BACK TO
TOP
Agrenda

Ο ρισκαδόρος trader και το κανόνι με τις συνέπειες στην αγορά λιπασμάτων

Πρωτοφανή τρικυµία που ενδεχοµένως να προκαλέσει και «ναυάγια», δηµιουργεί εδώ και µέρες στην εγχώρια αγορά λιπασµάτων ο απόηχος από τη διακύµανση των τιµών την τελευταία τριετία και κύρια η ραγδαία υποχώρηση της αγοράς τον τελευταίο χρόνο.

10-11_88

Γιάννης Πανάγος

3327
0

Ο ρισκαδόρος trader και το μεγάλο κανόνι με τις αλυσιδωτές συνέπειες στην ντόπια αγορά λιπασμάτων    

Ήδη οι πληροφορίες θέλουν να αποτιµάται αυτές τις µέρες η έκταση της ζηµιάς που έχει προκαλέσει η «αθέτηση συµφωνιών» από γνωστή εγχώρια εταιρεία trading (πρώτων υλών) η οποία µάλιστα λειτουργούσε ως αντιπρόσωπος (agency) σε καταξιωµένο διεθνή όµιλο µε το ίδιο αντικείµενο.

Οι µέχρι τώρα πληροφορίες, καθώς το θέµα άρχισε να κυκλοφορεί στους κύκλους των εταιρειών λιπασµάτων εδώ και δύο εβδοµάδες, φέρει την εν λόγω εταιρεία trading να έχει αθετήσει συµφωνίες ύψους άνω των 17 εκατ. ευρώ, µε αλυσιδωτές συνέπειες σε όλη την αγορά. Το βάρος αυτής της αθέτησης βαραίνει άµεσα µια δεκάδα επιχειρήσεων µε ισχυρή παρουσία στην παραγωγή λιπασµάτων, ενώ οι προεκτάσεις είναι δύσκολο να εκτιµηθούν. Μάλιστα, το φορτίο που επωµίζονται κάποιες εταιρείες παραγωγής λιπασµάτων µοιάζει να είναι δυσβάστακτο, πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι δύσκολα θα «αφοµοιωθεί» στο ευρύτερο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους.

Όσο κι αν το πρόβληµα φαίνεται να ξεκινάει από τα µεγάλα σκαµπανεβάσµατα της αγοράς λιπασµάτων και πρώτων υλών που ανάγκασε πολλούς παραγωγούς (λιπασµάτων) να αναζητήσουν «παράπλευρες λύσεις», προκειµένου να βρουν τις αναγκαίες ποσότητες πρώτων υλών και να καλύψουν τις παραγωγικές τους ανάγκες, ο ρόλος  κάποιων προσώπων στο συγκεκριµένο θέµα, αποδεικνύεται καθοριστικός. 

Πιο συγκεκριµένα, αυτών των ειδικών συνθηκών, επιδίωξε να επωφεληθεί, ιθύνων νους της προαναφερθείσας εγχώριας εταιρείας trading.
Καθώς φαίνεται, µε το βάρος που έδινε στο εν λόγω «πρακτορείο» η συνεργασία µε καταξιωµένο διεθνή όµιλο, ο εν λόγω trader επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι εµπορικών συναλλαγών υψηλού ρίσκου. Αυτό ήταν που προκάλεσε σύντοµα τα πρώτα οικονοµικά ανοίγµατα. Στην συνέχεια, η ανάγκη να κλείσουν αυτές οι «τρύπες», έφερε συνειδητές επιλογές αµφιβόλου νοµιµότητας και περαιτέρω ανάληψη εµπορικών κινδύνων µε όλα τα δυσµενή επακόλουθα. Τις τελευταίες µέρες αποκαλύπτονται µια µετά την άλλη οι αθετήσεις συµφωνιών σε βάρος ανυποψίαστων «πελατών» της εγχώριας αγοράς λιπασµάτων, ορισµένοι εκ των οποίων έχουν βρεθεί στην κυριολεξία µε την πλάτη στον τοίχο.

Η κατάσταση µοιάζει ανεξέλεγκτη εδώ και µέρες, καθώς χάνονται οριστικά µεγάλες παραγγελίες (καράβια µε πρώτες ύλες), ενώ γίνονται και απανωτά σφραγίσµατα επιταγών. Η καταιγίδα τείνει να συµπαρασύρει σε ανυπέρβλητες δυσκολίες όχι µόνο τους άµεσα εµπλεκόµενους αλλά έναν ευρύτερο κύκλο επιχειρήσεων και προσώπων που ασκούν δραστηριότητα ή συναλλάσσονται µε τον κλάδο των λιπασµάτων.

Μεγάλο ρίσκο και ακατάσχετη αιµορραγία

Να αναφερθεί επιπρόσθετα ότι ο πρωταγωνιστής trader και κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την κακή πορεία που πήραν τα πράγµατα, εκτός από γνωστό όνοµα στις τάξεις των λιπασµατάδων, έχει καλές διασυνδέσεις µε αξιόπιστους οικονοµικούς παράγοντες.
Φέρεται να συνεργάζεται µάλιστα στενά (πιθανότατα και µετοχικά), σε συγκεκριµένα επιχειρηµατικά projects, µε µέλη γνωστών επιχειρηµατικών οικογενειών και ανθρώπους µε αδιαµφισβήτητη οικονοµική επιφάνεια. Εικάζεται µάλιστα ότι κάποιες από αυτές τις επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες αποτέλεσαν αφορµή «οικονοµικής αιµορραγίας» η οποία επιδιώχθηκε να καλυφθεί µέσω της ανάληψης περαιτέρω ρίσκου στα λιπάσµατα. Αποδεικνύεται ότι στην προκειµένη περίπτωση το ρίσκο δεν βγήκε, επιτείνοντας το πρόβληµα ρευστότητας στο σχήµα του trading µε τα γνωστά επακόλουθα.     

Ολοκλήρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία