BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Τα ιστορικά δικαιώματα αδικούν το ελαιόλαδο

Την έλλειψη εθνικού διαχειριστικού σχεδίου για την ολοκληρωµένη ανάπτυξη της υπαίθρου και ειδικότερα της γεωργίας, θεωρεί ως βασικό «αγκάθι» για τη σωστή διαµόρφωση και εφαρµογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα µας, ο γενικός γραµµατέας της Ένωσης Ιεράπετρας και περιφερειακός σύµβουλος Κρήτης Νίκος ∆ασκαλάκης. «Πώς να εφαρµόσεις σωστά τη νέα ΚΑΠ, όταν δεν έχεις εθνική στρατηγική;» διερωτάται. Ο κ. ∆ασκαλάκης παρατηρεί ακόµα ότι… ξεχάσαµε τον ∆εύτερο Πυλώνα και οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη διανοµή των άµεσων ενισχύσεων. Θεωρεί, επίσης, βάσει όσων έχουν προταθεί, ότι δεν αίρονται οι αδικίες που υφίστανται από την εφαρµογή του µοντέλου των ιστορικών δικαιωµάτων.

Τα ιστορικά δικαιώματα αδικούν το ελαιόλαδο

0
0
Ποια είναι τα βασικά συµπεράσµατά σας από τον εθνικό φάκελο για τη νέα ΚΑΠ;Η επεξεργασία της πρότασης γίνεται µε πολύ µεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα ζητήµατα είναι πάρα πολλά. Μας επιβάλλονται και πολιτικού χαρακτήρα µέτρα, κυρίως ως προς τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, για παράδειγµα την σποροπαραγωγή. ∆ιαφωνώ επίσης µε την a la carte επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ

Τι σηµαίνει αυτό;Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα µεγαλύτερης ευελιξίας στα κράτη µέλη για να διαχειριστούν τις επιδοτήσεις, πράγµα που επιδρά περισσότερο αρνητικά στη διαµόρφωση ενός ενιαίου µοντέλου στον ευρωπαϊκό πρωτογενή τοµέα. Μάλλον δίνει τη δυνατότητα να δηµιουργήσει κάθε κράτος µέλος το δικό του µοντέλο. Παρόλα αυτά η χώρα µας θα µπορούσε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, εάν ξεκινούσε την επεξεργασία των προτάσεων κατά πολύ νωρίτερα. Όµως το πρόβληµα ξεκινάει από αλλού. Στην Ελλάδα δεν έχει διαµορφωθεί εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τοµέα. Πώς να εφαρµόσεις ΚΑΠ χωρίς να έχεις εθνική στρατηγική

Θεωρείτε ότι αυτό είναι το βασικό πρόβληµα;Ένα από τα βασικά. Επίσης, έχουµε επικεντρώσει τη συζήτηση στη διανοµή των άµεσων ενισχύσεων, έχοντας… ξεχάσει τον Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ. Οι άµεσες ενισχύσεις δεν είναι κατ΄ ανάγκη θετικές. ∆εν είµαι της λογικής ότι πρέπει να εξαντλήσουµε όλα τα δυνατά όρια για την εξασφάλιση χρηµάτων στις άµεσες ενισχύσεις. ∆εν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήµατα! Υπήρχαν και υπάρχουν! Η µοιρασιά δεν γίνεται σωστά, µε εθνικό σχεδιασµό, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Να συζητήσουµε και τη δυνατότητα µεταφοράς πόρων από τον Α στο Β Πυλώνα της ΚΑΠ για τη λήψη αναπτυξιακού χαρακτήρα µέτρων.

Ελλείψει όπως λέτε εθνικού σχεδιασµού, ποιaα είναι τα βασικά µέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έστω τώρα, την τελευταία στιγµή κατά την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα µας;Καταρχήν, να µην υποστούν σηµαντικές απώλειες δυναµικές, παραδοσιακές καλλιέργειες όπως η ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης, να αρθούν οι σηµαντικές αδικίες που υφίστανται στην εφαρµογή του µοντέλου των ιστορικών δικαιωµάτων. ∆εν βλέπω να γίνεται άρση των αδικιών αυτών. Εξίσου σηµαντική είναι η ενίσχυση των νεοεισερχόµενων στον αγροτικό τοµέα, µε την αξιοποίηση των µέτρων του Β’ Πυλώνα, για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσµού. Παρά την έλλειψη εθνικού σχεδιασµού, υπάρχουν δυνατότητες στόχευσης για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσµού, µε άµεσες ενισχύσεις, επιστηµονική υποστήριξη, επιδοτήσεις για ιδιωτικά έργα και υποδοµές στην ύπαιθρο. Επίσης χρειάζεται στόχευση για την υποστήριξη προϊόντων µέσω των συνδεδεµένων ενισχύσεων. Στον τοµέα των συνδεδεµένων προηγήθηκαν άλλες χώρες και εµµέσως µας επέβαλαν τις αποφάσεις τους όπως στο ρύζι, τη βιοµηχανική τοµάτα και τη σποροπαραγωγή.

Προτείνετε ακόµα την ενίσχυση των θερµοκηπιακών καλλιεργειών νωπών κηπευτικών;Και βέβαια, για πολλούς λόγους.  Είναι ένας κρίσιµος κλάδος του ελληνικού πρωτογενή τοµέα, µε εξαγωγικό προσανατολισµό και τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Είναι ένας τοµέας που βοηθά πολλαπλασιαστικά στην ελληνική οικονοµία δίνοντας δουλειά και σε άλλους κλάδους όπως οι µεταφορές και οι συσκευασίες. Η παραγωγή θερµοκηπιακών κηπευτικών απαιτεί εργατοώρες, άρα συµβάλλει στη µείωση της ανεργίας. Έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και επιδρά θετικά υπέρ του ισοζυγίου. Επίσης, είναι ένας κλάδος µε φθίνουσα πορεία, εξαιρετικά σηµαντικός παράγοντας για την εξασφάλιση συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί όµως σε µικρό χρονικό διάστηµα…Κοιτάξτε, οι διαπραγµατεύσεις θα συνεχιστούν. Υπάρχουν  πολλά ανοικτά ζητήµατα έτσι όπως γίνεται η διατύπωση από τα αρχικά, ευρωπαϊκά κείµενα της ΚΑΠ, πέρα από τα θέµατα που πρέπει να λήξουν τώρα. Θα ακολουθήσει µία ανοικτή διαπραγµάτευση στο πλαίσιο ολόκληρης της προγραµµατικής περιόδου.

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Νίκος ∆ασκαλάκης έχει σπουδάσει Πολιτικές επιστήµες, Κοινωνιολογία και Στατιστική στην Ιταλία. Στην Αθήνα διατηρούσε φροντιστήριο προετοιµασίας για διαγωνισµούς του ΑΣΕΠ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισµού Λαϊκών Αγορών Ελλάδος. Στην Ιεράπετρα βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Καλλιεργεί ελιές και εσπεριδοειδή και διατηρεί µικρό ξενοδοχείο. Είναι περιφερειακός σύµβουλος και γ.γραµµατέας της Ένωσης Ιεράπετρας. Προ εξαµήνου παραιτήθηκε από γραµµατέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στην Πέλλα Λασηθιωτάκη από το 455 φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία