BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Υπόλογοι οι λιανοπωλητές για κρούσματα σαλμονέλας, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι λιανοπωλητές της ΕΕ μπορούν να κατηγορηθούν εάν πωλούν προϊόντα μολυσμένα με σαλμονέλα, ακόμη και αν η επεξεργασία και συσκευασία τους έχει γίνει από άλλη εταιρία, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εργαστηριακό κρέας με «γεύση» κοτόπουλο αξίας 1 εκατ.

3
0
Η απόφαση αφορά μια υπόθεση ενός σουπερμάρκετ της Αυστρίας και των τοπικών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων

Σε επιτόπιο έλεγχο που έγινε σε κατάστημα στο Τυρόλο, βρέθηκε κρέας μολυσμένο με σαλμονέλα. Η υπεύθυνη του καταστήματος δέχθηκε πρόστιμο και ακολούθως έκανε έφεση στο διοικητικό δικαστήριο της περιοχής.

Το τοπικό δικαστήριο ζήτησε τη βοήθεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωμοδοτήσει επάνω στην κατάσταση που ο λιανέμπορος πούλησε προϊόν που έχει παρασκευαστεί και συσκευαστεί από άλλη εταιρία. Η γνώμη του δικαστηρίου ήταν σαφής – οι λιανέμποροι έχουν χρέος να προστατεύουν τους πελάτες τους: «Το φρέσκο κρέας πουλερικών όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία πρέπει να πληρεί τα μικροβιολογικά κριτήρια για τη σαλμονέλα σε όλα τα στάδια διανομής, συμπεριλαμβανομένου και του σταδίου της λιανικής πώλησης».

Το δικαστήριο εξήγησε πως υπό τον κανονισμό της ΕΕ (ΕΚ) Νο 2073/2005 σχετικά με τα μικροβιολογικά κριτήρια των τροφίμων (όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό Νο 1086/2011), η έννοια των «προϊόντων που τοποθετούνται στην αγορά» αναφέρεται σε τρόφιμα τα οποία «πρόκειται να πωληθούν, διανεμηθούν ή να μετα;φερθούν με άλλο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της λιανικής πώλησης». Ως αποτέλεσμα, κάθε αποτυχία να διασφαλιστεί η μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων σε οποιοδήποτε στάδιο της διανομής «ισούται με υπονόμευση ενός από τους βασικότερους στόχους της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων – το να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο προστασσίας της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά τα πρόστιμα, το Δικαστήριο της ΕΕ είπε πως τα κράτη-μέλη πρέπει να ορίσουν τις ποινές για την παράβαση των Ευρωπαϊκών κανονισμών, οι οποίες πρέπει να είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές». Και ενώ συμφώνησε πως το Αυστριακό σύστημα ποινών δύναται να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, ενημέρωσε το δικαστήριο του Τιρόλο να εκτιμήσει εάν οι ποινές για τους λιανέμπορους οι οποίοι πωλούν εμπόρευμα τρίτων, ήταν υψηλές. «Το δικαστήριο πρέπει να διασφαλίσει πως το σύστημα ικανοποιεί το κριτήριο της αναλογικότητας».

Ο νόμος κλειδί για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ο (EK) No 178/2002 σχετικά με τις γενικές αρχές και τα απαιτούμενα για το νόμο των τροφίμων, ο οποίος εγκεθίδρυσε την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και σκιαγράφησε τις διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ. Οι υποθέσεις που εκδικάζονταιαπό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δημιουργούν νομικά προηγούμενα για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

(Πηγή:globalmeatnews.com)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία