BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Αλέξης Μπακούρος: Υπηρέτης πολλών αφεντάδων

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, πώς, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Μπακούρος, βρέθηκε ως «ειδικός σύµβουλος» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και µάλιστα δίπλα στον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου. Η απορία πηγάζει από το γεγονός ότι πολιτογραφείται βέρος Πασόκος και συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν θητεύσει επί µακρόν στην αυλή του Κώστα Σηµίτη.

Αλέξης Μπακούρος: Υπηρέτης πολλών αφεντάδων

0
0
Ο λόγος που η στήλη ασχολείται µε την περίπτωση Μπακούρου, αιτιολογείται από το γεγονός ότι είναι ο άνθρωπος που έχει συντάξει τους δύο τελευταίους νόµους (4015/2011 και 4384/2016) για τους συνεταιρισµούς και ως εκ τούτου έχει επηρεάσει σε πολύ µεγάλο βαθµό τις εξελίξεις στο συνεταιριστικό χώρο. Αν δούµε την περίπτωσή του σε βάθος χρόνου, ο Αλέξης Μπακούρος, είχε µια κάποια συµµετοχή στις διοικήσεις της ΚΥΔΕΠ, που χρεώνονται την πορεία διάλυσής της στο δεύτερο µισό της δεκαετίας του ‘80. Ακόµα, ηγήθηκε για χρόνια της διοίκησης της ΣΥΝΕΛ, η οποία, επίσης επί των ηµερών του, οδηγήθηκε στην εκκαθάριση.

Τα τελευταία χρόνια, θα µπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο ενορχηστρωτής σειράς αποφάσεων και επιλογών που επίσπευσαν το τέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και καλλιεργούν µεθοδικά την ασάφεια, υπονοµεύοντας κάθε συλλογική προσπάθεια στον αγροτικό χώρο

Σηµασία έχει ότι ποτέ στο παρελθόν, µια νέα και µάλιστα χωρίς προηγούµενη συµµετοχή στη νοµή της εξουσίας κυβέρνηση δεν ανέθεσε στον ίδιο «συντάκτη» την αντικατάσταση ενός νόµου, όπως ήταν εν προκειµένω ο 4015/11 από έναν παραπλήσιο όπως είναι ο 4387/16. Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ο πρώτος απέτυχε τόσο στη σύλληψη, όσο και στην εφαρµογή και το µόνο στο οποίο συνέβαλε, ήταν, η ταχύτερη απαξίωση των συνεταιρισµών.

Ανάλογα κρίνονται πάντως και οι µέχρι στιγµής επιδράσεις του δεύτερου (4387/16), στον οποίο όλο και προστίθενται κάποιες τροπολογίες που µάλλον κάνουν τα πράγµατα χειρότερα. Τελευταία, η θολή ρύθµιση για τη δοµή και τον τρόπο συγκρότησης της τριτοβάθµιας συνεταιριστικής οργάνωσης που θα κληθεί να αντικαταστήσει την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σαν απάντηση στην αρχική απορία, δηλαδή του πώς βρέθηκε ο Μπακούρος σύµβουλος του Αποστόλου, πέραν των όποιων συγκυριακών προσεγγίσεων, θα µπορούσε να δει κανείς τον ρόλο του προποµπού στο παλιό φλερτ του Σκανδαλίδη µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ωστόσο διεκόπη αιφνιδίως, µετά από άνωθεν παρεµβάσεις. Το θέµα είναι ότι µ’ αυτά και µ’ αυτά ο Μπακούρος παραµένει εκεί, υπηρέτης πολλών αφεντάδων και το κακό που γίνεται στην οργάνωση του αγροτικού χώρου καθίσταται χρόνο µε το χρόνο ανυπολόγιστο
BIOΓΡΑΦΙΚΟΠτυχιούχος του Πανεπιστηµίου Πειραιά, µε καταγωγή από το νοµό Μεσσηνίας ο Αλέξης Μπακούρος είναι σήµερα ειδικός σύµβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Αποστόλου. Η προηγούµενη θητεία του στο υπουργείο ήταν επί Κώστα Σκανδαλίδη, όπου αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συντάκτες του νόµου 4015 για τους συνεταιρισµούς. ∆ιετέλεσε αντιπρόεδρος του οργανισµού Αντασφάλισης και Συντονισµού ΟΑΣΙΣ και πρόεδρος της ΣΥΝΕΛ, ενώ συµµετείχε στις διοικήσεις της ΚΥ∆ΕΠ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία