BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η πρώτη πληρωμή της εξισωτικής ήταν... εικονική

Καθαρά «εικονική» είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκο Παλάσκα, αφού, όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν ένας κτηνοτρόφος που περιµένει 5.000 να βλέπει τελικά στον λογαριασµό του 150 και 200 ευρώ.

Η πρώτη πληρωμή της εξισωτικής ήταν... εικονική

1
0

Σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική κτηνοτρόφοι που έχουν πληρωθεί το τσεκ, δηλαδή έχουν ενεργοποιήσει δικαιώµατα για το 2013. Και όλα αυτά, όπως επισηµαίνει ο κ. Παλάσκας, αφορούν τον κλάδο µε τις περισσότερες ώρες απασχόλησης, του οποίου τα προϊόντα πωλούνται εδώ και 20 χρόνια στην ίδια τιµή.

Τι έγινε πάλι µε την καταβολή της εξισωτικής; Μπορεί να ήταν «εικονική» όπως λέτε στην ανακοίνωση της Οµοσπονδίας;

Θεωρούµε ότι η καταβολή της εξισωτικής είναι καθαρά «εικονική» όπως αναφέρουµε και στην ανακοίνωση που βγάλαµε γιατί δεν µπορεί ο κτηνοτρόφος να περιµένει 5.000 και να παίρνει 150  και 200 ευρώ. Αν είναι δυνατόν να ανακαλύπτουν φέτος διοικητικά προστίµατα από το 2009 και να τα παρακρατούν το 2014 και να ζητούν από κτηνοτρόφους να προσκοµίσουν χαρτιά από το 2009.

Κατ’ αρχήν γίνεται να έχεις πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση, δηλαδή να έχεις ενεργοποιήσει δικαιώµατα για το 2013, και να µην πληρώνεσαι εξισωτική;

Την ίδια απορία έχουµε και εµείς. Και µάλιστα υπάρχει έκδηλος ο φόβος µήπως µε τον ίδιο βοσκότοπο αντιµετωπίσουµε πρόβληµα και µε την ενιαία ενίσχυση, αφού και στα δύο χρησιµοποιείται ο ίδιος βοσκότοπος. Ας καταλάβουν οι γραφειοκράτες των Αθηνών ότι δεν µπορούν να παίζουν µε τους κτηνοτρόφους και να λάβουν άµεσα αποφάσεις ειδάλως θα µας «καταλάβουν» αλλιώς.

Μπορεί το θέµα της οριοθέτησης των βοσκότοπων να λειτουργεί και σαν πρόσχηµα για το «ψαλίδισµα» των ενισχύσεων;

Ούτε να σκεφτούν να κάνουν τέτοια κίνηση και να ψαλιδίσουν τις ενισχύσεις. Εδώ µας έχουν πει ότι µε τον νέο νόµο 4264/2014 θα λυθεί το ζήτηµα της επιλεξιµότητας των βοσκοτόπων όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις και από την άλλη να µας κόβουν λεφτά λόγω βοσκότοπου; Πρέπει να τονιστεί ο προβληµατισµός µας για την εφαρµογή αυτού του νόµου έτσι ώστε να δούµε τελικά ποιες θα είναι οι επιλέξιµες εκτάσεις. Τέλος πρέπει να αναφέρουµε την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που θα εφαρµόσουν τον παραπάνω νόµο µε αποτέλεσµα να στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια και να τρέχουµε πάλι στο τέλος µε τους βοσκότοπους.

Κατά τη γνώµη σας το όλο θέµα είναι τεχνικό, οικονοµικό ή καθαρά πολιτικό και τι βλέπετε, πώς θα µπορούσε να γίνει για βρεθεί µια λύση;

Θεωρούµε ότι είναι καθαρά πολιτικό, γιατί το ίδιο αντιµετωπίσαµε τα δύο τελευταία χρόνια και δόθηκε πολιτική λύση. Περιµένουµε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά όπως δεσµεύτηκε πριν από δύο χρόνια για την εξισωτική και την λάβαµε το ίδιο να γίνει και τώρα.

Τι έχει φταίξει και ο περήφανος κλάδος των τσελιγκάδων έχει µετατραπεί σε… επαίτη των κοινοτικών ενισχύσεων;

Το µεγάλο και συνεχώς αυξανόµενο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιµα, φορολόγηση, ανύπαρκτη δυνατότητα δανειοδότησης, υψηλά επιτόκια και άλλα) σε συνδυασµό µε την ίδια τιµή πώλησης των προϊόντων µας εδώ και 20 χρόνια µας έχουν γονατίσει.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουµε ότι στην Ε.Ε. το 70% των επιδοτήσεων (κατά δήλωση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) πάει στην κτηνοτροφία ενώ στην Ελλάδα είµαστε οι χαµένοι αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρουµε το 30% του συνόλου των επιδοτήσεων. Πώς να ανταγωνιστούµε τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους;

Υπάρχει τρόπος ώστε οι επαγγελµατίες του κτηνοτροφικού κλάδου να ανακτήσουν και πάλι τη χαµένη τους αίγλη και περηφάνια;

Την περηφάνεια µας δεν θα την χάσουµε για κανέναν γραφειοκράτη των Αθηνών. Αν θέλουν εµείς οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουµε να παράγουµε και οι Έλληνες να καταναλώνουν ελληνικά γαλακτοκοµικά προιόντα και κρέατα, πρέπει να δώσουν λύσεις τόσο στα προβλήµατα µε τους βοσκότοπους και τις επιδοτήσεις, όσο και στην µείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Είµαστε ο κλάδος µε τις περισσότερες ώρες απασχόλησης (365 µέρες το χρόνο), αντιµέτωποι µε τα καιρικά φαινόµενα, µε πολύ µεγάλο κόστος παραγωγής και από εδώ και πέρα χωρίς πραγµατικά έσοδα για να ζήσουν οι οικογένειές µας. Αν δεν µας θέλουν να υπάρχουµε, ας µας το πούνε ευθέως όχι πλαγίως.

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Παλάσκας κατάγεται από τους Φιλιππαίους Γρεβενών, ενώ η µόνιµη κατοικία του βρίσκεται στη Συκιά Ελασσόνας. ∆ιετέλεσε 8 χρόνια πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ελασσόνας και τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι πρόεδρος της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Επίσης, έχει διατελέσει νοµαρχιακός σύµβουλος στη Λάρισα και τώρα είναι δηµοτικός σύµβουλος στην Ελασσόνα. Είναι παντρεµένος µε 4 παιδιά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι είναι κτηνοτρόφος 4ης γενιάς και έχει από το 1997 σύγχρονη µονάδα βιολογικής κτηνοτροφίας (από το 2002) µε 1.000 πρόβατα και 200 γίδια.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο από το 467ο φύλλο της Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία