BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αντί ευχής, κατάρα λόγω ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα για Ενώσεις με προίκα

Στην «αγκαλιά» του νεοσύστατου κρατικού οργανισµού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ετοιµάζει µπάσιµο στο αγροτικό real estate µε ξένα… λάφυρα, στέλνει χιλιάδες παραγωγικά ακίνητα αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων ο εξοντωτικός Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. O οποίος µάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 200.000 ευρώ, γονατίζοντας ακόµη και ακµαίες µονάδες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα όλης της χώρας το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Αντί ευχής, κατάρα  λόγω ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα για Ενώσεις με προίκα

2
0

Τα ειδοποιητήρια που κατέφτασαν µε αποστολέα το υπουργείο Οικονοµικών αποτελούν «βόµβες» στους προϋπολογισµούς εκατοντάδων συνεταιρισµών, καθώς για το 2016 επιβαρύνθηκαν έτι περαιτέρω, λόγω της επιβολής συµπληρωµατικού φόρου.

Κι αν για τις αδύναµες οργανώσεις µε «ανοίγµατα» σε δάνεια, απλήρωτους εργαζόµενους και χρέη σε προµηθευτές οι χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν µια ακόµα υποχρέωση που θα µπει στην… ουρά, µεγάλο ζήτηµα γεννάται για τους ισχυρούς του χώρου. Αυτούς δηλαδή που επιθυµούν να διατηρήσουν το καλό όνοµα στην αγορά και να είναι εντάξει απέναντι στην εφορία.

Σκέπτονται δωρεάν παραχώρηση

Όπως λέει στην Agrenda απηυδισµένος κορυφαίος συνεταιριστικός παράγοντας µε οργάνωση που «γράφει» κέρδη κάθε χρόνο «σκέφτοµαι πολύ σοβαρά να κάνω πρόταση στην πολιτεία, να παραχωρήσω δωρεάν ακίνητα του συνεταιρισµού, για να γλιτώσω την καταβολή των φόρων που τα συνοδεύουν».

Το πρόβληµα µε τον τσουχτερό ΕΝΦΙΑ είναι ακόµα µεγαλύτερο, από την στιγµή που ορισµένες Ενώσεις απορρόφησαν πρωτοβάθµιες οργανώσεις και µαζί τα περιουσιακά τους στοιχεία, βάσει του νόµου 4015/2011. Αν σκεφτεί κανείς, ότι κάθε χωριουδάκι έχει ή είχε έναν πρωτοβάθµιο συνεταιρισµό µε µια αποθήκη, ένα γραφείο, ένα σιλό κ.λπ., εύκολα αντιλαµβάνεται γιατί οι συνεταιριστές ακούν ΕΝΦΙΑ και… «βγάζουν σπυριά». 

Μόνο η ΠΕΣ Θα δώσει 82.000 ευρώ

Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος της κραταιάς Παναιγιαλείου Ενώσεως (ΠΕΣ), Θανάσης Σωτηρόπουλος. Όπως τονίζει το έµπειρο στέλεχος «κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους, µ’ αυτόν τον παράλογο φόρο, που έχει καταντήσει... ενοίκιο, για εγκαταστάσεις που µας ανήκουν». Για το 2016 η ΠΕΣ καλείται να… εισφέρει ΕΝΦΙΑ, ένα ποσό της τάξεως των 82.000 ευρώ. «Από αυτά, τα 50 χιλιάρικα αφορούν το συµπληρωµατικό φόρο», σηµειώνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Εξίσου σοβαρό βάρος προκύπτει και για Ενώσεις, όπως αυτή του Βόλου που καλείται να δώσει 50.000 ευρώ, αλλά και της ναυαρχίδας των συνεταιρισµών, της «Πίνδος» που λόγω συµπληρωµατικού ΕΝΦΙΑ, είδε την χρέωση ν’ αυξάνει φέτος πάνω από 30% σε σχέση µε το 2015.

Την ίδια ώρα, µε την πλάτη στον τοίχο παραµένουν οργανώσεις που εκκαθαρίζονται, όπως εκείνη της Λιβαδειάς, µε τον διάδοχο «Αιχµέα», ωστόσο, να γλιτώνει επιβαρύνσεις, όπως αποκάλυψε στην Agrenda, ο Γιώργος Ανέστης.

Στον ακριτικό Έβρο, πάλι, ο διάδοχος της δευτεροβάθµιας Ένωσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Νότιου Έβρου καλείται µόνο για το 2016 να πληρώσει 65.000 ευρώ, ποσό βέβαια σχετικά κοντά, σ’ εκείνο που κατέβαλε για το 2015.

Κυριότητα µένει µόνο στα λόγια

Ο παραλογισµός της φορολογικής διοίκησης δεν περιορίζεται στην υποχρέωση καταβολής κύριου και συµπληρωµατικού ΕΝΦΙΑ, για εγκαταστάσεις που αποτελούν µέσα παραγωγής. Κι αυτό γιατί  ο Νόµος, αν και αναγνωρίζει τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (πρώην ΕΑΣ) ως Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ∆ικαίου, δεν παρέχει τη δυνατότητα στις διοικήσεις τους, µε σύννοµες διαδικασίες και αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης, όπως προβλέπεται από το Καταστικό τους, να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία. Πρακτική που συνηθίζουν να εφαρµόζουν σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας όλες οι υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που στενεύονται κάποια στιγµή.

∆εν επιτρέπεται καµιά πώληση

Όπως καταγγέλλει µιλώντας στην Agrenda ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος του ΑΣ Βόλου, «δεν έχουµε δικαίωµα να πουλήσουµε ως Συνεταιρισµός ακίνητό µας, ακόµη κι αν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε εντός της θητείας µας ως πρόεδροι».

Άλλοι πάλι παράγοντες του χώρου, δεν διστάζουν να συσχετίσουν τη θεσµοθέτηση του Ο∆ΙΑΓΕ, µε την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στ±ο αγροτικό real estate. Σηµειώνουν δηλαδή πως «η θεσµοθέτηση του οργανισµού και η γρήγορη ενεργοποίησή του συνδέεται άµεσα µε τις ανάγκες που δηµιούργησε ο νόµος Σκανδαλίδη και η φοροµπηχτική πολιτική. Αυτά δεν είναι διόλου τυχαία».

Μέχρι 210.000 ευρώ στο Ηράκλειo

Σαν «βόµβες µεγατόνων» έχουν «σκάσει» στις πιο πολλές αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της Κρήτης, τα ραβασάκια του υπουργείου Οικονοµικών.

Ο φόρος είναι φουσκωµένος, λόγω της µείωσης του αφορολόγητου ορίου από τα 300.000 ευρώ που ίσχυε ως και το 2015, στα 200.000 ευρώ το 2016, αλλά και λόγω του συµπληρωµατικού ΕΝΦΙΑ που τέθηκε σε ισχύ για εγκαταστάσεις και παραγωγικά κτήρια (αποθήκες κ.λπ.), όχι όµως και στα αγροτεµάχια.

Τα «σκήπτρα» κρατά η ΕΑΣ Ηρακλείου, που καλείται να πληρώσει 210.000 ευρώ, ενώ καταβάλλει προσπάθεια να ενταχθεί στον προ-πτωχευτικό κώδικα.

Ακολουθεί η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Σουλτανίνας µε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων 170.000 ευρώ, ενώ τρίτη στη σειρά είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Ρεθύµνου που πήρε «µπιλιέτο» 130.000 ευρώ.

Χρυσός ΕΝΦΙΑ και στα Χανιά

Οι ειδοποιήσεις όµως δεν σταµατούν εδώ, καθώς µόνον η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Μυλοποτάµου καλείται να πληρώσει 60.000 ευρώ, η Ένωση Αγροτικών Συνετιαιρισµών Χανίων 40.000 ευρώ, η Σταφιδική Ένωση που εδρεύει στην ίδια πόλη 26.000 ευρώ και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μεσαράς, που επίσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, 25.000 ευρώ.

Ακόµη  όµως και η ιστορική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Πεζών που παλεύει να µπει στο Άρθρο 99, για να έχει προστασία από τους πιστωτές της και να συνεχίσει να υπάρχει και να δραστηριοποιείται στο χώρο, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 53.000 ευρώ για το τρέχον έτος.

Η αντίστοιχη Ένωση της Ιεράπετρας θα πληρώσει 31.000 ευρώ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Σητείας 26.000 ευρώ και τέλος η Ένωση Μεραµβέλου Λασιθίου 26.000 ευρώ. 

Αβάσταχτες χρεώσεις έρχονται το 2017 λόγω συµπληρωµατικού φόρου χωραφιών

Αντιµέτωπες µε ακόµη µεγαλύτερες επιβαρύνσεις είναι βέβαιο πως θα βρεθούν οι οργανώσεις των αγροτών το 2017, όταν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο συµπληρωµατικός φόρος αγροτεµαχίων, βοσκότοπων και λοιπών εκτάσεων. Στη νέα µορφή του εντύπου και ειδικότερα στον πίνακα 2, όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίου και οικισµού εκτάσεις προστέθηκαν δύο ακόµα νέες στήλες, µε αύξοντα αριθµό 25 και 26, οι οποίες αφορούν στην Αρχική ή Ειδική Βασική Αξία (ΑΒΑ ή ΕΒΑ) κάθε εκτός σχεδίου έκτασης. Εκεί, θα εµφανιστεί ουσιαστικά η αντικειµενική αξία κάθε αγροτεµαχίου, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί και ο συµπληρωµατικός Ενιαίος Φόρος Ακινήτων τον επόµενο χρόνο.

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία