BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Η κρίση φρενάρει επενδύσεις του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή της Ροδόπης, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας κ. Σταμάτης Κούνιος, τονίζοντας ωστόσο ότι η οικονομική κρίση πάει πίσω χρονικά οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο.

Στον θρυµµατιστή τα κλαδιά της ελιάς βρίσκουν επιδότηση

0
0

Το «Χρυσό Αριστείον», η διάκριση του λαδιού του Συνεταιρισμού, σε διεθνή διαγωνισμό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, «έδωσε δύναμη και κουράγιο» στη διοίκηση και στα μέλη του, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης του προϊόντος τους. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία ωστόσο αναστέλλει τον σχεδιασμό για επένδυση ελαιοτριβείου αλλά κι επιμέρους σχέδια που σχετίζονται με το μάρκετινγκ και την προώθηση του προϊόντος.
 
Τα δύο τελευταία ζητήματα, απασχόλησαν την πρόσφατη γενική συνέλευση των 21 –προς το παρόν- μελών του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας πριν από περίπου 15 ημέρες. Η υλοποίηση επένδυσης για τη δημιουργία ελαιοτριβείου που θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς του οικισμού και ευρύτερα της Ροδόπης, αποτελεί μεγάλο στόχο. Το υψηλό κόστος που προϋποθέτει η ίδρυση της μονάδας, κατευθύνει τη Διοίκηση στην αναζήτηση σχετικών προγραμμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί χρηματοδοτική ενίσχυση της συγκεκριμένης ιδέας.
 
«Έχουν ανασταλεί όλα τα σχέδια μας» αναφέρει ο κ. Κούνιος, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν, δεν θα προχωρήσουν κι οι αλλαγές που είχαν αποφασιστεί στη συσκευασία του ελαιολάδου του Συνεταιρισμού.
 
Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει και η πιστοποίηση του λαδιού που παράγει ως ελαιόλαδο με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) που επιδιώκει ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός, με σχετικό φάκελο που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
 
Το συνεταιριστικό ελαιόλαδο της Μαρώνειας, προέρχεται από την παραγωγή περισσότερων από 1.000 στρεμμάτων ελαιώνων, διατίθεται στην τοπική αγορά και τιμάται με την προτίμηση των ντόπιων καταναλωτών. Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κούνιος, υποστηρίζει πως παράλληλα με τη βελτίωση της θέσης του λαδιού στην αγορά της περιοχής, η εξαγωγή του προϊόντος θα δώσει νέα ώθηση στο εγχείρημα της ομάδας. Ήδη πάντως, προχώρησαν εξαγωγές «μικρής ποσότητας» της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία ενώ το ενδιαφέρον ξένων εμπόρων αυξάνει και τη νέα περίοδο.

Στη Ροδόπη στρέφονται στην ελιά

Καταθέτοντας την αγωνία και τον προβληματισμό του για την κρίση και τις επιπτώσεις της στον αγροτικό τομέα στην περιοχή, ο κ. Κούνιος επισημαίνει τη στροφή των αγροτών προς την ελαιοκαλλιέργεια. «Υπάρχει ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια, με αυτά που συμβαίνουν στο βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και γενικά με την νέα ΚΑΠ. Καλλιεργούνται νέοι ελαιώνες, οργανωμένοι με άρδευση στη Μαρώνεια και στο νομό. Το προϊόν της περιοχής, είναι από τα καλύτερα, από άποψη ποιότητας». Ο ίδιος μιλά και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις προμήθειες σε αγροτικά εφόδια, με την ευχή να αποκατασταθεί η ομαλότητα, ώστε όλοι «οι παραγωγοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους». 

Μειωμένη η φετινή παραγωγή στη Μαρώνεια

Ο κ. Κούνιος σημειώνει εξάλλου και τη μείωση της ελαιοπαραγωγής στη Μαρώνεια, κατά 25-30% συγκριτικά με πέρσι, που αποδίδεται στο επηρεασμό της ελιάς από τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή. Κανονικά έγιναν τα ραντίσματα για τον πυρηνοτρήτη ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρδεύσεις στις καλλιέργειες όπου απαιτείται. Ζήτημα αποτελεί η ξηρασία στη Μαρώνεια, όπου έχει να σημειωθεί βροχή από το Μάρτιο. «Οι ξερικοί ελαιώνες ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα κάποια στιγμή, αν δεν βρέξει μέσα στο καλοκαίρι» καταλήγει.

(Πηγή: εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία