BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Εμείς ανοίγουμε με κόπο τις αγορές και τις κλείνουν τα πολιτικά παιχνίδια

Τη δικαστική οδό, εναντίον της ΕΕ και οποιουδήποτε άλλου φέρει ευθύνη για την οικονοµική καταστροφή που θα προκληθεί εξαιτίας του ετήσιου ρωσικού εµπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα ακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί οπωροκηπευτικών.

Εμείς ανοίγουμε με κόπο τις αγορές και τις κλείνουν τα πολιτικά παιχνίδια

2
0

Στην προσπάθειά τους αυτή, µάλιστα, όπως προαναγγέλλει µε συνέντευξή του στην Agrenda ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάµπας, θα αναζητηθούν συµµαχίες και σε παραγωγούς άλλων χωρών της Ευρώπης, που επίσης πλήττονται από τη συγκεκριµένη εξέλιξη, καθώς θα υπάρξει ντόµινο και οι συνέπειες στις τιµές θα είναι ολέθριες.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών, µετά το διάταγµα Πούτιν. Ήταν κεραυνός εν αιθρία;

Όλοι οι παραγωγοί στην περιοχή είναι πολύ ανήσυχοι. Η Ρωσία είναι κύρια αγορά για όλους µας και αυτή η δυσµενής εξέλιξη µας ήρθε ταµπλάς, όχι απλά κεραυνός εν αιθρία. Τα φορτία που φορτώσαµε χθες τα σταµατήσαµε στη Βουλγαρία και ένα στη Ρουµανία. Είναι στο δρόµο, όπως και άλλα φορτηγά από άλλες περιοχές της χώρας και περιµένουµε. Αν, τελικώς, εφαρµοστεί η απαγόρευση και για τα φρούτα και λαχανικά της Ελλάδας, τότε θα τελειώσουν όλοι. Θα υπάρξει ντόµινο, διότι όλα αυτά τα προϊόντα από την Ευρώπη εάν δεν κατευθυνθούν στη ρωσική αγορά, πού θα πάνε; Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ήδη κορεσµένες, που σηµαίνει πως οι τιµές, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει φέτος για πολλούς λόγους θα υποχωρήσουν ακόµη περισσότερο και στην πράξη δεν θα υπάρχει πώληση. Στην ουσία τελειώνουν τα πάντα. Μιλάµε για µια µεγάλη οικονοµική καταστροφή, γιατί και οι υπόλοιπες αγορές θα καταρρεύσουν εντελώς.

 

Μέχρι τώρα τι ποσότητες έχουν εξαχθεί από την περιοχή σας, τι µένει από εδώ και εµπρός και πόσο εκτιµάτε ότι θα είναι η ζηµία για τους παραγωγούς;

Εµείς ως περιοχή επειδή είµαστε πιο όψιµοι, έχουµε ασυγκόµιστο πάνω από το 50% της παραγωγής. Σε άλλα µέρη έχουν συγκοµίσει περίπου το 70%. Μιλάµε, κυρίως, για ροδάκινα και νεκταρίνια, αλλά θα δηµιουργηθεί πρόβληµα και µε τα ακτινίδια, τα µήλα και τις φράουλες, που θα ακολουθήσουν. Ειδικά για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια το ποσοστό εξαγωγών στη Ρωσία είναι αρκετά µεγάλο. Όσο για το ύψος της ενδεχόµενης ζηµίας, πανελλαδικά, θα µιλάµε για πολλές εκατοντάδες εκατοµµύρια, αφού να σκεφτείτε σε κάποια εκατοµµύρια θα είναι η ζηµιά µόνο στο δικό µας συνεταιρισµό. . Και βέβαια δεν πρέπει να ξεφεύγει και το γεγονός ότι υπάρχει άµεσος κίνδυνος να χαθεί οριστικά και η ίδια η ρωσική αγορά για τα οπωροκηπευτικά µας.

 

Υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης; Πιστεύετε ότι µπορεί να αλλάξει απόφαση η Ρωσία;

Από τη στιγµή που άφησαν ένα παράθυρο ότι θα υπάρξουν και χώρες µε περιορισµούς στις οποίες δηλαδή θα επιτρέπεται η εισαγωγή δύο – τριών προϊόντων, είναι καθαρά θέµα πολιτικής διαπραγµάτευσης, την οποία πρέπει να διεξάγει η κάθε χώρα ξεχωριστά. Βγήκαν κάποια πράγµατα για εξαίρεση του ελληνικού κρασιού και πιθανώς του λαδιού και της ελιάς, αλλά ας περιµένουµε γιατί έχουν δει πολλά τα µάτια µας.

 

Οι κινήσεις που έχουν γίνει από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΑΑΤ θεωρείτε πως είναι ικανοποιητικές;

∆εν ξέρω, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι µέχρι στιγµής. Περιµένουµε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν και θα κρίνουµε.

Στο απευκταίο σενάριο που η Ρωσία δεν κάνει ούτε βήµα πίσω, θα πρέπει να υπάρξει αποζηµίωση για τους παραγωγούς;

Εάν δε βρεθεί κάποια λύση, θα είναι καθαρά αποτέλεσµα των χειρισµών της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Τρεις ηµέρες πριν οι Ρώσοι ανακοίνωναν ότι όλα είναι καλά και τώρα έχουµε αλλαγή πλεύσης. Για να το κάνει αυτό, σηµαίνει ότι κάτι στράβωσε. ∆εν µπορεί ολόκληρη η ΕΕ, να έχει εµπλακεί σε οικονοµικό πόλεµο στη Ρωσία για να εξυπηρετήσει τα συµφέροντα των ΗΠΑ. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αν ισχύσει το εµπάργκο, τότε θα κινηθούµε δικαστικά, εναντίον της Ε.Ε. και οποιουδήποτε άλλου φέρει ευθύνη ή έχει εµπλακεί σε αυτή την ιστορία. Θα συναντηθούµε όλες οι οµάδες παραγωγών και θα δούµε πώς θα κινηθούµε για αποζηµιώσεις ακόµη και εντός ελληνικών συνόρων.

 

Θα αναζητήσετε συµµαχίες και σε άλλες χώρες που πλήττονται;

Εννοείται πως θα προσπαθήσουµε να κάνουµε συµµαχίες και µε παραγωγούς από άλλες χώρες. Είναι µια κουβέντα που την κάναµε το προηγούµενο διάστηµα. Γιατί δεν είναι δυνατό να ανοίγουµε εµείς τις αγορές, µε τόσο κόπο και µε δικά µας χρήµατα και να έρχονται κάποιοι να τις κλείνουν για πολιτικά παιχνίδια.

 

Έχετε έρθει σε επαφή µε τους Ρώσους συνεργάτες σας και κατά πόσο έχετε την αίσθηση ότι έχουν διάθεση να πιέσουν στη χώρα τους να υπάρξει εξαίρεση για την Ελλάδα;

Όσο και να πιέσουν αυτοί δεν µπορεί να βγει αποτέλεσµα αν δεν υπάρξει βούληση από τη χώρα µας, να κάνουµε σε κάποια πράγµατα πίσω. Κατά καιρούς έχουµε καταθέσει στα αρµόδια υπουργεία προτάσεις µέσω οµάδων παραγωγών, αλλά το τί πολιτικά παιχνίδια µπορεί να παίζουν αυτοί, δεν είναι δυνατό να το µάθουµε. Περιµένουµε να δούµε.

 

Ο Νίκος Κουτλιάµπας είναι 42 ετών και τα τελευταία δέκα χρόνια εκλέγεται στη θέση του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1958 και σήµερα έχει φθάσει να έχει υπό την σκέπη του περίπου 400 µέλη, που καλλιεργούν γύρω στα 6.500 στρέµµατα. Όσον αφορά στις σπουδές του, έχει τελειώσει Τεχνολόγος Γεωπόνος, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και είναι κατ’ επάγγελµα αγρότης. Σε επίπεδο οικογενειακής κατάστασης, είναι έγγαµος και έχει και δύο µικρά παιδιά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία