BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Οδηγίες για την αποστακτική περίοδο που ξεκινά 1 Οκτώβρη

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η αποστακτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πρεμιέρα για την αποστακτική περίοδο στην Κρήτη

3
0

Με ανακοίνωσή του το Τελωνείο Χανίων δίνει οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τη διαδικασία και την αποφυγή παραβάσεων και προστίμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ενόψει της δίμηνης αποστακτικής περιόδου από την 1η Οκτωβρίου 2016 έως και την 30η Νοεμβρίου 2016 κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε επιγραμματικά ορισμένα σημεία προκειμένου να αποφεύγονται παραβάσεις και να επιβάλλονται πρόστιμα.

Για την έκδοση άδειας απόσταξης προσκομίζεται στο Τελωνείο το Πρωτόκολλο σφράγισης και το πάνω μέρος του άμβυκα (καπάκι) και ελέγχεται η σφράγιση.

Ο αμβυκούχος ή αμπελουργός πρέπει να έχει μαζί του:

-Την άδεια κατοχής του άμβυκα.

-Τη βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την ιδιότητα του παραγωγού, τη θέση και την έκταση του κτήματος, καθώς και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν.

Όλοι οι άμβυκες μέχρι 130 λίτρα πρέπει να είναι διαρκώς σφραγισμένοι. Για αυτό πρέπει να σφραγίζονται αμέσως μετά τη λήξη της κάθε άδειας απόσταξης και όχι στη λήξη της αποστακτικής περιόδου, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου (εκπρόθεσμη σφράγιση του άμβυκα αποτελεί παράβαση του Ν2969/01 «περί αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών» και τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ).

Απαγορεύεται:

-Η μετακίνηση του άμβυκα από την διεύθυνση κατοικίας του κατόχου που αναγράφεται στην άδεια κατοχής.

-Η απόσταξη στέμφυλων που προέρχονται από αγορασμένα σταφύλια.

Επίσης, παραθέτουμε για δική σας ενημέρωση παράδειγμα υπολογισμού παραγωγής τσικουδιάς και επιβάρυνσης φόρου κατανάλωσης στα 1000 κιλά σταφυλιών:

Από τα 1.000 κιλά βγαίνουν 1.000Χ35%=350 κιλά στέμφυλα για απόσταξη. Από αυτά τα 350Χ18%=63 κιλά τσικουδιά. Ο φόρος είναι 0,59 ευρώ ανά κιλό τσικουδιάς».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία