BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Τι αλλάζει σε ελαιόλαδο, κρέας και ψωμί

Οι αλλαγές που αφορούν το κομμάτι των επεξεργασμένων τροφίμων με βάση το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Τι αλλάζει σε ελαιόλαδο, κρέας και ψωμί

2
0

Το γάλα θα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες,το γάλα "χαμηλής παστερίωσης" και το γάλα "υψηλής θερμικής επεξεργασίας" ενώ στην πρώτη κατηγορία δημιουργείται νέα υποκατηγορία το "γάλα ημέρας". 

Για το γάλα χαμηλής παστερίωσης ορίζεται ανώτατη διάρκεια ζωής στο ράφι οι επτά ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, η νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει τα εξής:

«Tο παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες, θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκειται στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

 

παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (+71,7 βαθμούς C τουλάχιστον για 15 δευτερόλεπτα) ή σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (+63 βαθμούς C τουλάχιστον για 30 λεπτά), ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας μεταξύ των δύο παραπάνω συνθηκών για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η συντήρηση του διαρκεί μέχρι 7 ημέρες,καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε έλεγχο των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το ψωμί θα μπορεί να πωλείται από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου, ενώ το ελαιόλαδο χάριν οικονομίας θα μπορεί να διακινείται σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε την Πέμπτη 27 Μαρτίου στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, καταγράφοντας μια προς μία τις αλλαγές που επέρχονται στη νομοθεσία με βάση την εργαλειοθήκη του  ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές που αφορούν το κομμάτι των επεξεργασμένων τροφίμων έχουν ως εξής:

ΨΩΜΙ

-Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.

-Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.

-Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.

-Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

-Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται  σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.

-Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.

Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

 

ΚΡΕΑΣ

Το ζήτημα του εξορθολογισμού της παρασκευής και τυποποίησης του κρέατος θέτει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο 9, επιβάλλεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του παρασκευαστηρίου κρέατος και του καταστήματος λιανικής πώλησης κρέατος για λόγους υγειονομικών διατάξεων.

Επιπρόσθετα με την ίδια διάταξη και με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ορίζονται οι κανόνες λειτουργίας του παρασκευαστηρίου κρέατος με κύριο αντικείμενο ρύθμισης τις παραγόμενες ποσότητες του παρασκευαστηρίου με αναλογικό τρόπο, θέματα ασφάλειας τροφίμων, αδειών και πωλήσεων.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

-Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία