BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Διπλωμάτης παντός καιρού

Ως απόπειρα διατήρησης των εύθραυστων ισορροπιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πολιτικό µέτωπο µε τίµηµα όµως την περαιτέρω αποδυνάµωση της «φωνής» του εγχώριου πρωτογενούς τοµέα στα θεσµικά όργανα της Ε.Ε. φαντάζει η επιλογή του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στη νέα Κοµισιόν.

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Διπλωμάτης παντός καιρού

1
0
Με βασικά του όπλα το µετριοπαθές, συναινετικό προφίλ που µε τόση µεθοδικότητα έχει φιλοτεχνήσει σε όλη τη διάρκεια της εικοσαετούς διαδροµής του στα δηµόσια δρώµενα,  ο Πελοποννήσιος πολιτικός ετοιµάζει ήδη τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες προκειµένου να διεκδικήσει, όπως διαρρέεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ένα «αναβαθµισµένο και κρίσιµο για τα ελληνικά ζητήµατα χαρτοφυλάκιο».
Κατά τα φαινόµενα, το Αλιείας που κατέχει η απερχόµενη Επίτροπος, Μαρία ∆αµανάκη δε λογίζεται ως τέτοιο, ούτε κι εκείνο της Γεωργίας το οποίο ούτως ή άλλως φαίνεται καπαρωµένο ξανά από τον Ντατσιάν Τσιόλος. Η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο µάτι τη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης ή, εναλλακτικά, αυτή των Εσωτερικών Υποθέσεων από όπου «περνάνε» τα κονδύλια για την ανεργία.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι ένα αγροτικό χαρτοφυλάκιο δε συνάδει ούτε µε την ιδιοσυγκρασία αλλά ούτε και µε τις φιλοδοξίες του µέχρι σήµερα υπουργού Άµυνας και αντιπροέδρου της Ν∆. «Έµπειρος και ικανός διπλωµάτης µε ικανότητα να αποφεύγει τις εντάσεις», σύµφωνα µε τους κοντινούς συνοµιλητές του, «µετρ των δηµοσίων σχέσεων», για τους αντιπάλους του, ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος κατάφερε να καταξιωθεί στην πολιτική σκηνή παρά το ότι δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι.

Η αποφοίτηση από τη ∆ιπλωµατική Ακαδηµία του υπ. Εξωτερικών ήταν η αρχή, όµως το διαβατήριο για την µετέπειτα ανέλιξή του ήταν  η στενή σχέση µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος το 1993 τον έχρισε διευθυντή του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του. Ένα χρόνο µετά, ο επόµενος αρχηγός της Ν∆, Μιλτιάδης Έβερτ τον έχρισε υποψήφιο δήµαρχο της Αθήνας. Ο χαρακτηρισµός «κύριος τίποτα» από τον αντίπαλό του, Θεόδωρο Πάγκαλο όχι µόνο δεν έφραξε αλλά αντίθετα άνοιξε ακόµα περισσότερο το δρόµο του προς µια τετραετή θητεία απ’ όπου κληρονόµησε έναν ακόµα χαρακτηρισµό, αυτού του... «Καγκελόπουλου» αλλά και συνεχώς αυξανόµενα ποσοστά δηµοφιλίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τις ηγετικές του φιλοδοξίες, έστω κι αν το 2010 αποχώρησε από τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Ν∆ στηρίζοντας τον σηµερινό πρωθυπουργό στη µονοµαχία του µε την Ντόρα Μπακογιάννη. Είχε προηγηθεί το 2001 το εγχείρηµα του «Κινήµατος Ελεύθερων Πολιτών» που αποδείχθηκε βραχύβιο αφού το νεοσύστατο κόµµα διαλύθηκε ένα χρόνο µετά

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Ιουνίου 1953. Κατάγεται από την Αρκαδία και την Ηλεία.. Σπούδασε ∆ηµόσιο ∆ίκαιο και Πολιτικές Επιστήµες στη Νοµική του Πανεπιστηµίου Αθηνών, έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες και τη Βοστώνη ενώ αποφοίτησε από τη ∆ιπλωµατική Ακαδηµία του υπουργείου Εξωτερικών. Έχει διατελέσει ∆ήµαρχος Αθηναίων αλλά και υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Υγείας και Εθνικής Άµυνας. Από το 2010 είναι αντιπρόεδρος της Ν∆. Είναι παντρεµένος µε τη Βίβιαν Σπανούδη κι έχει δύο γιους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία