BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μικρές, ευέλικτες Ομάδες η συνταγή διαφοροποίησης

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 630o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου μαζί με την ειδική έκδοση του περιοδικού Fresher στα περίπτερα όλης της χώρας.

Μικρές, ευέλικτες Ομάδες η συνταγή διαφοροποίησης

3
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

Επικαιρότητα

• Κανένας ευχαριστημένος µε τις πληρωµές στα νέα Βιολογικά

• Με µικρά σχήµατα επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση της παραγωγής

Εμπορεύματα

• Ανεβάζουν στροφές οι Ναβαλίνες που έπιασαν τα 30 λεπτά στη Λακωνία

• Προσωρινές οι τωρινές πιέσεις στις τιµές παραγωγού έξτρα παρθένου

Editorial

Όλοι ευαγγελίζονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας, ως προϋπόθεση για τη διαµόρφωση ενός νέου παραγωγικού µοντέλου µε περισσότερη αντίληψη αγοράς και λιγότερο συντεχνιακό πνεύµα, λίγοι όµως εργάζονται µε προσήλωση στο συγκεκριµένο πεδίο δράσης.

Η εµπειρία δείχνει για µια ακόµη φορά ότι η καχυποψία απέναντι στο συνεργατισµό αλλά και η εκµετάλλευσή του πολλές φορές δια ίδιον όφελος δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει µόνο τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους άλλωστε έχουν «καεί» από ανάλογα εγχειρήµατα των τελευταίων δεκαετιών, εποµένως έχουν έναν σοβαρό λόγο να είναι διστακτικοί.

Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν τον τελευταίο καιρό και σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που διέπονται από τη λογική των ∆ιεπαγγελµατικών Οργανώσεων. Κι εδώ η ευθύνη δεν αφορά µόνο την πλευρά των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής αλλά περνάει και στους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας.  

Σύµφωνα µε το νοµοθέτη, «∆ιεπαγγελµατικές Οργανώσεις είναι νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισµένες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (κι αυτό έχει τη σηµασία του), που έχουν ως µέλη συλλογικούς φορείς των διάφορων οικονοµικών δραστηριοτήτων από όλα ή ορισµένα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του ίδιου προϊόντος. Σκοπός τους είναι η επεξεργασία πολιτικών, µε τη σύναψη διεπαγγελµατικών συµφωνιών, που γίνονται αποδεκτές από την πολιτεία, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των µελών τους, η βελτίωση της απόδοσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επίλυση συλλογικών προβληµάτων των µελών τους, εφόσον δεν αντιβαίνουν στη νοµοθεσία».

Μέχρι εδώ όλα καλά, στην πράξη όµως τα µέχρι στιγµής αποτελέσµατα είναι µάλλον απογοητευτικά. Εξαίρεση αποτελεί ίσως η διεπαγγελµατική του κρασιού (Ε∆ΟΑΟ), όπου, εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις σε επίπεδο στελεχών, όπως π.χ. ο Γιάννης Μπουτάρης, το γεγονός ότι στον συγκεκριµένο κλάδο αµπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί, κάποιες φορές ταυτίζονται, διευκόλυναν την κατάσταση. Στο ελαιόλαδο η διάρρηξη των σχέσεων ήρθε πολύ νωρίς, παρά τα πλουσιοπάροχα κοινοτικά κονδύλια που είχε να διαχειρισθεί η οργάνωση, στο κρέας η πρωτοβουλία µάλλον ταλαιπωρείται, στα πυρηνόκαρπα το ίδιο, ενώ στη Φέτα δεν έχει δώσει ακόµα ούτε τις υπογραφές. Από µονόπλευρες προσεγγίσεις διαπνέεται και η αναβίωση της διεπαγγελµατικής του βάµβακος, όπου το «έργο» είναι στα χέρια των εκκοκκιστών, χωρίς να έχει πείσει για το αδιάβλητο των στόχων. Ωστόσο, ο καιρός θα δείξει.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία