BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες

Την ανάγκη εκπονηθεί ένα µακροπρόθεσµο σχέδιο που θα υποστηρίζει µε συνέπεια την καλλιέργεια του καπνού στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τα µεγάλα πλεονεκτήµατα των ποικιλιών ανατολικού τύπου (Μπασµάς και Κατερίνη) που παράγονται στη χώρα µας, υπογραµµίζει µε συνέντευξή του στην Agrenda ο «καπνάνθρωπος» Γιάννης Χαρδαλιάς. Έχοντας περάσει τα 2/3 της ζωής του υπηρετώντας τον καπνό από καίριες θέσεις (ΣΕΚΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΤΙC, Καπνική Μιχαηλίδης κ.α.) το πρωτοπαλίκαρο του Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της µεταπολίτευσης βλέπει τις φετινές τιµές του καπνού να πιέζονται, εκτιµά ωστόσο ότι η πίεση αυτή δεν θα πρέπει να ανακόψει την πορεία ανάκαµψης της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, µετά το σοκ που προκάλεσε στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας η µεταρρύθµιση του Φρανς Φίσλερ αναφορικά µε τους κανόνες της ΚΑΠ.

Η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες

1
0
Τι περιθώρια έχει για να επιβιώσει η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα;Πριν από λίγο καιρό, µε επιστολή µου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρέθετα µια σειρά από στοιχεία που πιστοποιούν την συµβολή του καπνού στην εθνική οικονοµία. Μιλάµε για ένα προϊόν το οποίο είναι 100% εξαγωγικό, µε αδιαµφισβήτητη ζήτηση στις διεθνείς αγορές που χαίρει µεγάλης εκτίµησης από ισχυρούς παίκτες της παγκόσµιας βιοµηχανίας.
Μάλιστα, όπως επεσήµανα και στην επιστολή µου ότι οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί καθώς και οι µεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου, στο πλαίσιο της συµβολαιακής γεωργία ανταποκρίνονται πλήρως στις αυξηµένες απαιτήσεις και υψηλές προδιαγραφές που θέτει η τσιγαροβιοµηχανία διεθνώς.

Ποια τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα έναντι του ανταγωνισµού;Το συγκριτικό πλεονέκτηµα που απορρέει από τον υψηλό επαγγελµατισµό των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, καθιστούν τη χώρα µας άκρως ανταγωνιστική, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην κατηγορία καπνών ανατολικού τύπου.
Θεωρώ ότι η διατηρησιµότητα αλλά και η σταδιακή περαιτέρω επέκταση της εγχώριας παραγωγής καπνού, πρέπει να θεωρείται δεδοµένη, αποτελεί δε τον πιο σταθερό πόλο για την παραµονή στον τόπο µας, κορυφαίων εκπροσώπων της παγκόσµιας καπνο-βιοµηχανίας, όπως η Philip Morris International µε την οποία πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε προγραµµατική συµφωνία.

Οι τιµές µε τις οποίες παραλαµβάνονται αυτές τις µέρες τα πρώτα καπνά, ακόµη και αν προέρχονται από το «πρώτο χέρι» δεν δηµιουργούν τους καλύτερους συνειρµούς. Ποιά η άποψη σας.Να σας πω ότι δέχοµαι εξ αρχής ότι έχουµε να κάνουµε µε µια δύσκολη χρονιά. Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν ώστε να έχουµε τις εξαιρετικές ποιότητες ελληνικών καπνών, έναντι προηγούµενων ετών. Την ίδια ώρα οι πιέσεις που ασκούνται και µάλιστα για δεύτερο χρόνο στις τιµές του καπνού διεθνώς, περιορίζουν τη ζήτηση και φέρνουν σε δύσκολη θέση όλους τους συντελεστές του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, εκτιµώ ότι οι τιµές στις παραλαβές καπνού από τα «επόµενα χέρια» θα παρουσιάσουν σαφή βελτίωση. Αυτό εξάλλου συνηθίζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Έτσι, ο τελικός µέσος όρος που θα διαµορφώσουν για τις παραδόσεις τους οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί θα διευκολύνει τον προσανατολισµό τους στη συνέχιση της καλλιέργειας
      Θα µποροσύσατε να µας δώσετε µια σαφέστερη εικόνα των σηµερινών τιµών;Κοιτάξτε, αυτές τις µέρες παραλαµβάνεται Μπασµάς σε τιµές µεταξύ 2 και 2,4 ευρώ το κιλό, όταν όλοι ξέρουµε πως η τιµή του Μπασµά είναι πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα η ποικιλία Κατερίνη φέτος µε δυσκολία πιάνει τα 2 ευρώ, όταν η µέση τιµή της προηγούµενης χρονιάς προσέγγιζε τα 4 ευρώ το κιλό.
Πως επηρεάζει την εγχώρια αγορά το γεγονός ότι οι γείτονες χώρες έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή τους σε οµοειδείς ποικιλίες;Είναι σαφές ότι εκτός από την χαµηλή ποιότητα που δίνουν φέτος τα πρώτα χέρια, πρόβληµα στη διαµόρφωση µιας καλύτερης τιµής συνιστά και το γεγονός ότι γειτονικές χώρες όπως για παράδειγµα η Τουρκία και η Βουλγαρία έχουν σχεδόν διπλασιάσει την παραγωγή τους. Έτσι, σε οµοειδείς µε τις δικές µας ποικιλίες, η ζήτηση για ελληνικά καπνά δείχνει αρκετά περιορισµένη και αντίστοιχα, η πίεση των τιµών έντονη.
BIOΓΡΑΦΙΚΟΓεννήθηκε το 1951 στο χωριό Σπάρτο Αιτωλοακαρνανίας, σπούδασε στο Οικονοµικό της Νοµικής Θεσσαλονίκης και ανέπτυξε πλούσια αντιδικτατορική δράση. Πρώτος πρόεδρος της ΠΑΣΠ και ιδρυτικό µέλος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου στα πρώτα χρόνια της µεταπολίτευσης. ∆ιετέλεσε στέλεχος στον Οργανισµό Καπνού, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηµατικά στο καπνεµπόριο και είναι χρόνια στέλεχος µεγάλων επιχειρήσεων στον τοµέα του καπνού. Είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά.    

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία