BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Με την απευθείας διαπραγμάτευση δίνουμε στο βαμβάκι τη θέση που αξίζει

Ως αφετηρία για µια άλλη οργάνωση της αγοράς βάµβακος στη χώρα µας σε συµβολαιακή βάση και ως οδηγό για παρόµοιες πρωτοβουλίες και από άλλες οµάδες παραγωγών χαρακτηρίζει την εµπορική συµφωνία µε την Επίλεκτος ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος. Μιλώντας στην Agrenda, ο κ. Καλφούντζος αναφέρει ότι σηµαντικό ρόλο στην οριστικοποίηση της συνεργασίας έπαιξαν όχι µόνο η διασφάλιση µιας ελάχιστης εγγυηµένης τιµής για τον παραγωγό, «θωρακισµένης» από πιθανές χρηµατιστηριακές αναταράξεις, αλλά και η πρόβλεψη για ποιοτικό πριµ που αυξάνει σηµαντικά την τιµή παραγωγού.

Με την απευθείας διαπραγμάτευση δίνουμε στο βαμβάκι τη θέση που αξίζει

2
0
Με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε στη διαδικασία των απευθείας διαπραγµατεύσεων µε τους εκκοκκιστές;Σαν συνεταιρισµός έχουµε κάνει µια πολύ σοβαρή και ποιοτική δουλειά στο βαµβάκι. ∆εν κλείνουµε µόνο συµβόλαια αλλά, µέσω των επιστηµόνων µας, έχουµε την πλήρη επίβλεψη της παραγωγής. Αναζητούσαµε έναν τρόπο να βελτιώσουµε το εισόδηµα που εισπράττει ο καλλιεργητής για το ποιοτικό αυτό προϊόν που παράγει. Με τη συµφωνία αυτή, ουσιαστικά µε το «καληµέρα», εξοικονοµούµε ένα ποσό της τάξης των 2 λεπτών στο κιλό που αντιστοιχεί στην προµήθεια των µεσιτών. Το ποσό αυτό µένει στον συνεταιρισµό και, σε τελική ανάλυση, καταλήγει πίσω στην τσέπη του παραγωγού-µέλους.  Φυσικά δε θα µπορούσαµε να µπούµε στη διαδικασία αυτή χωρίς να έχουµε στα χέρια µας µια ικανή ποσότητα προϊόντος. Οι όγκοι είναι ένα διαπραγµατευτικό χαρτί που σου δίνει τη δυνατότητα να συζητήσεις από άλλη βάση µε έναν εκκοκκιστή.

Πώς και µε ποια κριτήρια έγινε η επιλογή της Επίλεκτος ;Ξεκινήσαµε να βολιδοσκοπούµε τα εκκοκιστήρια της Θεσσαλίας. ∆ιαπιστώσαµε ότι υπήρχε ενδιαφέρον και µπήκαµε σε διαδικασία συζητήσεων µε τρεις οµίλους. Εν τέλει καταλήξαµε στον κ. ∆οντά την προσφορά του οποίου κρίναµε ως την πλέον συµφέρουσα. Εννοείται ότι  προηγήθηκε συζήτηση και έγκριση της επιλογής από τη γενική συνέλευση της οµάδας παραγωγών βάµβακος του συνεταιρισµού.
Στη ζυγαριά βάρυναν πολύ τα πριµ υπέρ του παραγωγού για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επίσης το γεγονός ότι ανέλαβε την ευθύνη της οργάνωσης και της πραγµατοποίησης της µεταφοράς του βαµβακιού από το χωράφι στο εκκοκκιστήριο µε δικά της µέσα. Τέλος, κρίναµε σηµαντικό ότι, γεγονός ότι, πέραν του εκκοκκισµού, η Επίλεκτος είναι µια καθετοποιηµένη επιχείρηση η οποία θα επεξεργαστεί το τελικό προϊόν παράγοντας νήµατα, συµβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση  θέσεων εργασίας αλλά και στο ΑΕΠ της χώρας µας

Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόµενο της συµφωνίας;Η συµφωνία προβλέπει την απορρόφηση από Επίλεκτος του συνόλου της φετινής παραγωγής σύσπορου βαµβακιού των µελών του ΘΕΣγη. Βάλαµε ως πλαφόν τους 1.500 τόνους, ωστόσο υπάρχει ένα περιθώριο απόκλισης έως και 15% από το νούµερο αυτό. Θεωρώ, όµως, ότι δε θα έχουµε πρόβληµα να πιάσουµε τους 1.500 τόνους. Ο παραγωγός κατοχυρώνει την ελάχιστη τιµή που πληρώνει το εκκοκκιστήριο την ηµέρα της παράδοσης. Από εκεί και πέρα, η τιµή αυτή µπορεί να αυξηθεί κατά 1 έως 1,5 λεπτό το κιλό µέσω ποιοτικών πριµ αν το βαµβάκι είναι αποφυλλωµένο και στεγνό. Σηµειωτέον ότι και το γεγονός ότι πήγαµε στη διαπραγµάτευση µε µεγάλες ποσότητες έδωσε έναν επιπλέον «αέρα» 2 έως 2,5 λεπτών στο κιλό.  

Πώς λειτουργεί στην πράξη το σύστηµα και πώς διασφαλίζεται ο παραγωγός; Σε όλη τη διαδικασία υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ο κ. ∆οντάς µας ενηµερώνει καθηµερινά µέσω email για την τιµή. Ο παραγωγός έχει δύο επιλογές: H πρώτη είναι Να παραδώσει το βαµβάκι του και να το «κλείσει» αυθηµερόν εισπράττοντας την τρέχουσα τιµή.
Η δεύτερη επιλογή είναι να ακολουθήσει το δρόµο της «ανοιχτής» τιµής. Σε αυτή την περίπτωση, εάν η τιµή ανέβει θα εισπράξει την καινούργια, αυξηµένη τιµή που ισχύει τη µέρα που θα «κλείσει» την τιµή. Εάν η τιµή πέσει, τότε θα εισπράξει την τιµή που ίσχυε την ηµέρα της παράδοσης. ∆ηλαδή σε κάθε περίπτωση ο παραγωγός έχει εξασφαλισµένη ως µίνιµουµ την τρέχουσα (την ηµέρα της παράδοσης) τιµή.
Νοµίζουµε ότι είναι µια καλή συµφωνία, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι κλείστηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγµή, λίγο πριν την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου. ∆εδοµένου, όµως, του καλού κλίµατος που διαπιστώσαµε ότι υπάρχει µε την επιχείρηση του κ. ∆οντά, εξετάζουµε την πιθανότητα νέας συνεργασίας για του χρόνου, αυτή τη φορά στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου εγκαινιάζοντας έτσι για τις καλλιέργειες βάµβακος τη συµβολαιακή γεωργία.

Πώς βλέπετε εσείς το µέλλον της καλλιέργειας βάµβακος; Αν τα πράγµατα συνεχίσουν έτσι τότε το βαµβάκι, ένα προϊόν που στήριξε για χρόνια τη χώρα µας, δε θα έχει µέλλον. Το κόστος παραγωγής είναι ένα πολύ µεγάλο πρόβληµα. Εµείς ως συνεταιρισµός,  µέσω της µαζικής προµήθειας γεωργικών εφοδίων, έχουµε καταφέρουµε να εξοικονοµήσουµε ένα ποσοστό της τάξης του 10-15%. Αυτή τη χρονιά µάλιστα σχεδιάζουµε να προωθήσουµε την ανταλλαγή ή ενοικίαση αγροτικών µηχανηµάτων µεταξύ των µελών µας, κάτι που θα µειώσει ακόµα περισσότερο το κόστος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΟ Παναγιώτης Καλφούντζος γεννήθηκε το 1983 στο χωριό  Αγροκήπιο του δήµου Κιλελέρ στο νοµό Λάρισας. Είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου και έχει εργαστεί για χρόνια σαν γεωπόνος στην ελεύθερη αγορά. Προερχόµενος από αγροτική οικογένεια επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελµατικά µε τη γεωργία. Ανήκει στα ιδρυτικά µέλη του αγροτικού συνεταιρισµού ΘΕΣγη που δηµιουργήθηκε από τον ΘΕΣγάλα το 2012.

Συνέντευξη στον Γιάννη Τσατσάκη από το 464ο φύλλο της Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία