BACK TO
TOP
Γνώμες

Τα χρόνια της ζωής είναι τα χρόνια του αγώνα

Ο δρόμος για να φθάσει ένα κρασί στο ποτήρι μας πολύ συχνά μοιάζει με Μαραθώνιο. Η αναζήτηση της τοποθεσίας όπου θα εγκατασταθεί το αμπέλι, η επιλογή των ποικιλιών γύρω από τις οποίες θα εξελιχθεί η παραγωγική προσπάθεια, η αδιάκοπη καλλιεργητική φροντίδα, οι αγωνίες του καιρού, η στιγμή του τρύγου.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

0
0

Και μετά, η θραύση, ο διαχωρισμός του χυμού, η κατεργασία του μούστου, η διαδικασία της ζύμωσης, οι μεταγγίσεις, η παλαίωση, η εμφιάλωση.

Καλό επίσης είναι να μην υποτιμηθούν οι τεχνικές του branding, η φροντίδα της ετικέτας, η αναζήτηση του δικτύου διακίνησης, ο αγώνας για την προσέγγιση νέων αγορών, κι ακόμα, η γνωριμία και η διαμόρφωση μιας καλής σχέσης με τους πελάτες. 

Για να δανειστούμε μια προσέγγιση του Μάρκ Μάνσον, ενός αστέρα blogger με περισσότερους από δύο εκατομμύρια αναγνώστες, μακροπρόθεσμα η ολοκλήρωση ενός Μαραθωνίου μας κάνει πιο ευτυχισμένους από την κατανάλωση μιας σοκολατένιας τούρτας.

 Η ανατροφή ενός παιδιού μας κάνει ευτυχέστερους από ένα βιντεοπαιχνίδι. Το ξεκίνημα μιας μικρής επιχείρησης μαζί με φίλους, έστω κι αν παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, μας κάνει ευτυχέστερους από την αγορά ενός καινούργιου υπολογιστή. 

Στην πρώτη κατηγορία οι δραστηριότητες είναι στρεσογόνες, κουραστικές και συχνά δυσάρεστες. Επίσης, απαιτούν να υπομένουμε το ένα πρόβλημα μετά το άλλο. 

Εντούτοις, είναι κάποιες από τις πιο ουσιώδεις στιγμές και τα πιο χαρούμενα πράγματα που πρόκειται να κάνουμε ποτέ. Εμπεριέχουν πόνο, αγώνα, ακόμα και οργή και απελπισία, όταν όμως τα ολοκληρώσουμε, μπορούμε να τα αναπολούμε και να βουρκώνουμε, καθώς θα μιλάμε γι’ αυτά στα εγγόνια μας.

 Όπως είπε κάποτε ο Φρόιντ, «Κάποια μέρα θα αναπολείτε τα χρόνια του αγώνα και θα σας φαίνονται τα ομορφότερα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι παραπάνω αξίες -απόλαυση, υλική επιτυχία, το να έχεις πάντα δίκιο και το να βλέπεις τα πάντα θετικά- δεν είναι κατάλληλα ιδανικά για τη ζωή κάποιου. 

Μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, δεν είναι επιτυχημένες, δεν αναγνωρίζονται, δεν είναι θετικές. Το ζήτημα είναι να βρούμε κάποιες καλές αξίες και μέτρα και τότε η απόλαυση και η επιτυχία θα επέλθουν φυσιολογικά, ως αποτέλεσμα. 

Τα πράγματα αυτά είναι παρενέργειες των καλών αξιών. Από μόνα τους, είναι μόνο κενές στιγμές ευφορίας. 


*Εκδότης-Διευθυντής Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία