BACK TO
TOP
Agrenda

Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις, σταθεροποίηση τιμών σιτηρών

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι βροχοπτώσεις ήταν κατά κύριο λόγο ευεργετικές για τα σκληρά σιτάρια και µόνο σε µεµονωµένες περιπτώσεις προκάλεσαν προβλήµατα.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

198
0

Οι τιµές εξαγωγής κυµαίνονται από 300-310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα ποιότητας, ενώ για τη νέα σοδειά ακόµα δεν κυκλοφορεί κάτι επίσηµο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πραγµατική κατάσταση της σοδειάς στην Ιταλία και όχι φυσικά από καταστροφολογίες πριν τον αλωνισµό.

Στα σκληρά σιτάρια, δεν σηµειώθηκαν µεταβολές  στη νέα λίστα τιµών της Φότζια. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα επίπεδα των 325-330 ευρώ ο τόνος. Παράλληλα, αναµένονται τα αποτελέσµατα του νέου διαγωνισµού αγοράς σκληρού σίτου από την Αλγερία.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι τιµές δηµητριακών επιτέλους ανέκαµψαν δυνατά στην αρχή της εβδοµάδας ως αποτέλεσµα των καιρικών ανησυχιών στο βόρειο ηµισφαίριο και τις επιπλοκές που µπορεί να φέρουν σε µεγάλες σοδειές. Ειδικότερα είχαµε ένα ανοδικό ξέσπασµα στις τιµές µαλακού σίτου. Για τα σιτάρια, η κατάσταση των βασικών σοδειών στο βόρειο ηµισφαίριο (Ρωσία, Ευρώπη και ΗΠΑ) δεν είναι υποσχόµενη λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, η εξασθένιση του δολαρίου στήριξε την ανοδική αντίδραση, µε αποτέλεσµα οι τιµές να πιάσουν τα υψηλά επίπεδα διµήνου. Στη Γαλλία,  τέλος, επίσης είχαµε άνοδο µε τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου να φτάνουν τα 223 ευρώ ο τόνος. Βέβαια το ισχυρότερο ευρώ έθεσε όρια στην ανοδική πορεία των τιµών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία