BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο

Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση.

Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο

7
0
Η κάνναβη αποτελεί ένα φυτό που αυτόµατα φέρνει στο µυαλό την εικόνα ενός περιθωριακού εφήβου που καπνίζει την απαγορευµένη ουσία µε τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Όµως, αυτό αλλάζει σιγά-σιγά κυρίως στην Αµερική, όπου έχει ξεκινήσει η νοµιµοποίηση της φαρµακευτικής και ψυχοτροπικής κάνναβης σε κάποιες πολιτείες, µε εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για µία αγορά µεγαλύτερη ακόµα και από... τα smartphones. Μάλιστα, η αγορά φαρµακευτικής και ψυχοτροπικής κάνναβης θα φτάσει τα 50 δισ. δολάρια το 2026 και η ζήτηση γι’ αυτά θα βαίνει συνεχώς αυξανόµενη, σύµφωνα µε το περιοδικό Forbes.
Ένα µικρό βήµα για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα -και µετά τη θεσµοθέτηση της καλλιέργειας της βιοµηχανικής κάνναβης- σε τροχιά νοµιµοποίησης της φαρµακευτικής µπήκε και η χώρα µας µε ΚΥΑ στις 30 Ιουνίου 2017. Tι σηµαίνει αυτό;
«Φαρµακευτική κάνναβη παράγεται και από τη Sativa (ποικιλίες µε THC κάτω του 0,2 και υψηλή περιεκτικότητα σε CBD), που ήδη καλλιεργείται νόµιµα και στη χώρα µας. Αυτό που περιµένουµε να γίνει το επόµενο διάστηµα, είναι να επιτραπεί η καλλιέργεια και ποικιλιών µε ποσοστά THC µεγαλύτερα του προαναφερθέντος ορίου»,  αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο Αργύρης Μουτζούρης, µέλος της οµάδας «Το Καννάβι».

Στήνουν χορό τα lobbie

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκλιάµης, πολιτικός επιστήµονας προειδοποιεί ότι: «Η νοµιµοποίηση αναφέρεται συγκεκριµένα σε σκευάσµατα αλλά όχι σε αποξηραµένα άνθη κάνναβης. Επιπλέον, µε την επιλογή των σκευασµάτων, προωθείται η εισαγωγή αυτών. Μεγάλη µάχη θα δώσουν τα lobbies για το ποιος θα προµηθεύει σκευάσµατα κάνναβης την ελληνική αγορά».  

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου και Γιώργου Κοντονή
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία