BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

«Μένεα πνέουν» αγρότες και κτηνοτρόφοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με τον ΕΛΓΑ

«Μένεα πνέουν» αγρότες και κτηνοτρόφοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με τον ΕΛΓΑ και δέκτης της οργής τους, έγινε προ ημερών και ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων, Κώστας Μπαγινέτας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή.

IMG-047e1c088c1885e70ae15c4a17694763-V

Λεωνίδας Λιάμης

12
0

Η έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών του νομού για τον ασφαλιστικό φορέα εκφράστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 16 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Αμυνταίου, όπου εξετάστηκαν προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και η μελλοντική του θέση στη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, που προοιωνίζεται δύσκολη και με προκλήσεις.

Απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ, ο οποίος είχε στο  πλευρό του και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού, Θεοδόση Αθανασά, ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων περιοχής Αμυνταίου «Ε-Ποιμένων», Χαράλαμπος Ματενίδης χαρακτήρισε τον ΕΛΓΑ ανεπαρκή και μη ανταποδοτικό για τους ασφαλισμένους του και ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ενώ ακόμη πιο σκληρή ήταν η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, η οποία έκανε λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία εκ μέρους του ασφαλιστικού φορέα.

«Ζητάμε το διαχωρισμό του ασφαλιστικού οργανισμού σε τμήμα ζωικής και φυτικής παραγωγής και να πάμε ακόμη και σε περιφερειακές δομές του φορέα, ώστε να υπάρχει πραγματική ανταποδοτικότητα, ειδάλλως να μας επιτραπεί στους παραγωγούς να ασφαλιζόμαστε προαιρετικά στον ΕΛΓΑ», ανέφερε ο κ. Ματενίδης.

Εξίσου καυστική ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας 551», Σάββα Κουρπαρασίδη, ο οποίος ανέφερε στον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ πως η περιφερειακή υπηρεσία του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη αρνείται να αναγνωρίσει τη ζημιά που έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα με οπωροφόρα της περιοχής από τον παγετό.

«Αν και έχουμε καταγεγραμμένη θερμοκρασία μείον 6 βαθμών Κελσίου στο μετεωρολογικό σταθμό του Κτήματος Άλφα, στις 16 Απριλίου, από τον ασφαλιστικό φορέα δεν αναγνωρίζουν ως αίτιο της καταστροφής τον παγετό», σημείωσε με αγανάκτηση ο κ. Κουρπαρασίδης. Παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία βάσει των οποίων στα συμπύρηνα ροδάκινα, που αποτελούν τη βασική δενδρώδη καλλιέργεια στην περιοχή, οι ζημίες στην ποικιλία Κατερίνα είναι της τάξης του 30%, στην πρώιμη Άνδρος επίσης 30%, στη όψιμη Άνδρος στο 80%, στην Evert στο 90% και στην Ε-45 σχεδόν στο 100%. Αν συνυπολογιστούν και οι ζημίες στα επιτραπέζια ροδάκινα, στα κεράσια και άλλες καλλιέργειες, η συνολική έκταση που έχει πληγεί από τον παγετό του Απριλίου ξεπερνά τα 15.000 στρέμματα, κατά τον κ. Κουρπαρασίδη και πιάνει όλα τα παράκτια χωριά της λίμνης Βεγορίτιδας, όπως και την περιοχή της Εορδαίας.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του νομού επανέθεσαν, παράλληλα, και το αίτημα να τους δοθεί μια βοήθεια από το καθεστώς deminimis για τις απώλειες που είχαν οι εκμεταλλεύσεις τους το Φεβρουάριο του 2019 όταν για περίπου 10 ημέρες είχαν καταγραφεί τοπικά ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες και για περίπου έναν μήνα μετά ολικός παγετός, που μεταφράζεται σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός μέρα – νύχτα.

«Την περίοδο εκείνη χάθηκαν πολλά νεογέννητα αρνιά και κατσίκια, η παραγωγή γάλακτος είχε καταγράψει σημαντική μείωση και τα κόστη είχαν αυξηθεί για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κοπάδια μας», επισήμανε ο Χαράλαμπος Ματενίδης και σημείωσε πως η δαπάνη για το υπουργείο δεν θα είναι μεγάλη, καθώς το αιγοπροβατοτροφικό κεφάλαιο του νομού δεν ξεπερνά συνολικά τα 130.00 ζώα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη, επίσης, το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, με τα παράπονα των κτηνοτρόφων να εστιάζουν στο ό,τι με το νέο χάρτη, άλλαξαν status σε σχέση με τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με συνέπεια να χαθούν χρήματα.

Αναφορικά με το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι παριστάμενοι κατέστησαν σαφές πως θα πρέπει να στηριχθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, τόσο με υποδομές σε αρδευτικά έργα και όχι μόνο, αλλά και στον τομέα της μεταποίησης με την παροχή έξτρα κινήτρων για την προσέλκυση και δημιουργία νέων μονάδων και να μην πέσει μόνο το βάρος στο να κατασκευαστούν ένα – δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα όπως συζητιέται, στα οποία θα απασχοληθούν μερικές εκατοντάδες άτομα μόνο.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Την προηγούμενη ημέρα, ο Κώστας Μπαγινέτας και ο Θεοδώσης Αθανασάς είχαν επαφές και στη Βέροια με βοοτρόφους αλλά και με εκπροσώπους παραγωγών από τον χώρο των πυρηνοκάρπων και συζητήθηκαν θέματα της αγοράς με αιχμή το ροδάκινο και τη δυνατότητα εισοδηματικής ενίσχυσης, για τη στήριξη των παραγωγών, καθώς οι τιμές εμφανίζουν και πάλι πτωτική πορεία και όπως επισημάνθηκε οι παραγωγοί είναι αδύνατον να αντέξουν μια ακόμη χρονιά, πουλώντας την παραγωγή τους κάτω του κόστους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία