BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Σε λειτουργία το σύστημα της ΕΔΟΚ που «βλέπει» τις σφαγές

Ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) το πληροφορικό σύστημα, με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2017, τα στοιχεία σφαγών χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό και την παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης της υποχρεωτικής εισφοράς στα σφάγια υπέρ ΕΔΟΚ.

Σε λειτουργία το σύστημα της ΕΔΟΚ που «βλέπει» τις σφαγές

2
0

Όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση: «Πρωταρχικός στόχος της ΕΔΟΚ είναι η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών που προβλέπει το καταστατικό μας για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος στη χώρα μας».

Με την ίδια ανακοίνωση η ΕΔΟΚ καλεί τους εμπόρους/διακινητές «να συνδράμουν στην είσπραξη αυτών των εισφορών που κύριος στόχος τους είναι μέτρα για την σωτηρία και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και παραγωγής ελληνικού κρέατος προς όφελος όλων».

Καλεί επίσης «και τα σφαγεία να βοηθήσουν ενημερώνοντας παραγωγούς και εμπόρους για την ανάγκη συμμόρφωσης όλων, ως εθνική ανάγκη για την σωτηρία της ελληνικής παραγωγής, όπως άλλωστε έχουν καθήκον αλλά και συμφέρον, αφού το μέλλον τους εξαρτάται από τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα του κρέατος».

«Η ΕΔΟΚ αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα του τομέα του κρέατος στη χώρα μας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, την καταστροφική θέση της εγχώριας παραγωγής και την μη ομαλή λειτουργία της αγοράς εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και της έλλειψης διαβούλευσης και συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων.

Βασική μας επιδίωξη είναι η αναγνώριση και επίλυση χρόνιων βασικών προβλημάτων και παραλείψεων μέσω μόνιμης και θεσμοθετημένης επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους και της ΕΔΟΚ που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος», καταλήγει η σχετική της ανακοίνωση.

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος για την παρακολούθηση της υποχρεωτικής εισφοράς στα σφάγια υπέρ ΕΔΟΚ.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία το πληροφορικό σύστημα με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2017, τα στοιχεία σφαγών χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό και την παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης της υποχρεωτικής εισφοράς στα σφάγια υπέρ ΕΔΟΚ.

Η διαδικασία υπολογισμού, παρακράτησης από τους κτηνοτρόφους και απόδοσης της εισφοράς στην ΕΔΟΚ από τους εμπόρους/διακινητές έχει γίνει ήδη γνωστή από ανακοινώσεις της ΕΔΟΚ και του ΥΠΑΑΤ. Συγκεκριμένα, με την ΥΑ Αριθ. 866/56554 (ΦΕΚ/943/Β/2.05.2015) έχει κηρυχθεί δεσμευτική, δηλαδή υποχρεωτική, η Διεπαγγελματική Συμφωνία αριθ. 467/11-3-2015 της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, με την οποία προκύπτει εισφορά των παραγωγών υπέρ της Οργάνωσης με βάση το βάρος του σφάγιου ανά είδος αγροτικού ζώου, που επιβάλλεται επί όλων των ειδών κρεάτων (αιγοπρόβειου, βοοειδών, χοιρινών και πουλερικών) τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η εφαρμογή της Διεπαγγελματικής Συμφωνίας που αποφασίστηκε σύμφωνα με την Εθνκή Νομοθεσία και τους σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕ, θα δώσει στην ΕΔΟΚ τα απαραίτητα έσοδα για μια ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία του τομέα του κρέατος, στην ανάπτυξη του οποίου θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά και αποκλειστικά αναλαμβάνοντας δράσεις και προγράμματα που θα βελτιώσουν τη θέση όλων των εμπλεκόμενων στο τομέα του κρέατος και συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο αυτό η εισφορά υπέρ της ΕΔΟΚ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος προβολής του πρόβειου κρέατος ΜΕΕΤ ΤΗΕ LAMB τριετούς διάρκειας καθώς και των προγραμμάτων προβολής του χοιρινού και του κρέατος κοτόπουλου και των παρασκευασμάτων τους, στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, τα οποία κατατέθηκαν για έγκριση στην ΕΕ.

Η ΕΔΟΚ έχει αναπτύξει ένα πληροφορικό σύστημα που δέχεται στοιχεία σφαγών από το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, υπολογίζει τις αντίστοιχες εισφορές και παρακολουθεί τα ποσά που κατατίθενται περιοδικά υπέρ της ΕΔΟΚ από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενεργούν ως έμποροι/διακινητές, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο από το νόμο μηχανισμό είσπραξης. Οι αναφερόμενοι στη δεσμευτική απόφαση έμποροι/διακινητές θα ειδοποιούνται κατά διαστήματα σχετικά με τις εισφορές που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν αποδώσει.

Πρωταρχικός στόχος της ΕΔΟΚ είναι η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών που προβλέπει το καταστατικό μας για την ανάπτυξη του τομέα του κρέατος στη χώρα μας.

Καλούμε τους εμπόρους/διακινητές να συνδράμουν στην είσπραξη αυτών των εισφορών που κύριος στόχος τους είναι  μέτρα για την σωτηρία και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και παραγωγής ελληνικού κρέατος προς όφελος όλων.

Καλούμε επίσης και τα σφαγεία να βοηθήσουν ενημερώνοντας παραγωγούς και εμπόρους για την ανάγκη συμμόρφωσης όλων, ως εθνική ανάγκη για την σωτηρία της ελληνικής παραγωγής, όπως άλλωστε έχουν καθήκον αλλά και συμφέρον, αφού το μέλλον τους εξαρτάται από τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα του κρέατος.

Η ΕΔΟΚ αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα του τομέα του κρέατος στη χώρα μας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, την καταστροφική θέση της εγχώριας παραγωγής και την μη ομαλή λειτουργία της αγοράς εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και της έλλειψης διαβούλευσης και συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων.

Βασική μας επιδίωξη είναι η αναγνώριση και επίλυση χρόνιων βασικών προβλημάτων και παραλείψεων μέσω μόνιμης και θεσμοθετημένης επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους και της ΕΔΟΚ που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία