BACK TO
TOP
Agrenda

Τα μικρά τρακτέρ δείχνει να προτιμά η αγορά

Μεγάλο ενδιαφέρον και άνοδο στο ρυθµό ανάπτυξης της αγοράς µικρών τρακτέρ ισχύος από 20 έως 40 ίππων διαφαίνεται από την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο έγκριτος οργανισµός ερευνών Research And Markets.

2-Trakter-Texnologia

Βασίλης Σοφός

625
0

Τα ίδια θετικά στοιχεία βλέπουν και οι µεγάλοι κατασκευαστές τρακτέρ που διακρίνουν µια καθαρή αύξηση στη ζήτηση ποιοτικών τρακτέρ της µικρής κατηγορίας µε σύγχρονα χαρακτηριστικά και πολλαπλά οφέλη σε εκµεταλλεύσεις µε λίγα στρέµµατα, όπως αυτές που έχει άλλωστε και η χώρα µας.  Η µεγάλη αυτή ανταπόκριση, όπως είναι προφανές, ωθεί και θα συνεχίσει να ωθεί ολοένα και περισσότερες κατασκευαστικές σε περαιτέρω εξέλιξη αυτών των τρακτέρ. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το µικρό τρικύλινδρο της Kubota D1803-M-E2 µε τους 36,6 ίππους.

Από στοιχεία που εξάγονται µέσα από τη µακροσκελή έρευνα προκύπτει φυσικά ότι υπάρχει µια σηµαντική κινητικότητα στο χώρο των µικροκαλλιεργητών και µάλιστα ενδιαφέρον για εκσυγχρονισµό των µηχανηµάτων που χρησιµοποιούν καθηµερινά στα χωράφια. Παρ΄όλα αυτά, ένας επιπλέον λόγος που εξηγεί αυτή την αύξηση στη αγορά των µικρών τρακτέρ είναι και το γεγονός ότι σε αυτή τη κλίµακα οι τιµές είναι αρκετά συµφέρουσες για να επενδύσει κανείς.

∆εν παύουν όµως αυτά τα µικρά να προσφέρουν χαρακτηριστικά που βγάζουν ασπροπρόσωπο τον αγρότη, ειδικά αν αυτός προσαρµόσει επάνω και τα παρελκόµενα που χρειάζεται. Τα εξαρτήµατα αυτά θεωρούνται άλλη µια επένδυση µε την έννοια του ότι εξοικονοµούν ουσιαστικά χρήµατα από τους µισθούς των εργατών που θα έδινε ο παραγωγός σε άλλη περίπτωση.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει η έρευνα, η καλλιεργήσιµη γη σε Ευρώπη και Αµερική επεκτείνεται, µε τους ανθρώπους να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην αξιοποίησή της, όντας την ίδια στιγµή και αυτός ένας λόγος που απαντά στην αύξηση της αγοράς τέτοιων µηχανηµάτων.

Αργά ή γρήγορα, κολοσσοί κατασκευής τρακτέρ όπως είναι οι όµιλοι AGCO CNH Industrial και Deere & Company, Mahindra & Mahindra, θα δούµε να εστιάζουν ακόµη περισσότερο στα µικρά τρακτέρ τους αν δεν το έχουν κάνει ακόµη. Αυτό θα δώσει τροφή για σκέψη αλλά και τόνωση του ανταγωνισµού φυσικά, αφού ήδη το τοπίο διαµορφώνεται κάπως έτσι. Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσµατα στα οποία καταλήγει η έρευνα σχετικά µε την αγορά γεωργικών εργαλείων που αντικαθιστούν πολλές χειρονακτικές εργασίες των καλλιεργητών σε αναπτυσσόµενες χώρες. Ζωντανό παράδειγµα οι µικρές αλωνιστικές µηχανές οι οποίες διευκολύνουν την εργασία και αποτρέπουν πιθανές απώλειες σοδειάς.


Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία