BACK TO
TOP
Γνώμες

Ευελιξία και καινοτοµία τα εφόδια της μπύρας

Τα σπουδαιότερα εφόδια της µπύρας για το µέλλον είναι η ευελιξία του σύγχρονου και η καινοτοµία του κλασικού. Πραγµατικά έχει χυθεί πολύ µελάνι τα τελευταία τρία χρόνια σχετικά µε τη χρήση κάνναβης στη ζυθοποιία. Πολλοί µάλιστα επίδοξοι χρυσοθήρες ανά τον κόσµο έσπευσαν να επενδύσουν, να αλλάξουν ή και να κατευθύνουν στρατηγικές επενδύσεων εκατοµµυρίων θεωρώντας πως θα έχουν αποκλειστικό δικαίωµα χρήσης στο επόµενο ιερό δισκοπότηρο του παγκόσµιου εµπορίου ζύθου.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

0
0

Αυθόρµητη, απρόβλεπτη κι απείθαρχη η ζωή δεν υποτάσσεται και δεν υποκλίνεται στα ανθρώπινα σχέδια. Αντίθετα καραδοκεί φορώντας το αέναο χαµόγελο ενός κλόουν. 

Αυτό που µπορούν να καταλάβουν µόνο τα παιδιά, µικρά και µεγάλα.Έτσι πριν από περίπου ένα µήνα δηµοσιεύτηκαν τα άκρως σηµαντικά κι απρόσµενα αποτελέσµατα µιας επιστηµονικής έρευνας, που αναµένεται να φέρει σταδιακά τα πάνω κάτω στις σχέσεις ζύθου και κάνναβης.

Επιστήµονες κατάφεραν να χρησιµοποιήσουν κάποιο από τα στελέχη των σακχαροµυκήτων που έχουν συνδέσει την ύπαρξη και τη µεταβολική τους δραστηριότητα µε τη ζύµωση αλκοολούχων ποτών εδώ και χιλιάδες χρόνια, Saccharomyces cerevisiae, για την παραγωγή κανναβιδοειδών. Πιο συγκεκριµένα η εν λόγω επιστηµονική οµάδα κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο µε τον οποίο ένα ή και περισσότερα στελέχη µπορούν να µετατρέψουν το σάκχαρο γαλακτόζη σε ψυχότροπο κανναβιδοειδές και συγκεκριµένα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Σε αυτό το σηµείο αξίζει να αναφερθεί, για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, πως η τετραϋδροκανναβινόλη είναι η κύρια ενεργή ψυχότροπη ουσία στην κάνναβη σατίβα. Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά όπου η οµάδα του συνθετικού βιολόγου από το πανεπιστήµιο της Καλιφόρνια Berkeley, Jay Keasling, παρουσιάζει ευρευνητικά ευρήµατα γύρω απο τη βιοµετατροπή σακχάρων σε κανναβιδοειδή, απλά το τελευταίο είναι το πρώτο ολοκληρωµένο.

Όπως περιγράφει ο ίδιος ο κ. Keasling «σε ένα επόµενο κι όχι µακρινό στάδιο θα είναι δυνατή η παραγωγή µπύρας µε THC δίχως να υπάρχει η ανάγκη για την ύπαρξη και την καλλιέργεια του φυτού».

Εδώ πιθανά να κρύβεται και το κλειδί της εκτεταµένης εφαρµογής ή όχι της ανατρεπτικής ανακάλυψης. Ακόµα και να µη συµφωνεί κάποιος µε τη χρήση κάνναβης και παραγώγων της στη ζυθοποίηση, µπορεί άραγε να συµφωνήσει µε την παύση καλλιέργειας του φυτού για χάρη των επιτευγµάτων της γενετικής τροποποίησης;  

*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία