατική και θα κλείσει και το καταστατικό, ώστε τον Αύγουστο να προωθηθεί για αναγνώριση από το υπουργείο κι από το Σεπτέµβριο να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της.
Στήριξη στη λειτουργία της ∆ιεπαγγελµατικής υποσχέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, προσθέτοντας ότι η αγροτική µας οικονοµία χρειάζεται να εστιάσει δηµιουργία νέων συνεργατικών δοµών, διότι ο θεσµός των αγροτικών συνεταιρισµών µε τη µορφή που τον έχουµε γνωρίσει έχει απαξιωθεί.

Απαξιωµένη κατάσταση«Φέρνουµε νέο νόµο, που στοχεύει να ανατρέψει θετικά και δηµιουργικά µια απαξιωµένη κατάσταση», επισήµανε και πρόσθεσε πως «για τις οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) του Κανονισµού 1308/2013 θα προβλεφθούν διατάξεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την γρήγορη ανάπτυξή τους µε πρωτοβουλία σχετικά µικρού αριθµού παραγωγών». Αντίθετα για τις Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών που συγκροτούνται µε πρωτοβουλία των Οµάδων Παραγωγών, ο υπουργός ανέφερε πως «προσανατολιζόµαστε σε ισχυρές οντότητες µε µεγάλες εµπορεύσιµες ποσότητες προϊόντων».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία