BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Παύλος Δελατόλας: Όλο υαλώδη και πρωτεΐνη

Για την εγχώρια αγορά σιτηρών ο Παύλος ∆ελατόλας είναι πάνω κάτω ό,τι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης για τα πετρέλαια. Γεννηµένος το 1950, ηγείται εδώ και χρόνια της οικογενειακής επιχείρησης ∆ηµητριακή Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εµπορία δηµητριακών και θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει δει όλο το έργο των ανακατατάξεων που έχουν λάβει χώρα στη συγκεκριµένη αγορά.

Παύλος Δελατόλας: Όλο υαλώδη και πρωτεΐνη

2
0

Άλλωστε, παρέλαβε το τιµόνι της εν λόγω επιχείρησης όταν µεσουρανούσε στο συγκεκριµένο κλάδο η συνεταιριστική ΚΥ∆ΕΠ, διεύρυνε την παρουσία του στο χώρο ακόµα και όταν η υπόθεση της συγκέντρωσης των σιτηρών πέρασε στις µεγάλες Ενώσεις, ενώ παραµένει κυρίαρχη δύναµη µέχρι σήµερα, διατηρώντας κατά βάση τον εξαγωγικό προσανατολισµό (εκτός από λίγες εισαγωγές µαλακού σίτου).

Στα χρόνια που πέρασαν, πολλοί από τους συναδέλφους του, συναγωνιστές και ανταγωνιστές, είτε χρεοκόπησαν είτε άλλαξαν πεδίο δραστηριότητας. Η ∆ηµητριακή παρέµεινε σταθερή στην ενασχόληση µε το εµπόριο των δηµητριακών.

∆εν φηµίζεται για την απλοχεριά έναντι των παραγωγών και των οργανώσεών τους, δεν έχει όµως αφήσει και κανέναν απλήρωτο.

Με καλές διεθνείς διασυνδέσεις, άλλωστε έχει διατελέσει και πρόεδρος της COCERAL, o Παύλος ∆ελατόλας αποφεύγει τα µεγάλα ρίσκα, δείχνει µεγάλο σεβασµό στα σήµατα και τις αναλύσεις της αγοράς και προτιµάει να χάσει δουλειές από το να µην µπορεί να τις υποστηρίξει µε συνέπεια.

Στην αντίπερα όχθη θα µπορούσε να δει κανείς τον Ιταλό Καζίλο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πιο επιθετικό ταµπεραµέντο, επιχειρεί συχνά να διαµορφώσει ο ίδιος τις συνθήκες της αγοράς και εκδηλώνει κάποιες φορές αδυναµία στις «δεύτερες ποιότητες», καλύπτοντας ανάλογες ανάγκες της ευρύτερης µεσογειακής αγοράς.

Από ‘κει και πέρα και µε δεδοµένη την αποχώρηση των συνεταιρισµών από το παιχνίδι, ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η µετακίνηση των «βαµβακάδων», δηλαδή Μάρκου-Καραγιώργου, (καθώς κλείνει ο κύκλος για τους αδελφούς Σκλαπάνη), στο εµπόριο των δηµητριακών, µε την παρουσία τους στις µεγάλες πεδιάδες να µην είναι πλέον ευκαταφρόνητη.

∆ιαφοροποιηµένος είναι ο ρόλος που διαδραµατίζουν αυτά τα χρόνια στην αγορά του σκληρού σίτου και οι δύο µεγάλες µακαρονοβιοµηχανίες Barilla και Μέλισσα. Μέσα από την πολιτική της συµβολαιακής γεωργίας, την οποία αναπτύσσουν, από µεγάλους πελάτες των εµπορικών επιχειρήσεων του κλάδου, έχουν µετατραπεί σε ανταγωνιστές τους  κατά κάποιο τρόπο. Συνάπτοντας απευθείας συµβάσεις µε τους παραγωγούς, επηρεάζουν σε κάποιο βαθµό και τα επίπεδα των τιµών παραγωγού, παρά την θρησκευτική προσήλωση µε την οποία παρακολουθούν τη διεθνή αγορά.

 

Βιογραφικό

O Παύλος ∆ελατόλας γεννήθηκε το 1950 και ξεκίνησε την καριέρα του µε ναυλώσεις εµπορευµάτων στο Αµβούργο. Σήµερα ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης ∆ηµητριακή A.E., ενώ από τον Μάιο του 2013 και για δύο χρόνια ήταν πρόεδρος της COCERAL (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Σιτηρά). Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών του συλλογικού οργάνου εξαγωγέων σιτηρών (ΣΕΕ∆ΥΖ) και υπήρξε ιδρυτικό µέλος και στέλεχος του κόµµατος των Ταύρων στο πλευρό του Στέφανου Μάνου. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στα µέσα της δεκαετίας του 1930 και ασχολήθηκε αρχικά µε το εµπόριο βάµβακος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία