BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται κρασί

Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου...

Χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται κρασί

2
0

Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την καλλιεργητική αλλά και την οινοποιητική διαδικασία.


Ας ξεκινήσουµε από τον µοναδικό αµπελώνα που δίνει τα κρασιά Kumeu River;
Το 75% των αµπελώνων από τους οποίους προέρχονται τα οινοποιήσιµα σταφύλια είναι ιδιόκτητοι και στο υπόλοιπο 25% έχουµε τον πρώτιστο ρόλο διαχείρισης. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες διαθέτουν αποκλειστικά διαµόρφωση λύρας, η οποία είναι ιδιαίτερα ακριβή κατά την αρχική εγκατάσταση αλλά στις δικές µας συνθήκες προσφέρει ιδανική φυλλική επιφάνεια για ισορροπηµένη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας καθώς και για την ωρίµανση των σταφυλιών. Οι αµπελώνες των συνεργατών µας διαθέτουν VSP διαµόρφωση σε στενές σειρές. Το κλάδεµα και η ετήσια διαµόρφωση και φροντίδα γίνονται αποκλειστικά χειρωνακτικά.

Κι όταν έρχεται ο τρύγος...
Με τα χέρια γίνεται και ο τρύγος καθώς εφαρµόζουµε πολλαπλά περάσµατα σε κάθε αµπέλι κατά τη συγκοµιδή. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουµε την απαιτούµενη ποιότητα σταφυλιών.
Στη συνέχεια πιέζουµε αποκλειστικά ολόκληρα τσαµπιά σε πνευµατικά πιεστήρια, δηµιουργώντας τις συνθήκες για την ευγενέστερη εκχύλιση ποιοτικού χυµού για την παραγωγή λευκών κρασιών. Ακολουθούµε στατική απολάσπωση αποκλειστικά υπό ψύξη για περίπου σε 12 ώρες κι έπειτα µεταφορά στα δοχεία ζύµωσης. Στο Pinot Noir, γίνεται αποβοστρύχωση, ελαφρά έκθλιψη και µεταφορά στα δοχεία ζύµωσης µε τους φλοιούς.

Συνέντευξη στον Λάζαρο Γατσέλο.


Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία