BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Σε λεπτές ισορροπίες η ανάθεση της επισιτιστικής

Με διευρυμένη συμμετοχή εταιρειών ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας για το έτος 2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Σε λεπτές ισορροπίες η ανάθεση της επισιτιστικής

1
0

Όσον αφορά το ρύζι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ οι εταιρείες που επελέγησαν είναι οι εξής: ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom.

 

Αντίστοιχα στα ζυμαρικά προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ  «πράσινο φως» πήραν στην πρώτη Ζώνη η εταιρεία Εurimac και στη Β’ και Γ’ Ζώνη τα Ζυμαρικά Κίκιζας (Μέλισσα) ενώ στο ελαιόλαδο επιλέγει η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης. Ο προϋπολογισμός για το ελαιόλαδο είναι 4,8 εκατ. ευρώ.

 

Σχετικά με τα τυροκομικά και ειδικότερα με τη Γραβιέρα Κρήτης στην πρώτη Ζώνη και με προϋπολογισμό 1,123 χιλ. ευρώ πέρασε η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης, ενώ στη Β’Ζώνη η Εuricom με παραγωγό την Αφοί Καλογεράκη και προϋπολογισμό 999 χιλ. ευρώ.

 

Το κασέρι ανέλαβε η εταιρεία Nutria με παραγωγό τη Βίγλα και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ, ενώ την διανομή της κεφαλογραβιέρας Ηπείρου πήρε η Μινέρβα σε συνεργασία με την εταιρεία Κάραλη και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ

 

Τέλος τη διανομή φέτας στην Α’ Ζώνη ανέλαβε η εταιρεία Χώτος, τη Β Ζώνη η γαλακτοβιομηχανία Λύτρας και τη Γ Ζώνη η ΕΑΣ Καλαβρύτων. Ο προϋπολογισμός για κάθε Ζώνη ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «για την απρόσκοπτη και με πλήρη διαφάνεια διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης,  προχώρησε στο χωρισμό της χώρας σε τρεις Γεωγραφικές Ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής, ώστε να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι.

 

Οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν με όρους πλήρους διαφάνειας, η συμμετοχή ήταν πολύ πιο διευρυμένη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και ο ανταγωνισμός υπήρξε ιδιαίτερα ενισχυμένος, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν τόσες υποψήφιες εταιρείες, συνολικά 25 και δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και σε εταιρείες μικρότερου οικονομικού μεγέθους, σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τελικώς κατακυρώθηκαν προϊόντα σε 16  διαφορετικές εταιρείες». 

 

Έτσι, χωρίς να δημοσιοποιεί σε ποιές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δίνεται μέρος του έργου της επισιτιστικής, το υπουργείο στην ανακοίνωση του επισημαίνει - πέρα από τα οφέλη των τελικών δικαιούχων που χρήζουν υποστήριξης- τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα καθώς η διάθεση ελληνικών προϊόντων, αξίας 25 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, επηρεάζει θετικά σημαντικούς παραγωγικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.

 

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων (ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυροκομικά, όπως φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα). Πρόκειται δε για πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά και από εθνικούς πόρους.

 

Αναμφίβολα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, «η δωρεάν διανομή τροφίμων όπως τυριά ΠΟΠ (Φέτα, Γραβιέρα, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα), ρύζι, μακαρόνια και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, που είναι δικαιούχοι, ενώ για πρώτη φορά θα μοιραστούν επτά διαφορετικά προϊόντα τροφίμων», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ.

 

Το σύνολο των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (κοινωνικοί εταίροι του ΥπΑΑΤ) για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων, όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη την χώρα. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός του έτους, δηλαδή έως το τέλος  Δεκεμβρίου 2013.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα προσφερθούν οι ακόλουθες ποσότητες τροφίμων ανά προϊόν:

 

ΠΡΟΪΟΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Τυρί Κασέρι ΠΟΠ

5

194.700 κιλά

Τυρί Φέτα ΠΟΠ

3

589.615 κιλά

Τυρί Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ

2

182.850 κιλά

Ζυμαρικά

2

3.892 τόνοι

Ελαιόλαδο

1

1.602.981 λίτρα

Τυρί Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ

2

256.546 κιλά

Ρύζι parboiled

1

5.672 τόνοι

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  «Με γνώμονα την πλήρη διαφάνεια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προς όφελος των δικαιούχων συμπολιτών μας, προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών στη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη των εταιρειών που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας, του έτους 2013.

 

Πιστοί στις δεσμεύσεις μας προχωρήσαμε στην οριοθέτηση τριών Γεωγραφικών Ζωνών, όπως είχαμε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της περσινής εφαρμογής του προγράμματος για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής. Δημιουργήσαμε λοιπόν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε για πρώτη φορά να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες περισσότερες εταιρείες, ανεξαρτήτου οικονομικού μεγέθους, όπως και πραγματικά έγινε.

 

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε,  αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και πόρους που προορίζονται για τη χώρα μας. Η δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως είναι το τυρί φέτα, το κασέρι, η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα, το  ρύζι, τα μακαρόνια και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θα εξελιχθεί και φέτος  σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς.

 

Είναι ένα πρόγραμμα  ιδιαίτερης σημασίας για τις δικαιούχες ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα ευεργετεί την ελληνική παραγωγή και μεταποίηση με κύκλο εργασιών αξίας 25 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ποιοτικά ελληνικά προϊόντα μιας και η πλειοψηφία των προς διάθεση προϊόντων, είναι προϊόντα ΠΟΠ.

 

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες των κοινωνικών μας εταίρων για τη βοήθεια στην ορθή υλοποίηση του προγράμματος, γιατί δημιουργήσαμε μαζί και αθόρυβα ένα σημαντικό κοινωνικό δίκτυο που πραγματικά προσφέρει».

Οι εταιρείες είναι:

Αποδοχή προσφοράς Eurimac για ζυμαρικά.pdf

Αποδοχή προσφοράς Μινέρβα για κεφαλογραβιέρα.pdf

Αποδοχή προσφοράς Σπανού για το ρύζι.pdf

Αποδοχή προσφορών Euricom και Nutria για κεφαλογραβιέρα.pdf

Αποδοχή προσφορών Χώτου και Λύτρα και ΕΑΣ Καλαβρύτων για το τυρί.pdf

Αποδοχή προσφοράς Nutria για κασέρι.pdf

Αποδοχή προσφοράς Nutria για ελαιόλαδο.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία