BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Συστήνεται 12μελής Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου

Η Επιτροπή καλείται να εισηγηθεί τη χάραξη στρατηγικής για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

4
0

Με απόφαση πρωθυπουργού συστήνεται 12μελής Επιτροπής με έργο της τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου, ώστε αυτό να διακινείται με ταχύτητα και προβλεψιμότητα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και προστασία σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Επιτροπή αποτελείται από 12 μέλη, με πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, βάσει της απόφασης ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Σύσταση-Συγκρότηση Επιτροπής

1. Συστήνεται Διαρκής Επιτροπή με την ονομασία «Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου» για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου, ώστε αυτό να διακινείται με ταχύτητα, προβλεψιμότητα και κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο για τους οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και προστασία σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και για κάθε άλλη δράση που απαιτείται για τον εθνικό συντονισμό για την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

2. Στην Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου μετέχουν

οι εξής:

α) Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών ως Πρόεδρος, και ως μέλη:

β) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

γ) Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού,

δ) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

ε) Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

στ) Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

ζ) Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

η) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

θ) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας,

ι) Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ),

ια) Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ),

ιβ) Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

Άρθρο 2

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

Η Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου είναι αρμόδια για:

1. Να εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς τη χάραξη Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου και την έγκριση και επικαιροποίηση του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου και την ανάπτυξη της Ενιαίας Θυρίδας.

2. Την απλοποίηση και εναρμόνιση διατυπώσεων, διαδικασιών και ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην εφοδιαστική αλυσίδα υπηρεσιών, καθώς και για τον συντονισμό των δράσεων αυτών.

3. Την προτυποποίηση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας προκειμένου να παρέχεται υψηλός βαθμός προβλεψιμότητας στους οικονομικούς φορείς, επιτάχυνση των διαδικασιών και μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους.

4. Την ανάδειξη προβλημάτων και εμποδίων, όπως αυτά επισημαίνονται από τους οικονομικούς φορείς και προώθηση και εφαρμογή λύσεων και απλουστεύσεων.

5. Τη συμμετοχή και ενεργό συνεισφορά στους καθιερωμένους διεθνείς οργανισμούς για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου, όπως η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, οι επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τη διευκόλυνση του εμπορίου.

6. Την εξεύρεση της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ της διενέργειας ποιοτικών και αποτελεσματικών ελέγχων προ και κατά τη διάρκεια του τελωνισμού με τη διευκόλυνση του νομίμως διακινούμενου εμπορίου.

 

Άρθρο 3

Λειτουργία της Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου

1. Το έργο της Επιτροπής επικουρείται από την «Επιχειρησιακή Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου» στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η οποία μεριμνά για την κατανομή των μεταξύ τους ρόλων και των αρμοδιοτήτων. Η εν λόγω Επιτροπή συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και ύστερα από τις προτάσεις των Υπουργείων, των Οργανισμών και των Φορέων. Στην απόφαση Συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται ο Συντονιστής και ο Αναπληρωτής Συντονιστής της Επιτροπής.

2. Η Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου εγκρίνει και επικαιροποιεί τον Οδικό Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου όποτε κρίνεται' απαραίτητο και πάντως εντός 6 μηνών πριν την ολοκλήρωσή του. Ο Οδικός Χάρτης για τη Διευκόλυνση του Εμπορίου αποτελεί το αντικείμενο του έργου (πρόγραμμα εργασιών) της Επιχειρησιακής Επιτροπής Διευκόλυνσης του Εμπορίου.

3. Η Επιτροπή Διευκόλυνσης Εμπορίου εγκρίνει τις νομοθετικές προτάσεις που υποβάλλονται σε αυτήν από την Επιχειρησιακή Επιτροπή στο πλαίσιο υλοποίησης του Οδικού Χάρτη και τις προωθεί για επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες εισηγούμενη την ψήφισή τους.

 

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με τη Σύσταση Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία