BACK TO
TOP
Γνώμες

Το ενεργειακό φιάσκο στην ΕΕ

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φτάνει στο αποκορύφωµά του. Πριν από λίγες µέρες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι κλείνει επ’ αόριστον τον Nord Stream. Ακολούθησε η απειλή του Πούτιν πως οι στρόφιγγες θα παραµείνουν κλειστές εωσότου η ∆ύση άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα.

dan-runkevicius_2

Νταν Γιανκεβίτσιους

191
0

του Νταν Ρουνκεβίτσιους*

Οι ειδήσεις αυτές εκτόξευσαν και πάλι τις ενεργειακές τιµές. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) επέστρεψε κοντά στο ιστορικό υψηλό του µε ράλι 35%, µε την τιµή του να είναι 6πλάσια σε σύγκριση µε δύο χρόνια πριν.  Τα νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση. Ακόµη και πριν από την τελευταία αύξηση, οι λογαριασµοί ενέργειας στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν σε σύγκριση µε το 2021. Και οι Βρετανοί –που πληρώνουν το ακριβότερο τίµηµα– βλέπουν τους λογαριασµούς ενέργειας να τριπλασιάζονται.

Στο µεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκρίνει έκτακτες δαπάνες ύψους 375 δισ. δολαρίων για να αντιµετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Μόνο το Ηνωµένο Βασίλειο σχεδιάζει να δαπανήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 150 δισ. δολαρίων µέσα στους επόµενους 18 µήνες. Το ποσό αυτό ισοδυναµεί µε ένα πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για µια οικονοµία του µεγέθους των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη εισάγει πάνω από τα 2/3 της ενέργειάς της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία – το 40% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται µέσω του Nord Stream. Η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ µεγάλη από τη Μόσχα. Το Κρεµλίνο παίζει µε την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης προκειµένου να εκβιάσει τη ∆ύση και να άρει τις κυρώσεις. […]

∆εν µπορεί η Ευρώπη να προµηθεύεται αέριο από αλλού; Μπορεί, αλλά είναι αδύνατο να το κάνει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, επειδή η εναλλακτική λύση είναι η µεταφορά υγροποιηµένου φυσικού αερίου µέσω τερµατικών σταθµών LNG, για την οποία απαιτούνται εντελώς διαφορετικές υποδοµές. Η διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream δεν ήταν και έκπληξη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προετοιµάζονταν εδώ και µήνες. Από τις αρχές του καλοκαιριού, η Ευρώπη εφαρµόζει την εθελοντική µείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ενισχύει τα αποθέµατά της ενόψει χειµώνα.[…] Αυτό το ενεργειακό φιάσκο θα µπορούσε να «γονατίσει» την ευρωπαϊκή βιοµηχανία. Το χειρότερο είναι πως ακόµη και το δηµοσιονοµικό πακέτο των 375 δισ. δολαρίων, που έχει εγκρίνει η Ευρώπη, µπορεί να µην τη σώσει. Αφού δεν µπορείς να αγοράσεις φυσικό αέριο που δεν υπάρχει.

*Αρθρογράφου Forbes

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία