BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Εδώ, άλλοι παράγουν και άλλοι παίρνουν τις επιδοτήσεις

Την αγωνία του για το µέλλον του αγροτικού κλάδου αλλά και το θυµό του για τους χειρισµούς της κυβέρνησης, εκφράζει από το µπλόκο του Μελισσίου, ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισµού Γαλατάδων, Νίκος ∆ιδασκάλου. ∆ηλώνει στην Agrenda ότι οι αλλαγές στο φορολογικό νοµοσχέδιο ελάχιστα βελτιώνουν τα πράγµατα, ενώ θεωρεί ότι οι αγρότες δεν έχουν εναλλακτική από το να ασκήσουν µεγαλύτερη πίεση για να σώσουν ότι µπορεί να σωθεί. Πιστεύει ωστόσο, ότι η ελληνική γη µπορεί να θρέψει τους ανθρώπους της και να προσφέρει αξιοπρεπές εισόδηµα αν υπάρξει επικοδοµητική σχέση µε την πολιτεία, ενώ καλεί τους νέους αγρότες παρά τις δυσκολίες να µην εγκαταλείψουν τη γεωργία.

Εδώ, άλλοι παράγουν και άλλοι παίρνουν τις επιδοτήσεις

1
0
Ποια είναι η γνώµη σας για τα διορθωτικά µέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;Μία απόλυτη κοροϊδία. ∆εν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό στο φορολογικό νοµοσχέδιο. Όλα αυτά που µας είχαν πει, ήταν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισµα. Τα όρια που έχουµε θέσει (20.000 ευρώ αφορολόγητο, και βιβλία πάνω από 40.000 ευρώ) είναι τα µίνιµουµ όρια για την επιβίωση των αγροτών σήµερα. Η αλλαγή από τα 10 στα 15.000 ευρώ δεν αλλάζει κάτι, άλλωστε δεν ικανοποιήθηκαν και τα υπόλοιπα αιτήµατα που έχουµε θέσει, όπως τα ζητήµατα του αγροτικού πετρελαίου και ρεύµατος. Οι άνθρωποι καλά-καλά δεν ξέρουν το ίδιο το αντικείµενο και βγάζουν νόµους που δεν έχουν εφαρµογή στην πραγµατικότητα.  Θα οδηγηθούµε στην εξαφάνιση του κλάδου, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Τι προσδοκάτε από τις κινητοποιήσεις;Θα ασκήσουµε όσο περισσότερη πίεση µπορούµε. ∆εν θα κάνουµε πίσω. ∆εν έχουµε εναλλακτική λύση αλλά επίσης δεν έχουµε να χάσουµε και τίποτα. Η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει να δώσει τίποτα, αντιµετωπίζουµε πρόβληµα επιβίωσης πια. Τα χαράτσια, τα «κόκκινα δάνεια» µας έχουν γονατίσει, έχουν µαζευτεί πάρα πολλά για να πληρώσουµε. Και δεν µας έφταναν όλα αυτά, µας αργούν υπερβολικά τις αποζηµιώσεις για τις καταστροφές που αντιµετωπίζουµε. Μας έχουν καθυστερήσει εδώ και µήνες τις αποζηµιώσεις από τις µεγάλες καταστροφές που πάθαµε από τον παγετό και το χαλάζι. Εµείς στο κόµβο Μελισσιού έχουµε συγκεντρώσει 150 τρακτέρ και προχωρούµε σε συµβολικό κλείσιµο του δρόµου κάθε µέρα ενώ πραγµατοποιούµε επισκέψεις σε πολλά χωριά του νοµού, όπου ενηµερώνουµε τους συνάδελφους.Και επειδή είµαστε µεροκαµατιάρηδες άνθρωποι, συµµετέχουµε στις κινητοποιήσεις αλλά γυρίζουµε και στο χωράφι για τις απαραίτητες δουλειές που πρέπει να γίνουν για την επιβίωση µας.

Τι απαντάτε στις αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τους αγρότες «φοροφυγάδες» και «χαραµοφάηδες»; Αυτά είναι «καραµέλα» που πρέπει να σταµατήσουν να την λένε. Με τους αγρότες βρήκαν να τα βάλουν;Έχει δει κάποιος να συλλαµβάνουν αγρότες για φοροδιαφυγή, πολιτικούς και τραπεζίτες συλλαµβάνουν κυρίως. Αν είναι ας έρθουν οι µεγάλο-δηµοσιογράφοι και οι πολιτικοί να παλέψουν για το µεροκάµατο µέσα στη λάσπη. Να κάνουν ένα ανθυγιεινό επάγγελµα και να παίρνουν µία σύνταξη-χαρτζιλίκι στα 65. Όλα αυτά που λένε περί «χαραµοφάηδων» είναι αρνητική προπαγάνδα.

Τι πιστεύετε για τη νέα ΚΑΠ και τι αλλαγές θα φέρει στην ελληνική γεωργία;Για ποιες επιδοτήσεις µιλάµε. Τις επιδοτήσεις τις παίρνουν οι «µεγάλοι» και πολλές φορές αυτοί που τις παίρνουν δεν είναι καν ενεργοί αγρότες. Υπάρχει πολύ µεγάλη αδικία για τους µικροµεσαίους αγρότες στο ζήτηµα αυτό. Εγώ π.χ. έχοντας 37 στρέµµατα καλλιέργειας µε ροδακινιές εισπράττω 340 ευρώ ετησίως. Η νέα ΚΑΠ δεν επιλύει τα προβλήµατα της πλειοψηφίας των Ελλήνων αγροτών. Γιατί να ασχοληθεί ένα παιδί 25-30 ετών µε την αγροτική παραγωγή όταν τον περιµένουν όλα αυτά τα προβλήµατα και µία αβέβαιη επιβίωση.  Όλα τα νέα παιδιά από την ύπαιθρο φεύγουν µετανάστες για το εξωτερικό, αφήνοντας τα χωριά να ρηµάζουν. Η γεωργία είναι τόσο σηµαντική δραστηριότητα για την χώρα, που θα πρέπει το κράτος να την προστατεύει και όχι να τη καταδυναστεύει. Εγώ καλώ τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν µε την γεωργία, να το πράξουν και να αγωνιστούν για την προστασία του κλάδου.

Τελικά υπάρχει προοπτική για τους Έλληνες αγρότες σήµερα;Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική, γιατί η ελληνική γη είναι χαρισµατική και µπορεί να θρέψει τους ανθρώπους της αλλά και να προσφέρει αξιοπρεπές εισόδηµα σε αυτούς που την καλλιεργούν. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητο να υπάρξει µία  ειλικρινής και εποικοδοµητική σχέση µεταξύ της αγροτιάς και Πολιτείας ώστε να επιλυθούν τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί. Είναι πραγµατικά κρίµα άλλες χώρες µε λιγότερες φυσικές δυνατότητες να καταφέρουν πολλά πράγµατα και εµείς να µην µπορούµε να εκµεταλλευτούµε τις δυνατότητές µας

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Νίκος ∆ιδασκάλου γεννήθηκε σττους Γαλατάδες της Έδεσσας στις 4 ∆εκεµβρίου του 1964. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγµατα ενεργού αγρότη, ο οποίος συνεχίζει τη γεωργική δραστηριότητα σε µία ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή. Προ 10ετίας διατηρούσε καλλιέργεια µε σπαράγγια ενώ τώρα είναι ροδακινοπαραγωγός. Είναι µέλος του αγροτικού συνεταιρισµού Γαλατάδες, ενώ αποτέλεσε πρόεδρος του συνεταιρισµού για την διετία 2012-2013. Συµµετέχει  στο µπλόκο Μελισσίου στο νοµό Πέλλας.  

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Παπανικολάου από το 431ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία