BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου

«Μεγάλωσα απολαµβάνοντας ωραίες µυρωδιές. Απέναντί µας το εργοστάσιο της Misko, που έφερνε τη µυρωδιά από το αλεύρι. ∆ίπλα µας ακριβώς ένα οινοποιείο και οινοπνευµατοποιείο. Και η έντονη οσµή της βύνης από τα καζάνια της Μάµος. Μεγαλώσαµε µέσα στο εργοστάσιο. Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν εµένα και τα αδέλφια µου να παίζουµε στο προαύλιο του εργοστασίου. Θυµάµαι το ωραιότερο φαγητό που τρώγαµε ήταν από τα συρφετάσια που έφερναν οι εργαζόµενοι», διηγείται ο Παναγής Μάµος σε µία εκ βαθέων εξοµολόγηση στο Αγρόκτηµα, όπου µίλησε για τις εµπειρίες και τη βαριά ιστορία που τον άνδρωσαν αλλά και για τα νέα σχέδια, καθώς η περίφηµη µπύρα της οικογένειας εδώ και µερικούς µήνες έχει επιστρέψει στα ποτήρια µας.

Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου

4
0
Οδηγός αυτής της επιστροφής η αρχή που ακολουθεί η οικογένεια από το 1876 µέχρι σήµερα. Ποια είναι αυτή; «Η µπύρα είναι ένα λαϊκό ποτό», τονίζει ο κ. Μάµος. «Μάθαµε λοιπόν να παράγουµε µία µπύρα υψηλών προδιαγραφών που µπορούν να απολαύσουν τόσο οι εύποροι, όσο και αυτοί που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα»
Η αναβίωση της περίφηµης µπύρας είναι για τον κ. Μάµο µία υποχρέωση: «Εγώ και τα αδέλφια µου είχαµε το χρέος να διασώσουµε την ιστορία των προγόνων µας, που πέρασαν πολύ δύσκολα. Μπορεί να λέµε ότι σήµερα περνάµε δύσκολα, αλλά σκεφτείτε ότι εκείνοι έζησαν τον πόλεµο».

Η ιστορία της οικογένειας Μάµου στη ζυθοποιία ξεκινά το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάµος, αµαξοποιός στο επάγγελµα, ίδρυσε το πρώτο ζυθοποιείο της οικογένειας στην Πάτρα. Ακολούθησαν δύο ακόµη, το πρώτο στο Κολωνάκι το 1898 και το δεύτερο στα Ιλίσια, το 1901. Τα χνάρια του πατέρα του ακολούθησε ο Πέτρος Μάµος, παππούς του Παναγή. «Ο παππούς µου υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωµατούχος ζυθοποιός, που σε ηλικία 28 ετών, ίδρυσε το 1908 το «Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάµου και Σία» µαζί µε τον µεγάλο σταφιδεµπορικό – τραπεζικό οίκο Άµβουργερ», αναφέρει ο κ. Μάµος.
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία