BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δεκαήμερο αγροτικών κινητοποίησεων τέλη Ιούνη

Σε εγρήγορση καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τον αγροτικό κόσμο.

1
0

Η πτώση των τιμών στο αγελαδινό-αιγοπρόβειο γάλα, οι απούλητες πατάτες της περσινής σεζόν, οι απλήρωτες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και το φορολογικό-ασφαλιστικό στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο εργατικό κέντρο Λάρισας, την Κυριακή 22 Απριλίου στο εργατικό κέντρο Λάρισας στην οποία συμφωνήθηκε η οργάνωση 10ήμερου αγωνιστικής πανελλαδικής δράσης στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη του 2018.

Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα τοπικά καταστήματα των εφοριών, του ΕΦΚΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, τραπεζών, σε τοπικές διοικητικές αρχές, (δήμοι, αντιπεριφέρειες, περιφέρειες), συγκεντρώσεις σε πόλεις και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Στην παρέμβαση του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας στάθηκε ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, όπου η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και στο κρέας έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση. Ανέφερε ότι στο πρόβειο γάλα η τιμή από το 1,02 ευρώ το κιλό έπεσε κάτω από τα 80 λεπτά (σε κάποιες περιοχές οι παραγωγοί πωλούν σε ακόμα και σε 67 λεπτά), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 72 λεπτά το κιλό. Ανάλογη μεγάλη πτώση της τιμής υπάρχει και στο αγελαδινό γάλα, που πουλιέται από τον παραγωγό στα 22 - 38 λεπτά το κιλό, (στην κατανάλωση φτάνει και στα 1,20 ευρώ το κιλό), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 28 λεπτά το κιλό. Σε εξευτελιστικές τιμές πουλιέται από τους κτηνοτρόφους και το κρέας, ενώ υπάρχει και  μεγάλο πρόβλημα διάθεσης.

Σημείωσε ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία επιτρέπει, αν δεν προωθεί κιόλας, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι εκβιάζουν τους παραγωγούς για συνεχώς χαμηλότερες τιμές, ώστε ν’ αυξάνουν τα κέρδη τους, καθώς και τις αθρόες και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, κυρίως από χώρες της ΕΕ. Και τόνισε ότι οι διεπαγγελματικές ενώσεις στο γάλα και στη φέτα, που η κυβέρνηση, αλλά και κάποιες Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων -όπως αυτή της Θεσσαλίας και άλλες - παρουσιάζουν σαν λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά  πρόκειται για μεγάλη απάτη σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Στην παρέμβασή του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επεσήμανε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, των απανωτών μνημονίων και γενικότερα των πολιτικών των κυβερνήσεων, στόχο έχουν την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονιστικού

Στις 22/04/2018 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο εργατικό κέντρο Λάρισας με τη συμμετοχή και νέων αγροτών από όλη την χώρα.

Τα προβλήματα που αναλύθηκαν και συζητήθηκαν έχουν να κάνουν αρχικά με την πτώση της τιμής γάλακτος, αγελαδινού και αιγοπρόβειου που σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται στο 20% από τις τιμές της προηγούμενης περιόδου. Επόμενο θέμα που απασχόλησε ήταν οι απούλητες πατάτες της προηγούμενης χρονιάς που μένουν αδιάθετες ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών. Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα του ΕΛΓΑ, όπως η αναγκαστική ασφάλιση όλης της αγροτικής εκμετάλλευσης που δηλώνεται     στο (-)20% ή (+)20% και οι απλήρωτες αποζημιώσεις του 2017 οι οποίες έχουν καταγραφεί, έχουν ελεγχθεί και έχουν βγει τα ποσά αποζημίωσης. Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα των νέων αγροτών που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φορολογικά και ασφαλιστικά δεν εμφανίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θέμα για το οποίο ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου αποστέλλει ερώτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και προς τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων των κομμάτων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε εγρήγορση και έτοιμους για διαμαρτυρία σε οτιδήποτε γίνεται για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στηρίζοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και μονοπωλιακών συμφερόντων.

Εκ μέρους

του ΔΣ  του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου

η πρόεδρος

Διαμάντω Κρητικού

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία